Valuta Riksbankens aprilmöte bör bli ett "non-event" för den svenska kronan givet att banken väntas försätta med den försiktiga hållningen och se igenom den väntade uppgången i inflationen de kommande månaderna. Men det finns ändå uppsida för kronan under de kommande månaderna. Det skriver ING i ett kundbrev på måndagen, inför Riksbankens räntebesked på tisdagen.

Liksom i stort sett alla andra prognosmakare räknar ING med att Riksbanken kommer att fortsätta att signalera oförändrad styrränta under flera år framöver, trots att den senaste smittvågen visat sig bli mindre skadlig för ekonomin än befarat.

”‘Platt som en pannkaka’ är förmodligen det mest korrekta sättet att beskriva Riksbankens ränteprognos i februari, och det är inte mycket som tyder på att det centrala budskapet om stödjande policy kommer att ändras vid mötet denna vecka”, skriver ING-ekonomerna.

Men trots att Riksbanken inte kommer att bjuda på någon medvind för kronan, till skillnad från det stöd Norges Bank signaler om en mindre expansiv hållning har gett till den norska kronan, har ING en positiv inställning till den svenska kronan och räknar med att EUR/SEK kan sjunka under 10-kronorsstrecket i sommar (från dagens cirka 10:13).

”I takt med att euroområdets ekonomi fortsätter sin återhämtning för att komma ikapp USA bör den därpå följande, mer synkroniserade, globala återhämtningen i den globala ekonomin under andra halvåret gynna SEK (givet att svensk ekonomi har hävstång mot den globala ekonomin)”, skriver ING-ekonomerna.