Aktiemarknaden söker viktiga ledtrådar om konjunktur, vinstutveckling och utdelningsnivå enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, som på bankens hemsida också påpekar att den tekniska analysen visar att OMXS30-indexet är kortsiktigt överköpt.
Aktiestrategen Robert Oldstrand på Swedbank tror att pandemin fortsätter att prägla kvartalsrapporterna. Men det finns ”en tudelning av förväntningarna”, menar han: det ljusnar för industrin, men det blir fortsatt dystert för tjänsterelaterade bolag. Och skillnaderna mellan sektorerna blir stor, efter ett ”märkligt år, där bolagen fått navigera genom nedstängda ekonomier och en omvärldsmiljö som saknar historiskt motstycke”.
”Stora skillnader mellan sektorerna”
På Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringssajt, säger Oldstrand att det sannolikt blir stora skillnader mellan olika sektorer:
”Bolagen har vittnat om den höga osäkerheten som präglat året i de senaste rapportperioderna. Det har varit ytterst sparsmakat med prognosutsikter och inför denna rapportperiod råder ett liknande utgångsläge som vi såg inför de tidigare rapportperioderna. En andra våg i pandemin och nya nedstängningar har tydligt präglat kvartalet, men denna gång har vi fått en del signaler om att effekterna på bolagen skiljer sig åt beroende vilken sektor de verkar i”.
Oldstrand tror att framför allt industribolagen kan överraska positivt under rapportperioden.
De har parerat krisen väl, och framgångsrikt hanterat kostnaderna efter den fallande efterfrågan. Det bäddar för att resultat och marginaler kan överraska positivt.
”Överlag bra rapporter”
Karl Hedberg på Carnegie Private Banking tror att även det sista kvartalet ifjol kommer att visa på högre efterfrågan hos bolagen, med tanke på flera positiva vinstvarningar på sistone. Under måndagen kom två nya omvända vinstvarningar, från bostadsutvecklaren Bonava och kökstillverkaren Nobia.
– I det korta perspektivet är det framför allt bolagsnyheter och förväntningar på den stundande rapportsäsongen som styr investerarhumöret, säger han.
– Jag tror att vi kommer få se överlag bra rapporter i fjärde kvartalet, då efterfrågan bör ha fortsatt återhämta sig i linje med trenden från tredje kvartalet Bolagen har haft fortsatt fokus på kostnadsbesparingar och i takt med att efterfrågan kommer tillbaka bör resultaten fortsätta att återhämta sig i snabb takt. Min bedömning är att vi kommer se många bolag som guidar för att ta igen en del av den missade utdelningen från förra året i form av extrautdelningar. Många bolag har starka balansräkningar och i den mån de inte siktar på att använda detta för förvärv så vill man gärna skifta ut överskottskapital till aktieägarna, säger Karl Hedberg.
Han tror att bolagens utsikter i huvudsak kommer att vara positiva och att de negativa effekterna från nya nedstängningar under december och januari inte kommer att påverka resultaten lika mycket som under våren. Den underliggande styrkan på Stockholmsbörsen ser ut att vara intakt, enligt Karl Hedberg.
Stora kursrörelser
Att börssentimentet verkligen är positivt just nu bekräftas av de stora kursrörelserna som inträffar efter analytikernas olika rekommendations- och riktkursändringar.
– Vi står precis inför en ny rapportsäsong med den osäkerhet det kan skapa men det har inte lockat fram säljare i någon större omfattning. Det talar för att sentimentet fortfarande är starkt, säger Karl Hedberg.