IBT: FDA GODKÄNNER SÄRLÄKEMEDELSANSÖKANT

2022-09-23 08:08:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) IBT meddelar att FDA har godkänt bolagets särläkemedelsansökan, så kallade Orphan drug-ansökan, för utveckling av ett läkemedel för att förebygga ROP (retinopathy of prematurity), ett allvarligt tillstånd som ofta leder till blindhet bland för tidigt födda barn.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Orphan drugs är läkemedel eller biologiska preparat avsedda för behandling, diagnos eller förebyggande av sällsynta sjukdomar eller tillstånd som drabbar färre än 200.000 patienter per år i USA.

Läkemedelskandidaten är en dipeptid som utvecklats under ledning av Josef Neu och Maria Grant, professorer vid University of Florida Health.

"ROP ligger i linje med vårt fokus på att utveckla läkemedelskandidaten IBP-9414, för förebyggandet av nekrotiserande enterokolit (NEC) och förbättring av matintolerans hos för tidigt födda barn. Vi förväntar oss fortsatt att slutföra IBP-9414-rekryteringen med befintligt kapital, och undersöker samtidigt denna nya möjlighet utan att utsätta oss för onödiga finansiella risker", säger Staffan Strömberg, vd på IBT.Direkt-SE