Aktie En informell diskussion om statliga köp av aktier i det hårt drabbade flygbolaget Norwegian Air Shuttle pågår i politiska kretsar. Syftet ska vara att säkra bolagets överlevnad.

Det uppger den norska nyhetsbyrån NTB, enligt bland annat E24 och TDN Direkt.

Enligt partiet Socialistisk Venstres (SV) näringspolitiske talesman Torgeir Knag Fylkesnes kan det inte uteslutas att så blir fallet.

”Det är inte vårt primära mål att köpa flygbolag, men vill utvärdera seriöst om det kan säkra arbetstillfällen och infrastruktur”, säger han till NTB.

Politikerna är dock försiktiga i sina uttalanden.

”Det handlar om börsnoterade företag som vi ska vara försiktiga med att spekulera kring. Men det jag vill säga att flygtrafiken är viktig för sysselsättningen och kritisk infrastruktur i Norge. Därför har vi ett särskilt samhällsansvar att försäkra att den håller sig i luften, säger Arbederpartiets ledare Jonas Gahr Störe, som säger vara övertygad om att någon form av stödpaket krävs för luftfarten.

Ytterligare en partiledare menar att målet måste vara att ska det finnas tre flybolag i Norge – Norwegian, SAS och Wideröe – även i framtiden.