Fed Fedchefen Powell har en klar ambition att höja räntan med 50 punkter i december, och troligen lika mycket i februari 2023, och kanske mer. Med tanke på detta, och att den slutliga räntan troligen överstiger 5 procent, förefaller nedgången i den tioåriga USA-räntan märklig. Det skriver analytiker vid ING Economics i ett kundbrev efter Fedchefens anförande på onsdagskvällen.

Den amerikanska tioårsräntan har totalt sjunkit från nivåer nära 3,80 procent före Powells anförande till nära 3,60 procent på torsdagsmorgonen.

”Men samtidigt, slutet av året kan vara så. En rörelse tillbaka över 4 procent verkar fortfarande troligt – det kanske bara tar lite längre tid”, skriver ING-analytikerna.

Den tioåriga räntan noteras därmed 140 punkter under den slutliga ränta, 5,00 procent, som marknaden har prisat in.

Enligt ING Economics är det en allt för stor spread, vilket antyder två saker: 1, Om Feds styrränta når 5 procent, då är det inte uthålligt och en räntesänkning följer kort därefter. 2, Fed kommer faktiskt inte alls höja till 5 procent, de kan vara klara i december.

”Vår bedömning? Vi tror att Fed når 5 procent (i februari) och tioårsräntan bör vara bekvämt över 4 procent i väntan på det. Det kan hända snart, men det kan också förvandlas till ett årsskiftes-call eftersom vi nu är i den här märkliga årsskiftesperioden då vad som helst kan hända”, skriver ING-analytikerna.

De tillägger att det kan pågå vissa nettoköp när investerare justerar böckerna inför årsskiftet, de köper ofta tillbaka duration som har kortats under året.

”Under första kvartalet 2023 kommer insikten om att skiftet från 22 till 23 inte magiskt gör oss kvitt de inflationsrisker som Fed kommer att känna sig manad att ta itu med. Marknadsräntorna återspeglar inte detta, men det kommer (Fed) att göra”, skriver ING-analytikerna.