Indiska valet Indiens premiärminister Narendra Modi utropade sig på torsdagen till segrare i parlamentsvalet. Hans första offentliga kommentar var att regeringen nu ska bygga ett "starkt och inkluderande" Indien med tillväxt och välstånd, enligt Bloomberg News.

Den främsta utmanaren, Kongresspartiet, ser ut att få drygt 50 platser. Sedan vallokalsundersökningen från i söndags som pekade i denna riktning har de indiska börserna och den indiska valutan stärkts.

– Börsen kommer att reagera positivt på valutgången nu också, kanske inte lika starkt som vid valet 2014 då den indiska börsen steg 75 procent efter att Modi med hans parti BJP fått egen majoritet. Då var det första gången på 30 år som ett indiskt parti fått egen majoritet efter ett val, säger Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Indienfond.

Större seger än förra gången

I många av förhandstipsen spåddes att Modi skulle vinna med en knapp majoriet, men segern blev större än vid förra valet, trots ett antal misslyckanden.

Modi har ju inte fullt ut lyckats hålla sina ekonomiska löften från förra valet. Ett flagrant löfte då var att skapa 10 miljoner nya jobb varje år. I stället har det blivit tvärt om, och arbetslösheten har stigit till 7,6 procent i april i år.

En stabil majoritet är nödvändig för att Modi ska klara de många utmaningar som ligger framför honom. Den indiska ekonomin saktar in, banksektorn är skakig och utlåningen sjunker.

Kanske för snabbt

Den indiske premiärministern har drivit en kraftfull ekonomisk reformpolitik under sina första fem år vid makten, men möjligen har han ibland gått för snabbt fram, enligt Gunnar Påhlson.

– Han började med att avskaffa bränslesubventionerna i december 2014, vilket tidigare varit en mycket stor utgift för staten. Därefter följde ett antal administrativa reformer där han bantade och slog ihop olika ministerier för att minska byråkratin och minska kostnaderna och åstadkomma en effektivare beslutsgång, säger han.

Valutareformen som är den internationellt mest uppmärksammade genomfördes i slutet av 2016. Då ogiltigförklarades 80 procent av alla indiska sedlar och sedan dess har det diskuterats.

– Det han vann på valutareformen var att pengarna kom in i banksystemet. Det var ett av syftena, att öka skattebasen, vilket krävdes för att minska budgetunderskottet.

Skapade flodvåg av pengar

Gunnar Påhlson menar att den verkligt positiva förändringen med valutareformen var att människor tvingades sätta in sina pengar på bankkonton för att ha kvar värdet av sina pengar.

– Det skapade en flodvåg av pengar som gick in i det finansiella systemet, i försäkringsbolag och fonder, inte minst inhemska aktiefonder, säger han.

I juli 2017 genomfördes en reformering av momssystemet som blev gemensamt för alla 29 delstater. Tidigare regeringar misslyckades vid flera tillfällen med denna reform, men Modi lyckades åstadkomma gemensam moms för hela landet samtidigt som olika tullhinder mellan delstaterna togs bort. Även det indiska överhuset godkände reformen.

– Momsreformen genomfördes inte utan problem och många mindre handlare och småbutiker har setts som förlorare och missnöjet har varit stort, medan det stora bolagen anses ha vunnit. Problemet har varit systemet med in- och utgående moms, vilket vi också har i Sverige. Men i Indien har småföretagarna fått vänta på att få tillbaka sina momspengar, och har i många fall fått söka hjälp av lånehajar och skuldsätta sig i väntan på utbetalningarna. Det skapade ett mycket stort missnöje mot regeringen.

Rensa bland kreditförluster

Ett mycket stort arbete har varit, och är fortfarande, att rensa upp bankernas kreditförluster. Det har pågått under två år, men det tar tid att åtgärda tre decenniers vanskötsel.

Det överhängande hotet är en likviditetskris som innebär att utlåningen inte kan ske i den takt som skulle behövas. Bankernas likviditetskris och problem med utlåningen har kraftigt påverkat den indiska konsumtionen. Färre nya bilar rullar på gatorna och hushållens konsumtion är den sämsta på flera år.

När nu Modi säkrat ytterligare fem år vid makten måste han omedelbart försöka åtgärda den skarpa inbromsningen i landets ekonomi. Den svaga konsumtionen har påverkat både städerna och landsbygden. Det har också lett till färre investeringar på börserna, vilket har kostat en del i tillväxttakten.

