Placera BNP har rasat med 24 procent i Indien första kvartalet. Men allt är inte problem och elände,  även i denna miljö finns köpvärda bolag, enligt Carnegies fondförvaltare Gunnar Påhlson.

–Även i den avmattning vi ser finns det nischer och välskötta bolag med låg skuldsättning och stark marknadsposition som kommer klara sig bra, slår Gunnar Påhlson fast.

–Jag skulle t ex rekommendera köp i indientillverkade Suzuki Maruti. De har ökat sin marknadsandel snabbt, ett skäl är att människor nu behöver åka enskilt och även de som inte haft råd prioriterar en billig bil, säger han.

Gunnar Påhlson räknar med ett fall i BNP på 6-8 procent för det indiska helåret som slutar 31 mars 2021, vilket är mycket mer än en normal recession, men vill inte sia om börsen.

–De flesta skriver av 2020 och fokuserar på 2021 och 2022 ur ett bolagsperspektiv då de räknar med att det finns ett vaccin. Vi har fått en bra återhämtning från bottennivåerna på börsen, men en stor del av uppgången är skapad av ett fåtal välskötta bolag. Sett till price to booke-value, är den indiska börsen varken billig eller dyr som helhet nu, konstaterar han.

På sikt är Gunnar Påhlson mycket positiv till att placera i Indien. 

–Man måste titta mer långsiktigt. Som privatperson måste man ha ett perspektiv på minst fem år. Indien är ett intressant land på grund av den långsiktiga strukturomvandlingen som ska ske, en demografin som är mycket mer fördelaktig än Kinas.

–Hela 60 procent av befolkningen är under 30 år, har högre utbildning, bättre arbete, bättre betalt och högre disponibel inkomst än tidigare generationer, vilket lyfter efterfrågan på standard basvaror. Bara  inhemskt konsumtionsbehov kommer skapa stor tillväxt framöver, poängterar han.  

Raset i BNP under första kvartalet är inte så illa som det ser ut, då landet redan före  pandeminedstängningen var inne i en avmattning, framhåller Gunnar Påhlson.

–Indien var mitt i en avmattning tredje kvartalet som slutade i december 2019, den privata konsumtionen var väldigt negativ redan då till följd av många stora reformer på kort tid. Men Indien är ett ambitiöst land och många av reformera är bra på sikt, säger han.

BNP-prognosen för helåret förutsätter att landet, som öppnade 1 juli, fortsätter vara öppet kv3 med en gradvis återgång till ett mer normalläge kv4.

–Ingen har talat om BNP för helåret som slutar i mars 2022, det har varit så mycket fokus på det som händer nu, men jag antar att det blir positiva tal. 

Faktum är att han räknar med att det snart ser riktigt bra ut för Suzuki.

–Reformerna i Indien handlar om att modernisera samhället, städa upp i banksystemet och korruptionen. Redan i april var alla bilar och mc-tillverkare tvungna att uppgradera till ny EU-standard,  men avvaktade med produktionen. I april sålde Suzuki Maruti bara 600 bilar mot normalt 160 000. I maj såldes 20 000, i juli 108 000, i augusti 125 000. När vi har skördefest i oktober kommer det vara uppe på normala 160 000. Så vissa branscher är tillbaka på nivåerna som rådde för något år sedan, förutsatt att ekonomin är öppen.     

Carnegies indienfond har placerat i 28 bolag.

–Vi behåller alla innehav som de är. Förutom Suzuki Maruti har vi tex investerat i Indiens bästa bank, privatägda HDFC, som ökade utlåningen och vinsten med 20 procent första kvartalet. Den tar marknadsandelar och kan välja och vraka bland kunderna när det statliga banksystemet står stilla. Jag är inte särskilt orolig för HDFC, utan mer för banksystemet som helhet. Ingen vet hur stora förlusterna  är. Jag skulle inte rekommendera att köpa någon bank eftersom man inte vet vad man köper. l oktober rapporteras andra kvartalet.         

– Jag har jobbat med Indien sedan 1995. BNP har aldrig rasat så mycket som första kvartalet i år. Det var lite chockartat, men är direkt länkat till nedstängningen 24 mars. Tidigare har BNP vuxit med 7-8 procen per år. Börsen är mer korrelerad till om marknaden varit öppen eller stängd. Ändå har vi sett ganska bra återhämtning för de flesta branscher som en funktion av statliga stimulanser. 

Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan vänta med
Aktietips
AFV: Tobii kan bli en kursdubblare
Bank
Nordea nämns i ny penningtvättshärva
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien