Krisen De senaste veckorna har varit några av de mest dramatiska Sverige har upplevt i modern tid. Riksbanken har, tillsammans med andra myndigheter gjort kraftfulla insatser för att se till att kreditförsörjningen fungerar, och är redo att göra mer "om det behövs, när det behövs". Det sade riksbankschefen Stefan Ingves på fredagen, enligt ett förskrivet anförande.

”Jag har arbetat med många ekonomiska kriser, däribland tre stora i Sverige. Men jag har aldrig tidigare upplevt ett så snabbt förlopp och att det har fattats så många beslut på så kort tid”, sade Stefan Ingves.

Han konstaterade att den aktuella krisen är annorlunda i jämförelse med tidigare kriser han upplevt: den är ju inte från början en finansiell kris. Men de många åtgärder som satts in världen över för att värna liv och hälsa i samhället har också fått konsekvenser för ekonomin både här hemma och internationellt.

”Efterfrågan har kollapsat och utbudet minskar drastiskt. Den här gången handlar det om att staten på olika sätt bryggar över så att företag överlever och att så många som möjligt har jobbet kvar när vi är igenom krisen”, sade Ingves.

Han sade att osäkerhet om framtiden, ovilja att ta risk och brist på krediter kan förvärra och förlänga nedgången i ekonomin.

”Genom våra åtgärder bidrar vi till att upprätthålla kreditförsörjningen. Det minskar riskerna för att brist på pengar och kraftigt stigande räntor förvärrar läget. Genom att hålla räntorna nere bidrar Riksbanken till att konsumtionen och investeringarna inte faller lika mycket som de annars skulle ha gjort”, sade riksbankschefen.

Han sade också att de åtgärder som Riksbanken vidtagit ska ses som ”en slags försäkring för samhällsekonomin”. De motverkar problem på finansmarknaderna som i sin tur orsakar problem för svenska företag.

”Om bankerna har god likviditet själva och inte ser sig behöva delta i Riksbankens program är det bara positivt. Då behöver inte heller företagen ha problem att få banklån. Åtgärderna finns som en försäkring att det ska fortsätta att vara fallet”, sade Ingves.

Han försäkrade också att ”Riksbanken står redo att göra mer om det behövs, när det behövs, för att bidra till att svensk ekonomi ska klara sig igenom även denna kris”.

Räntesänkning inte huvudfrågan

Att sänka reporäntan är inte huvudfrågan i dagsläget, det är inte det som skulle hjälpa företagen.

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en frågestund efter ett anförande på fredagen.

”Att diskutera 25 punkters sänkning är ganska irrelevant för företag nu. Det är inte huvudfrågan i dagsläget. Penningpolitiken i dagsläget är något helt annat där huvudsyftet är att hålla i gång svensk ekonomi”, sade han.

Han sade att man måste rangordna vad som viktigt och mindre viktigt och påpekade att alla åtgärder som Riksbanken nu genomfört är i linje med inflationsmålet.

”Även om det här är annorlunda är det också en form av penningpolitik”, sade han.

På frågan om Riksbanken inte tar på sig en ökad risk när de nu också köper företagscertifikat och företagsobligationer sade han att det givetvis är så.

”Det innebär naturligtvis att vi tar på oss mer risk än tidigare. Så är det, men det är något som händer när något stort händer i samhället”, sade han.

Stefan Ingves sade att den privata sektorn på egen hand inte kan bära all risk som finns i samhället i oroliga tider.

”Då bär det allmänna mer risk än tidigare tills saker rättar till sig. Vi absorberar en del av risken som ingen annan vill hålla”, sade han.

På frågan om risken för att alla stimulanser bygger upp nya obalanser svarade riksbankschefen att det inte är frågan just nu

”Om centralbankerna skulle sitta med armarna i kors skulle allt bli väldigt mycket värre och återhämtningen försvåras”, sade han.

Han sade att det är ”djupt olyckligt” med obalanserna som under årtionden byggts upp på den svenska bostadsmarknaden, men det är inget Riksbanken kan ändra på nu. Det viktiga nu är alla aktörer på bostadsmarknaden drar åt samma håll. Ett gott skäl för att Riksbanken nu köper bostadsobligationer är att finnas där som en köpare som stödjer priset, så att inte priset går ned, det vill säga att räntorna går upp.

”Vår förhoppning är att ingenting särskilt ska hända med bolåneräntorna”, sade han.

Han påpekade också att andra aktörer, som finansdepartementet och Almi, har en roll att spela för att ställa upp med kapital som inte är lån.

”Vi har vår del, men man kan inte vänta sig att enbart vår del ska lösa alla problem”, sade Stefan Ingves.

Han sade också att Riksbanken kan ändra i sina system framöver, i takt med att förståelsen för dem ökar hos Riksbanken och motparterna.

På frågan om varför det funnits ett relativt svalt intresse från bankerna för Riksbankens lån sade riksbankschefen att den frågan får ställas till bankerna. Han sade att Riksbanken tillhandahåller en försäkring som det är fritt att nyttja om man vill. Han sade att det är svårt att veta om intresset kommer att öka framöver.

”Det kan ta lite tid innan allt sjunker in”, sade Stefan Ingves.

Gästkrönika
Förvaltaren: Därför lockar företagsobligationer i krisen
Chatt
Hernhag: Sex svenska tech-favoriter"Bästa norska bolaget svindyrt"
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Vändning uppåt efter Trumps Kina-besked
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Förstärkt uppgång på bopriser i Stockholm i maj
Börsen
Uppgångssviten bruten
Foto: istockphoto
Aktier
Spararna fiskade i kurskollapser i majMillicom och SBB bland de mest köpta
Insider
Balders finanschef och ekonomidirektör häktade
Analys
Pareto: Stark efterfrågan på modern mat-teknologi"Köp fukthanteringsbolaget"
29/5
Trading Direkt: Tre investeringar som fångar datatrenden
Bostad
Regeringen vill slopa uppskovsräntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapport
Oscar Properties sålde endast en bostadOmsättningen rasade under kvartalet
Rapport
Elekta slog förväntningarna
Rapport
Sämre än väntat för MekonomenSpår uselt andra kvartal
Trump
Trump slår tillbaka mot TwitterSkriver under exekutiv order
Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar