Börsbolagens rapporter för årets första kvartal väller in. I USA är majoriteten av siffrorna minst lika bra eller bättre än analytikernas genomsnittsförväntningar. Även i Sverige har rapporterna kommit in generellt sett ganska väl, men det finns två saker som oroar lite.
Det ena är att flera bolag bara lyfter orderingång och försäljning tack vare att dollarn är starkare än för ett år sedan. Exempelvis Sandviks intäkter steg 12 procent under första kvartalet, men med fasta växelkurser och i jämförbara enheter sjönk försäljningen med 3 procent.
Industrikollegan Atlas Copco ökade intäkterna 16 procent, men bolaget uppger att det var en minskning med 2 procent organiskt. Samma visa är det med orderingången. Trots raset på rapporten är ändå aktien likt Sandviks upp mer än börsindex sedan årsskiftet.
Det andra som oroar är att det är klent med positiva framtidsutsikter och ljusa tongångar i vd-orden. Fortfarande ingen som sticker ut hakan och verkligen känner konjunkturen komma.
Dessutom är vissa av uppgångarna drivna av engångshändelser. Som Lundbergs maktövertagande i Industrivärden och vd-bytet i Volvo, även om lastvagnsjätten kom med en bra rapport med vinstlyft och något ökad orderingång av lastbilar.
Lägg till att många aktier redan stigit mycket i år. Börsens genomsnittliga p/e-tal är ganska dyra 21. Det känns tveksamt om börsens placerare verkligen handlar upp aktierna för att det är en högkonjunktur på gång. Snarare handlar det om att bolagens spargnet biter, gynnsamma valutakurser och att centralbankernas extrema penningpolitik göder kapitalflödena till börsen.
Rekyler i samband med rapportfloder är vanliga och det kan bli en nu också. Sett från den ljusa sidan har inte mycket blivit sämre för börsen. Tvärtom sker det uppköpsbud då och då, det är fortsatt låga räntor och ganska lågt oljepris, de indextunga svenska storbankerna ökade rörelsevinsterna och även H&M tjänar pengar som gräs, det är goda tider för fastighetsbranschen etc.
Ska börsen vända ned djupt eller mer långsiktigt krävs det nog en stor och negativ händelse i stil med bankturbulens kring en så kallad grexit.