FED I kväll klockan 20 svensk tid kommer räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det mest sannolika är en räntehöjning med 75 punkter men en höjning med 100 punkter kan inte uteslutas. 

Mest sannolikt är en höjning av styrräntan, målnivån för Fed funds, med 75 punkter, till 3,00-3,25 procent. Men efter det oväntat höga KPI-utfallet för augusti ser nu marknaden en sannolikhet på 20 procent att Fed höjer 100 punkter.

Men blir det en höjning med 75 punkter nu så följer det i så fall på en lika stor räntehöjning i juni och i juli, vilka i sin tur följde på höjningar med 50 punkter i maj och 25 punkter i mars.

Wall Street Journals Fedreporter Nick Timiraos i början av september att Federal Reserve-chefen Powells offentliga åtagande om att pressa ner inflationen även om det leder till ökad arbetslöshet verkar ha fört in centralbanken på bana mot att höja styrräntan med 75 punkter i september, snarare än 50 punkter.

Efter den artikeln valde Goldman Sachs att höja sina prognoser om Feds räntehöjningar i september och november, till 75 respektive 50 punkter, från 50 respektive 25 punkter tidigare.

Enligt Goldman Sachs kan WSJ-artikeln tolkas som ”en vink” från Fedledningen om vad marknaden kan vänta vid septembermötet.

”Vi tror därför nu att Fed kommer att senarelägga sin plan att bromsa in (räntehöjningarna)”, skrev GS-ekonomerna i ett kundbrev.

Inför Feds tysta period före septembermötet, som startade den 10 september, talade också flera andra Fedledamöter i en relativt stram ton om ränteutsikterna. Marknadsaktörer noterade särskilt Fedguvernören Christopher Wallers som uttalade stöd för en ”signifikant” räntehöjning i september sent på fredagen den 9 september.

”Baserat på det jag vet i dag skulle jag stödja en signifikant höjning vid vårt nästa möte för att få räntan till en nivå som klart dämpar efterfrågan”, sade han.

Waller sade också att nedgång i augustiinflationen inte skulle förändra hans utsikter på kort sikt märkbart.

”Konsekvenserna av att låta sig luras av en temporär dämpning i inflationen kan nu bli ännu större om en felbedömning skadar Feds trovärdighet… Så till dess jag ser en meningsfull och ihållande dämpning i kärnpriserna så kommer jag att stödja att vi vidtar signifikanta ytterligare steg för att strama åt penningpolitiken”, sade Christopher Waller.