Indexfond läsarnas val

Publicerad 2015-01-27 16:51

Istockphoto Det är inte bara vår jury som bestämmer i Årets Fond. Med minsta möjliga marginal tog Avanza Zero hem årets pris som Läsarnas Favorit.

Gratis är gott, anser de läsare som röstat fram årets favoritfond. Populärast blev Avanza Zero, en passivt förvaltad indexfond som är gratis att spara i hos Avanza och på premiepensionstorget.

Men avkastningen var långtifrån bäst under året. Fonden steg med 14 procent, vilket var sämre än snittet för Sverigefonder.

Avanza Zero skuggar utvecklingen för de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. H&M, Nordea och Ericsson är därför de största innehaven.

”Outstanding att få köpa en indexfond utan avgifter med aktier från de stora svenska bolagen” skriver Bruno Salomonsson från Helsingborg som vinner Alexander Noréns bok ”Hög på hus: vägen till det perfekta boendet”.

En annan fond som vunnit många hjärtan är Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som blev Läsarnas Favorit både 2012 och 2013. I år snubblade den på målsnöret.

Spiltans fond fyllde tre år i december och fick då fem stjärnor i fondbetyg.

Fonden, som investerar i svenska investmentbolag, steg med 19 procent under 2014 och är bäst bland Sverigefonderna på tre års sikt (ej småbolag). Avgiften ligger på 0,20 procent.

Många läsare röstade också på Länsförsäkringar Fastighetsfond, Tundra Pakistan, Didner & Gerge Aktiefond och SPP Aktiefond USA.

Not: Läs allt om Årets Fond i Privata Affärer nr 2. För att prenumerera, köpa lösnummer eller läsa online klicka här.