Fonder Trots de starka bilderna från pandemin i Indien under den senaste veckan har landets börs klarat sig förvånansvärt bra den senaste tiden. 

De senaste dagarna har cirka 300 000 nya covid-fall rapporterats dagligen i världens näst folkrikaste land. Det är fler än i något annat land sedan pandemin började. 

Samtidigt råder akut brist på syrgas och delar av den indiska sjukvården är på bristningsgränsen. 

Men att covid-läget i Indien är rekorddystert tycks inte påverka landets finansmarknader nämnvärt. 

Förvaltaren av  Carnegie Fonders Indienfond, Gunnar Påhlson, konstaterar att det indiska indexet Sensex, där de allra största bolagen finns, noterade en uppgång på 1 procent på tisdagen, men totalt har börsen gått ned 1,5 procent sedan den 31 mars.

”Marknaden har lärt sig”

Hur kan det komma sig när pandemins effekter varit så våldsamma som de är i Indien just nu? Det är svårt att förklara enligt Gunnar Påhlson, men han tror att marknaden lärt sig en del sedan mars och april ifjol då hela samhället stängdes ned.

– Det visade sig i efterhand ha varit köptillfällen. Smittspridningen är illa ur ett samhällsperspektiv, men det finns hopp om att den inte ska drabba ekonomin så hårt, säger han.

I början av rapportsäsongen

Även i Indien befinner sig bolagen just nu i början av en rapportsäsong och när Gunnar Påhlson tittar på hur det har gått för bolagen, visar det sig att IT-servicebolag och privatägda banker gått riktigt bra. Inte minst bankerna, vars vinster steg 20 procent medan nyutlåningen ökade med 14 procent.

– Ifjol fanns ett stort orosmoment för bankernas kreditförluster, vilket fick regeringen Modhi att införa ett moratorium, säger Gunnar Påhlson.

Husmarknaden igång igen

– Då fick bankkunderna rätt att avvakta med att betala räntor och amorteringar, men kunderna klarade sig och under tiden mötte bankerna krisen med reserveringar, och bankerna utgör ju en tredjedel av börsindex. Det blir en del förluster men inte så stora som man trodde i början, utan bankerna har lyckats hålla affärerna igång, säger han.

– Husmarknaden i Indien är också igång igen efter den första nedstängningen ifjol. Sedan oktober har det också varit en stark marknad och huslånemarknaden har dessutom varit en viktig drivkraft för ekonomin under Indiens tredje, och nu fjärde, kvartal, i det brutna räkenskapsåret. De stora bolagen har klarat sig bra, och det pågår en konsolidering bland små och medelstora bolag som drabbats hårt, säger Gunnar Påhlson.

Valutaeffekter avgörande

Nedgången är egentligen inte så stor, utan det som har hänt är att valutan tappat i värde i april, menar han.

I fredags var börsen ned 3,5 procent i lokal valuta. Nifty-indexet bestående av 50 bolag, var i svenska kronor räknat ned 9 procent. Den indiska valutan har tappat 6 procent mot kronan hittills i april och samtidigt har kronan stärkts mot dollarn, medan rupien är svag mot dollarn.

– Valuta-komponenten är därför en viktig komponent i avkastningen när man ska bedöma hur Indienfonder går, säger Gunnar Påhlson.