Aktier Nu har rapportperioden i stort sett kulminerat, vilket får till följd att insiderhandeln sätter ordentlig fart. Under denna vecka har flera tunga insynspersoner gjort affärer i det egna bolaget, vilket har rapporterats till Finansinspektionens insynsregister.

Modeföretaget H&M:s vd Helena Helmersson köpte på måndagen den 10 maj 5.700 B-aktier i bolaget för sammanlagt cirka 1,2 miljoner kr. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister. Köpet genomfördes till snittkursen 210,37 kr per aktie. I början av 2020 utsågs Helena Helmersson till vd för bolaget. Inför transaktionen ägde Helena Helmersson 870 B-aktier och 300.000 köpoptioner i bolaget. Optionerna är utställda av Ramsbury Invest där varje option ger rätt till att köpa en B-aktie i bolaget under en ettårsperiod, som inleds 3 år efter avtalsdagen den 7 oktober 2020, enligt bolagets hemsida.

Även H&M:s finanschef Adam Karlsson köpte aktier på tisdagen, 4.800 styckebn H&M-aktier för sammanlagt 1,0 miljoner kr. Kursen i transaktionen var 207 kr per aktie. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister. I början av år 2020 utsågs Adam Karlsson till finanschef. Han arbetade tidigare som controller-chef för H&M-varumärket. Även strax efter utnämningen till finanschef köpte han aktier för cirka 1,0 miljoner kr.

Martin Gutberg, som är operativ chef för Distits varumärken Swedeltaco och Aurora, har köpt 9.900 aktier i bolaget för sammanlagt cirka 0,8 miljoner kr. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister. Köpet genomfördes den 10 och 11 maj till snittkursen 81,00 kr per aktie.

Anna Engebretsen, som är gift med Öystein Engebretsen som sitter i Scandi Standards styrelse, har köpt 85.000 aktier i bolaget till ett värde av cirka 5,5 miljoner kr. Det framgår av Finansinspektionens insynsrapportering. Köpet gjordes på onsdagen till kursen 64,16 kr per aktie. Efter köpet äger Anna Engebretsen 339.790 aktier i Scandi Standard motsvarande en ägarandel på 0,51 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Fastighetsbolaget Eastnines ordförande Liselotte Hjorth köpte i tisdags 7.500 aktier i bolaget för en köpeskilling på 1,0 miljoner kr. Kursen i affären var 131,87 kr. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister. Efter affären äger Liselotte Hjorth 13.000 Eastnine-aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings. Eastnine släppte sin delårsrapport för det första kvartalet den 5 maj.

Indranil Chatterjee, som bland annat är kundtjänstchef vid Enea, sålde i tisdags 10.000 Enea-aktier för sammanlagt 2,1 miljoner kr. Transaktionen gjordes utanför handelsplats till kursen 25,75 dollar per aktie. Det uppgavs det i en inrapportering till Finansinspektionens insynsregister sent på onsdagskvällen. Enligt Eneas hemsida äger Indranil Chatterjee 24.000 Enea-aktier. Det framgår inte när hemsidan senast uppdaterades.

Peter Voser har köpt 20.089 aktier i ABB, där han är styrelseordförande. Det framgår av Finansinspektionens insynsrapportering. Köpet gjordes till den genomsnittliga kursen 28,38 schweizerfranc och affären var därmed värd 570.125 schweizerfranc, eller cirka 5,3 miljoner kr. Peter Voser hade före affären enligt ägardatatjänsten Holdings 314.648 aktier i ABB till ett samlat värde av cirka 86,7 miljoner kr.

Alelion aviserar att bolagets styrelseordförande Alf Blomqvist har förvärvat cirka 42 miljoner aktier bolaget, motsvarande drygt 19 procent av antalet utestående aktier och röster. Den totala köpeskillingen uppgår till cirka 44 miljoner kr. Det framgår av ett pressmeddelande. Alf Blomqvist förvärvade aktierna genom Blomqvist Listed Sustainability från bolagets största ägare Fouriertransform och Pegroco, enligt pressmeddelandet. Enligt Finansinspektionens insynsregister skedde transaktionen till en kurs om drygt 1,04 kr per aktie, motsvarande en rabatt om cirka 22 procent jämfört med onsdagens stängningskurs på 1,34 kr.

”Alelion har genom sin historik visat en god förmåga att bygga effektiva och säkra litiumjonbaserade energilagringssystem. Idag har bolaget cirka 5.000 batterisystem i drift globalt”, kommenterade Alf Blomqvist i pressmeddelandet. Alf Blomqvist valdes in till styrelsen och till styrelseordförande under årsstämman som hölls den 7 maj 2021.

 

Börsen
Fortsatt uppåt på börsen – trots regeringskrisen
Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Hypoteket: Bolåneräntorna varierar beroende på bostadsort
Bostad
Danske spår mer dämpad boprisuppgång
Aktie
Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka
Porfföljen
Nya konsulten bäst i portföljen
Foto: Shutterstock
Placera
Investeringscoachen: Sommarens mix kan tända lätt sovande börs
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bostadspriserna i maj
Krönika
Lindberg: Ny spelplan på börsen efter pandemin
Köptips
Nordea köpstämplar halvledarbolaget
Foto: Pressbild
Spara
Sparekonomen: Så stärker du semesterkassan
Analys
SEB: Getinges prognos "överdrivet försiktig"
Valutor
Kronan klart under 10 mot euron i SEB:s nya valutastrategiSEB positiv till kronan trots att ”glansperioden är över”