Indiska valet Indiens premiärminister Narendra Modi utropade sig på torsdagen till segrare i parlamentsvalet. Hans första offentliga kommentar var att regeringen nu ska bygga ett "starkt och inkluderande" Indien med tillväxt och välstånd, enligt Bloomberg News.

Den främsta utmanaren, Kongresspartiet, ser ut att få drygt 50 platser. Sedan vallokalsundersökningen från i söndags som pekade i denna riktning har de indiska börserna och den indiska valutan stärkts.

– Börsen kommer att reagera positivt på valutgången nu också, kanske inte lika starkt som vid valet 2014 då den indiska börsen steg 75 procent efter att Modi med hans parti BJP fått egen majoritet. Då var det första gången på 30 år som ett indiskt parti fått egen majoritet efter ett val, säger Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Indienfond.

Större seger än förra gången

I många av förhandstipsen spåddes att Modi skulle vinna med en knapp majoriet, men segern blev större än vid förra valet, trots ett antal misslyckanden.

Modi har ju inte fullt ut lyckats hålla sina ekonomiska löften från förra valet. Ett flagrant löfte då var att skapa 10 miljoner nya jobb varje år. I stället har det blivit tvärt om, och arbetslösheten har stigit till 7,6 procent i april i år.

En stabil majoritet är nödvändig för att Modi ska klara de många utmaningar som ligger framför honom. Den indiska ekonomin saktar in, banksektorn är skakig och utlåningen sjunker.

Kanske för snabbt

Den indiske premiärministern har drivit en kraftfull ekonomisk reformpolitik under sina första fem år vid makten, men möjligen har han ibland gått för snabbt fram, enligt Gunnar Påhlson.

– Han började med att avskaffa bränslesubventionerna i december 2014, vilket tidigare varit en mycket stor utgift för staten. Därefter följde ett antal administrativa reformer där han bantade och slog ihop olika ministerier för att minska byråkratin och minska kostnaderna och åstadkomma en effektivare beslutsgång, säger han.

Valutareformen som är den internationellt mest uppmärksammade genomfördes i slutet av 2016. Då ogiltigförklarades 80 procent av alla indiska sedlar och sedan dess har det diskuterats.

– Det han vann på valutareformen var att pengarna kom in i banksystemet. Det var ett av syftena, att öka skattebasen, vilket krävdes för att minska budgetunderskottet.

Skapade flodvåg av pengar

Gunnar Påhlson menar att den verkligt positiva förändringen med valutareformen var att människor tvingades sätta in sina pengar på bankkonton för att ha kvar värdet av sina pengar.

– Det skapade en flodvåg av pengar som gick in i det finansiella systemet, i försäkringsbolag och fonder, inte minst inhemska aktiefonder, säger han.

I juli 2017 genomfördes en reformering av momssystemet som blev gemensamt för alla 29 delstater. Tidigare regeringar misslyckades vid flera tillfällen med denna reform, men Modi lyckades åstadkomma gemensam moms för hela landet samtidigt som olika tullhinder mellan delstaterna togs bort. Även det indiska överhuset godkände reformen.

– Momsreformen genomfördes inte utan problem och många mindre handlare och småbutiker har setts som förlorare och missnöjet har varit stort, medan det stora bolagen anses ha vunnit. Problemet har varit systemet med in- och utgående moms, vilket vi också har i Sverige. Men i Indien har småföretagarna fått vänta på att få tillbaka sina momspengar, och har i många fall fått söka hjälp av lånehajar och skuldsätta sig i väntan på utbetalningarna. Det skapade ett mycket stort missnöje mot regeringen.

Rensa bland kreditförluster

Ett mycket stort arbete har varit, och är fortfarande, att rensa upp bankernas kreditförluster. Det har pågått under två år, men det tar tid att åtgärda tre decenniers vanskötsel.

Det överhängande hotet är en likviditetskris som innebär att utlåningen inte kan ske i den takt som skulle behövas. Bankernas likviditetskris och problem med utlåningen har kraftigt påverkat den indiska konsumtionen. Färre nya bilar rullar på gatorna och hushållens konsumtion är den sämsta på flera år.

När nu Modi säkrat ytterligare fem år vid makten måste han omedelbart försöka åtgärda den skarpa inbromsningen i landets ekonomi. Den svaga konsumtionen har påverkat både städerna och landsbygden. Det har också lett till färre investeringar på börserna, vilket har kostat en del i tillväxttakten.

Upp runt 11 procent i år

Sista veckan har det dock vänt ordentligt på börserna som i Indien nu ligger på all-time-high, och det lär fortsätta uppåt en bit till.

Carnegie Indienfond har gått upp 10,8 procent hittills i år. Största skälet är en mycket stark uppgång i mars som gav 8 procent, enligt Gunnar Påhlson. April har varit svagare och riskaptiten på börserna har varit sämre.

Balansen mellan Kina och Indien är viktig för ekonomin i Asien, menar Gunnar Påhlson.

– Kina gick som en raket i januari och februari och då var Indien ordentligt på efterkälken. När handelskriget bröt ut för fullt var Kina i fokus. Indien är mindre känsligt för handelskonflikten, och nu har Indien i stället blivit intressantare.

Bra utgångsläge

Det blir en del redan utlovade reformer på kort sikt, men det bygger på att globala räntor förblir låga, och att den indiska centralbanken sänker räntan med 25 punkter i juni. Det skulle ge ett bra utgångsläge för nya reformer.

Den nya regeringen installeras i slutet av juni och den första budgeten kommer i juli, men redan har Modi lovat att ge kontant stöd till 50 miljoner fattiga bönder i landet.

– Det handlar om motsvarande 85 dollar per familj och syftet är att säkra möjligheten för de fattigaste bönderna att kunna köpa utsäde om skörden slår fel.

Återgång till infrastruktur

I övrigt handlar det förutom landsbygdsstödet, som kan påverka spannmålspriserna, om att skapa en bättre skattebas för konsumtion, samt kanske sänka företagsskatterna. Även momsen på stapelvaror kan sänkas till 14 procent.

– Men regeringen måste adressera situationen med finansbolagen och deras likviditetsbrist. Ett sätt är att den indiska riksbanken RBI tillför likviditet, eller öppnar ett lånefönster av något slag för att undvika att bolagen hamnar i svårigheter. Det skulle lugna marknaden, säger Gunnar Påhlson.

Under det sista året inför det nu avslutade valet valde Modi en hel del populistiska reformer för ”att göra bönderna på gott humör”. Men nu är det sannolikt dags att återgå till den tidigare statliga agendan, att fortsätta bygga nödvändig infrastruktur i Indien. Det gäller allt från transporter till subventionering av billiga bostäder.

Det positiva sentimentet på de indiska börserna har redan diskonterat Modis seger, menar Gunnar Påhlson. Bara i mars flödade 5 miljarder dollar från utländska placerare till Indien.

– De inhemska fonderna har varit på sidolinjen, och haft 10 procent i kassan, och de måste nu investera, annars hamnar de på efterkälken avkastningsmässigt. Många vill kanske vänta på en korrigering eftersom börsen befinner sig på all-time-high. Men de måste investera och jag tror att börsen kan gå upp något lite till.

I veckan var både Carnegies Indienfond och den bredare regionala Asienfonden upp kring 11 procent.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler