”Vår syn är att inget av de två skäl som angavs för tillväxtförsämringen är lätta att fixa, och vi tror att konsensus för justerat ebitda (2023) kan sänkas med så mycket som 50 procent”, skriver Carnegie i ett morgonbrev.
Carnegie har sänkt sin rekommendation för Cint till behåll (köp) och dragit ned riktkursen till 37 kronor (65), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på måndagen.
Även Nordea och SEB har nedgraderat Cint till behåll (köp) efter fredagens besked. SEB har riktkursen 27 kronor.
I samband med den dramatiska resultatavmattningen har Nordea identifierat flera andra varningssignaler (”red flags”) och nedgraderar därför Cint, trots att banken tycker att aktien ser ”billig” ut jämfört med sin egen historik och sina sektorkollegor, enligt en analys.
Nordea påminner om att Cint i samband med rapporten för det tredje kvartalet 2022, den 27 oktober, uppgav att resultatutvecklingen hade förbättrats fjärde kvartalet.
”Vi bedömer att tillväxten i det justerade ebitda-resultatet därför måste ha rasat från omkring 60-procentiga positiva tal under det tredje kvartalet 2022 till negativa 3-4 procent i november och december”, skriver Nordea.
I fredags meddelade Cint att nettoomsättningen uppgick till cirka 80,3 miljoner euro fjärde kvartalet 2022, jämfört med 44,8 miljoner euro motsvarande kvartal föregående år. Proforma och exklusive valutaeffekter var omsättningen oförändrad.
Fjärde kvartalets bruttomarginal uppgick preliminärt till 60,6 procent och justerat ebitda-resultat blev 13,5 miljoner euro, med en justerad ebitda-marginal om 16,8 procent.
Cint-aktien, som rasade 49 procent på fredagen efter vinstvarningen, var vid 11-tiden på måndagen ned 0,7 procent till 22:34 kronor.