Vanguards grundare John Bogle.

Pionjärens bästa råd

Publicerad 2012-10-04 09:08

Placeringar John Bogle är pionjär och legendar inom indexfonder. Han grundande fondbolaget Vanguard i mitten av 70-talet och möjliggjorde därmed för även småsparare att investera i index.

John Bogles investeringsfilosofi är grunden till Vanguards framgångar.

Här är en handfull av hans placeringsråd:

Bygg din egen portfölj och behåll den. Bogles råd är enkelhet och långsiktighet i sparandet. Låt tiden arbeta åt dig och undvik känslor i beslutsfattandet.

 

  • Diversifiera, men äg inte för många fonder. Satsa även på annat än aktier.
  • Minimera dina investeringskostnader. Bogle föredrar förstås indexfonder för att uppnå det, men rådet är bra även när det gäller enskilda aktier och andra sparprodukter.
  • Var försiktig med att betala för rådgivning. Om säljaren får betalt för att sälja på dig fonder – håll dig undan.
  • Överskatta inte avkastningshistoriken, men använd historiken för att se fonders konsistens och risk. Se upp med rating-stjärnor när det gäller fondförvaltare, för över tid kan deras lycka vända.

Att John Bogle föredrar indexfonder betyder inte att han enbart pratar i eget vinstsyfte, eftersom Vanguard är kundägt.

Det finns dessutom många studier som visar att de flesta aktivt förvaltade fonder i längden får stryk av sina jämförelseindex.

Fonder som följer ett vanligt börsindex är dessutom inte nödvändigtvis de bästa indexfonderna. Satsa därför med fördel på ETF:er som följer ett index som bygger aktier i värdebolag eller tillväxtbolag, alternativt råvaror eller högutdelande bolag, etc.

Två exempel på utdelnings-ETF:er är USA-fonden Vanguard High Dividend Yield index Fund och globalfonden Global X SuperDividend ETF. Till skillnad från traditionella fonder ger ETF:er dessutom utdelning i kontanter regelbundet.