Börs Den amerikanske finansmannen och aktivistinvesteraren Carl Icahn erkänner misstag i spåren av attacken mot hans moderbolag Icahn Enterprises från blankningsfirman Hindenburg Research, rapporterar Financial Times.

Carl Icahn är självkritisk och tillstår att han gjorde fel som tog en stor position som kammat hem avkastning om marknaden kraschat under 2017. Positionen ledde till en förlust på 1,8 miljarder dollar. Därefter har Icahn Enterprises fortsatt dra på sig förluster om sammanlagt omkring 7 miljarder dollar fram till första årets första kvartal.

”Jag har ju alltid sagt att det inte finns någon därute som kan spå marknaden på kort eller medellång sikt. De senaste åren har jag nog gjort misstaget att inte hörsamma mina egna råd”, sade han i en intervju med Financial Times.

I efterspelet till finanskrisens utbrott 2008 började Carl Icahn ta position för en marknadskollaps, och dessa positioner har kommit att bli allt djärvare med åren. Komplexa strategier som involverar korta positioner på marknadsindex, enskilda aktier, företagsobligationer och andra skuldsedlar har implementerats.

”Man hittar aldrig den perfekta hedgen, men om jag hållit fast vid alla parametrar jag trott på så skulle allt ha gått bra. Men nu gjorde jag inte det”, sade han.

Pandemiåterhämtningen under 2020-2021 var ett sådant tillfälle när Carl Icahn gått emot marknaden och spådde fortsatta nedgångar men togs på sängen. Vid det tillfället gick Icahn Enterprises miste om 4,3 miljarder dollar, när marknaden rekylerade tvärt uppåt sedan amerikanska centralbanken Federal Reserve vidtagit stora stimulansåtgärder.

”Uppenbarligen trodde jag att värderingar låg mycket risigt till och att marknaden stod inför mer trubbel. Men sen kom Feds tusentals miljarder dollar i stöd under covid och det som brukar sägas om att man inte ska kämpa emot Fed är sant”, sade Carl Icahn.

Tidigare i maj publicerade Hindenburg Research en rapport där det framgår misstankar om att Icahn Enterprises marknadsvärde blåsts upp med hjälp av insättningar till värden om flera miljarder dollar som gjorts av Carl Icahn privata investmentbolag för att stabilisera moderbolaget. Vissa av dessa medel har kommit Carl Icahn tillhanda genom marginallån där panten består av 60 procent av finansmannens aktier i just Icahn Enterprises. En fortsatt fallande aktiekurs, menar Hindenburg, skulle kunna leda till kurskollaps i takt med att Carl Icahn tvingas likvidera aktierna för att återbetala banken marginallånet tagits från.

Utdelningspolicyn ifrågasattes också kraftigt, där Carl Icahn tagit sin stora andel av utdelningen i aktier i stället för kontanter. Detta har lett till att antalet aktier närapå dubblerats i bolaget under de senaste sex åren.

Aktien är sedan publiceringen ned med över 30 procent.