Upp runt 11 procent i år

Sista veckan har det dock vänt ordentligt på börserna som i Indien nu ligger på all-time-high, och det lär fortsätta uppåt en bit till.

Carnegie Indienfond har gått upp 10,8 procent hittills i år. Största skälet är en mycket stark uppgång i mars som gav 8 procent, enligt Gunnar Påhlson. April har varit svagare och riskaptiten på börserna har varit sämre.

Balansen mellan Kina och Indien är viktig för ekonomin i Asien, menar Gunnar Påhlson.

– Kina gick som en raket i januari och februari och då var Indien ordentligt på efterkälken. När handelskriget bröt ut för fullt var Kina i fokus. Indien är mindre känsligt för handelskonflikten, och nu har Indien i stället blivit intressantare.

Bra utgångsläge

Det blir en del redan utlovade reformer på kort sikt, men det bygger på att globala räntor förblir låga, och att den indiska centralbanken sänker räntan med 25 punkter i juni. Det skulle ge ett bra utgångsläge för nya reformer.

Den nya regeringen installeras i slutet av juni och den första budgeten kommer i juli, men redan har Modi lovat att ge kontant stöd till 50 miljoner fattiga bönder i landet.

– Det handlar om motsvarande 85 dollar per familj och syftet är att säkra möjligheten för de fattigaste bönderna att kunna köpa utsäde om skörden slår fel.

Återgång till infrastruktur

I övrigt handlar det förutom landsbygdsstödet, som kan påverka spannmålspriserna, om att skapa en bättre skattebas för konsumtion, samt kanske sänka företagsskatterna. Även momsen på stapelvaror kan sänkas till 14 procent.

– Men regeringen måste adressera situationen med finansbolagen och deras likviditetsbrist. Ett sätt är att den indiska riksbanken RBI tillför likviditet, eller öppnar ett lånefönster av något slag för att undvika att bolagen hamnar i svårigheter. Det skulle lugna marknaden, säger Gunnar Påhlson.

Under det sista året inför det nu avslutade valet valde Modi en hel del populistiska reformer för ”att göra bönderna på gott humör”. Men nu är det sannolikt dags att återgå till den tidigare statliga agendan, att fortsätta bygga nödvändig infrastruktur i Indien. Det gäller allt från transporter till subventionering av billiga bostäder.

Det positiva sentimentet på de indiska börserna har redan diskonterat Modis seger, menar Gunnar Påhlson. Bara i mars flödade 5 miljarder dollar från utländska placerare till Indien.

– De inhemska fonderna har varit på sidolinjen, och haft 10 procent i kassan, och de måste nu investera, annars hamnar de på efterkälken avkastningsmässigt. Många vill kanske vänta på en korrigering eftersom börsen befinner sig på all-time-high. Men de måste investera och jag tror att börsen kan gå upp något lite till.

I veckan var både Carnegies Indienfond och den bredare regionala Asienfonden upp kring 11 procent.

Foto: Anders Wiklund/TT
Råvaror
Guldet på sexårshögstaMen rallyt testas redan i kväll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktier
Megaaffär i läkemedelssektornAbbvie köper Allergan i affär för 63 miljarder dollar
Fonder
Här är fonderna som gynnas av gigantiska läkemedelsaffären
Aktietips
Här är storbankens nya aktiefavoriterByter ut två bolag i fokusportföljen
Analys
DNB: Det värsta är över för Leo VegasHöjer riktkursen och upprepar köp
Bolån
SBAB sänker boräntorna”Det extrema läget fortsätter”
25/6
Trading Direkt jämför börsens fastighetsbolag
Börsen
Skogsbolag i topp på sidledes börs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktieanalyser
Försäkring
Bättre information om kollektivavtalade försäkringar och pensionerArbetsmarknadens parter bildar gemensamt bolag
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarpanelen: Fördel för köparna minskar
Rapport
Ökad förlust för modebolagetFörstärker åtgärdsprogrammet
Billerud Korsnäs i mångmiljardaffär med AMF
Asien
Breda nedgångar i Asien inför G20
Fed
Trump: Jag kan sparka Powell - men tänker inte göra det
Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten