Fonder Indiens ekonomi väntas växa med 5,0 procent under 2020, i linje med marknadens förväntningar, enligt den indiska statistikmyndigheten, rapporterar Bloomberg News. Men det blir i så fall den lägsta tillväxten på sju år. För Indienfonderna har den minskande tillväxten inneburit minst sagt knaper avkastning det senaste halvåret.

Skälen till bottennappet på den indiska marknaden är många, anser Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Indienfonden. Han slår på fondbolagets hemsida fast att det sker ”indiska dumheter på löpande band” och att ”Indien kämpar i motvind”.

Motvinden består lägre aktiviteter i ekonomin som ger lägre skatteintäkter, samtidigt som företagsskatten som sänkts retroaktivt från och med 1 april 2019 innebär att skatteintäkterna sjunker ytterligare.

Just i dag, torsdag, meddelar den indiska regeringen även att de statliga investeringarna ska minskas under fjärde kvartalet i Indiens brutna räkenskapsår, berättar Gunnar Påhlson. Minskningen blir motsvarande 30 miljarder dollar, vilket innebär ungefär 0,3 procent av bruttonationalprodukten.

Olöslig ekvation

Dumheterna då? Gunnar Påhlson exemplifierar med den nya finansministern som tillträdde i juli och därefter har gett tre motstridiga besked. Först sänktes skatten för företagen. Sedan gjordes statliga insatser för att rädda fastighetsbranschen och finansbolagen. Till sist uppgav finansministern att detta skulle ske utan att budgetunderskottet skulle öka.

– Denna ekvation går inte ihop, det förstår vem som helst, säger Gunnar Påhlson, och tillägger att som ”mångårig investerare i Indien vet man inte om man ska skratta eller gråta. Regeringens dumheter avlöser varandra”.

Slutsatsen blir att bara äga bolag av bästa kvalitet, med nettokassa eller låga skulder samt med affärsmodeller som inte påverkas av myndigheternas ”oförutsägbara lappkast och nycker”.

Svagare än övriga Asien

Den indiska marknaden utvecklas just nu svagare än övriga asiatiska marknader. I december föll till exempel Carnegie Indienfond 0,8 procent, medan snittet för Indienfonderna enligt fondutvärderaren Morningstar var en uppgång på 0,67 procent.

Övriga asiatiska börser utvecklades åt andra hållet under julmånaden då riskaptiten ökade betydligt efter positiva nyheter från de segdragna handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Det gynnade naturligtvis främst Kina som drar nytta av att USA avstår från att höja importtullarna på kinesiska varor.

Sett över de senaste sex månaderna har dock Carnegie Indienfond hamnat strax ovanför nollstrecket, och har under perioden ökat med 0,6 procent medan snittet för Indienfonder under halvåret är en avkastning på -2,32 procent.

– Indien borde ha sänkt räntan i december, men så skedde inte, vilket påverkar ekonomin just nu. Det högre oljepriset under Irankrisen har inte heller varit bra för Indien, säger Gunnar Påhlson.

Många konkurser

Utöver alla ekonomiska problem har premiärminister Narendra Modi opinionsproblem på hemmaplan. Hans ambitioner att förändra landet i grunden sker i en ”riktning som inte uppskattas av den folkliga opinionen”, som Gunnar Påhlson uttrycker det.

Under 2019 har många indiska bolag gått i konkurs. Skälet är att de ofta är hårt skuldsatta, och att de inte kunnat hitta något sätt att rulla sin finansiering vidare.

– I vår portfölj har vi oftast valt bort bolag som är skuldsatta, utan vi har valt att investera i bolag med nettokassa. Det kan synas tråkigt, men det är säkrare i dåliga tider. Det är en viktig faktor, tycker jag, och som investering har det ju inte gått superdåligt.

– Det som har hänt det sista året är att vissa banker och finansbolag av sämre kvalitet har fått svårt att ordna med sin refinansiering via företagsobligationer, då likviditeten i obligationsmarknaden försämrats som ett resultat av ett par konkurser inom bank- och finans det sista året, säger Gunnar Påhlson.

– Ett halvstatligt finansbolag som finansierar investeringar i infrastruktur, ILFS, kunde inte betala sina obligationslån redan i september 2018. Detta var upptakten till dagens problem. Yes Bank har också haft problem att ordna sin finansiering. Dewan Housing Finance, som är ett huslåneinstitut, är också på fallrepet och har inte lyckats rulla sin upplåning via nya obligationer.

Tappar i delstaterna

Gunnar Påhlson har noterat att Modis uppbackning ute i delstaterna minskat, och att det påverkar långsiktigt hans möjlighet till att driva igenom angelägna reformer.

– Under hans första fem år byggde Modi på sin maktbas genom att vinna många av de 29 delstatsvalen. Du måste vara stark i delstaterna också, det räcker inte med att ha majoritet i det indiska parlamentet.

Nästa rapportperiod inleds i februari i Indien, och det kommer enligt Gunnar Påhlson att finnas många bolag som tjänat pengar, och som redovisar tillväxtökningar på mellan 5 och 10 procent.

– Och en del privatägda banker och finansbolag tjänar pengar, upp till 25 procent. Det pågår ett uppsving för bilbranschen, och en återhämtning för inte minst småbilar. Det finns även en del ljusa tecken i den inhemska efterfrågan.

Trots motvinden i Indien är landet fortfarande mycket intressant att investera i, men perspektivet bör vara fem till tio år, menar Gunnar Påhlson.

Tabellen nedan visar de 20 bästa Indienfonderna de senaste sex månaderna.

Indienfonder: 6m %
Snitt: -2,32
Pictet-Indian Equities R USD 1,4
Carnegie Indienfond A 0,6
GS India Equity Oth Ccy Acc SEK 0,0
Mirae Asset India Sector Leader Eq A USD -0,2
AS SICAV I Indian Equity A Acc USD -1,3
Invesco India Equity A USD AD -1,7
Stewart Inv Indian Sbctnt Sustnby A GBP -1,8
Franklin India A(acc)USD -2,0
Danske Invest India A -2,0
BNP Paribas India Eq Cl Cap -2,1
BGF India A2 -2,2
Amundi Fds SBI FM India Eq A USD C -2,6
PineBridge India Equity A -2,8
DNB Fund – India retail A -2,9
MS INVF Indian Equity A -3,0
Fidelity India Focus A-USD -3,0
Pictet-India Index I USD -3,1
BMO LGM Greater India W USD Acc -4,0
Nordea Indienfond -4,0
HSBC GIF Indian Equity AD -4,2
Källa: Morningstar 8/1 -20  
Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler