Rapport Husqvarna, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter, redovisar en omsättning som var klart högre än väntat. 

Husqvarna redovisar en rörelseförlust på 1 737 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022. Analytikerna hade i snitt förväntat sig att rörelseförlusten skulle uppgå till 1 662 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning av nio analytikers estimat.

Den justerade rörelseförlusten på 13 miljoner kronor var betydligt lägre än väntade 273 miljoner kronor. 

Omsättningen uppgick till 10 353 miljoner kronor, motsvarande en organisk tillväxt om 8 procent. Här hade analytikerna väntat sig en omsättning på 9 062 miljoner kronor.

Utdelningen föreslås bli 3,00 kronor per aktie (3,00), att jämföra med förväntade 2,62 kronor.

Husqvarnas tillförordnade vd Pavel Hajman pekar på flera orsaker bakom företagets organiska försäljningstillväxt under det fjärde kvartalet i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. 

”Det har drivits av att vi kunnat leverera robotgräsklippare i mycket högre omfattning än tidigare, både professionella och konsumentrobotgräsklippare. Vi har även haft möjlighet att leverera batteriprodukter och även till viss del hjulburna produkter, vilket sammantaget har gett en bra försäljningstillväxt”, säger han.

Pavel Hajman tillägger att det fjärde kvartalet är Husqvarnas säsongsmässigt svagaste kvartal och att han är mycket nöjd med hur året avslutades för bolagets del, givet de större svårigheter företaget hade under det första halvåret 2022.

Husqvarna-vd:n bedömer att man har lyckats åtgärda en del av de leveransproblem och komponentförsörjningsproblem som funnits tidigare. Han säger också att lagersituationen hos bolagets kanalpartners under det fjärde kvartalet har fortsatt att normaliseras, efter att vissa av bolagets kanalpartners tidigare varit underlagrade eller överlagrade.

”Det finns nu ett intresse för att fylla på sina lager under det första kvartalet”, säger Pavel Hajman.

Under det gångna kvartalet anser han att Husqvarna har lyckats väl med att avsätta sina egna kostnadsökningar på exempelvis råmaterial och transporter genom att göra flera prishöjningar, höjningar som enligt Pavel Hajman också följer med in i 2023.

Frågetecknen framåt gäller enligt Husqvarna-vd:n främst hur samhällsekonomin utvecklas, och hur det allmänt högre kostnadsläget och högre räntor kommer att slå mot hushållens plånböcker.

”Det finns förstås en del orosmoln givet makroekonomin. Samtidigt finns det en möjlighet att det intresse som skapats under pandemiåren för trädgård kommer att fortsätta, och om man behöver dra ned på större kapitalinvesteringar är det möjligt att man fortsätter vårda sin trädgård”, säger Pavel Hajman.