Val 2020 Det minst sagt händelserika senaste halvåret har förändrat det politiska och ekonomiska landskapet inför höstens amerikanska presidentval. Läget är fortsatt oförutsägbart och även om demokraten Joe Biden har en stor ledning i opinionsundersökningar är han långt ifrån en säker segrare. Det skriver ING som tillsammans med Oxford Analytica gjort en analys om hur dessa kaosartade månader kan påverka valet.

Liksom i andra länder har hanteringen av coronaviruset varit en stor faktor för synen på Donald Trump. Men som det mesta under mandatperioden har synen på USA:s respons varit polariserad. Även om presidentens opinionssiffror initialt studsade något var det begränsat. Likaså har nedgången i spåren av hans hantering av protesterna i spåren av George Floyds död i Minneapolis varit begränsad.

Vad som kan noteras i sammanhanget är dock att bedömningen av Donald Trumps hantering av coronaviruset har sjunkit.

”Även om datan är rörig är det en tydlig negativ trend sedan tidigt i april”, skriver ING.

Den fortsatta utvecklingen för både den ekonomiska krisen och hälsokrisen är en nyckelfaktor framöver. Stödet för presidenten kan mycket väl stiga, men det är också möjligt att andra länder börjar öppna sina ekonomier medan dödstalen i USA fortsätter stiga.

Något som kan bli problematiskt för presidenten, särskilt givet hans uttryckliga önskan att snabbt öppna upp ekonomin igen.

Förutom problemen på hemmaplan har Donald Trump också Kina att hantera. Skulle hans opinionssiffror inte förbättras snart kan han enligt ING snart komma att känna sig nödgad att återigen blir ”Tariff man”.

”Givet hans ilska över vad han har kallat ‘Kinaviruset’ kan han bestämma sig för att gå vidare med hoten att riva handelsavtalet som undertecknades med motiveringen att Kina inte har levt upp till sina åtaganden”, skriver ING.

Ett sådant beslut skulle sannolikt leda till stora börsfall, en starkare dollar och försämrade ekonomiska utsikter. Det i sin tur skulle kunna skapa stora problem inför valet resonerar ING.

”Det är möjligt att internationellt exponerade företag i USA är mycket mer kritiska till en sådan hållning den här gången givet den inte obetydliga sannolikheten att Trump inte vinner valet”, sade han.

ING noterar att Joe Biden inte nödvändigtvis har en mjukare hållning mot Kina, han mer sannolikt kommer att använda det internationella ramverk som finns och jobba med partnernationer, snarare än att luta sig mot tullar.

Blir Donald Trump omvald skulle han sannolikt röra sig än snabbare från internationella organisationer och ytterligare åtgärder mot Kina är möjliga.

”Trump skulle också försöka svara på recessionen genom att radikalt minska regleringar för företag, särskilt olje- och gassektorn. Företagsvärlden kan också räkna med fler företagsräddningar och riktade åtgärder som löneskattesänkningar”, skriver ING.

Joe Biden har å sin sida redan lovat att hans administration kommer vara ”Rooseveltisk”.

”Det tyder på ett stort stimulanspaket och en serie reformer från olika delar av partiet”, skriver ING.

Ett exempel är Elizabeth Warren som, om hon blir finansminister, till exempel skulle vilja införa ny reglering på finanssektorn.

Kina skulle fortsatt ses som en motståndare, även om vissa tullar dras tillbaka skulle immateriella rättigheter fortsatt vara en stötesten mellan länderna.

”Det skulle sannolikt bli en återgång till policyn under Obama-administrationen med konflikt på vissa områden samtidigt som man försöker knyta Kina närmare den ekonomiska världsordningen”, skriver ING.

 

Börsen
Avanza vinnare på nedåtgående börs
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Asien
Asienbörserna backade
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser