Enligt rapporten dubblades antalet sålda hjälmar till drygt 17 000 under andra kvartalet. Intäkterna ökade med 117 procent till 25 miljoner kr. Av de 100 000 sålda Hövding-hjälmarna har 48 000 sålts under de sista 12 månaderna.
Försäljningen accelererar med andra ord. Hjälmarnas innebär en sorts airbag för cyklister och tekniken fungerar. Aktiens långa nedåtgående trend ser dessutom ut att vara över då kursen bottnade runt 8,20 kr i våras och handlades upp 36 procent till 17,10 kr på rapportdagen den 7 augusti. Ändå är Hövding inte en aktie för alla.
Problemet är att den långa historiken av olönsamhet håller i sig. Förvisso är det troligen strategiskt rätt av bolaget att satsa på tillväxt för att nå stordriftsfördelar och kunna tjäna desto mer pengar längre fram. Förluster gör det oavsett det alltid lite svårare att värdera en aktie.
Under andra kvartalet var kassaflödet från verksamheten svagt positivt, vilket är en klar förbättring jämfört med fjolårskvartalets -16,5 miljoner kr. Det beror till stor del på att varulagret minskade och leverantörsskulderna ökade. Före förändringar av rörelsekapitalet strömmade 10 miljoner kr ur Hövding.
Målet för Hövding är en försäljning på 250 miljoner kr år 2020. Målet för rörelsemarginalen sänks från 20 procent till ”positivt”. Jämfört med börsvärdet på 254 miljoner innebär målen en ganska låg värdering om de nås. Tillväxtbolag med lönsamhet där försäljningen är i nivå med börsvärdet är generellt sett billiga.
Vägen dit kantas dels av en nyemission på relativt höga 74 miljoner kr som späder ut antalet aktier och dels en större marknadssatsning. Värderingen är med andra ord inte så billig som den ser ut just nu och hur nästa generations hjälm kommer att sälja från och med hösten 2019 har förstås sina osäkerhetsmoment.
Sammantaget är Hövding en helt okej chansaktie, men det gäller att du tror på bolagets hjälmkoncept och är redo att ta den höga risken.
Teckningstiden i nyemissionen är 17 – 31 augusti och teckningskursen är 10 kr. Varje tvåtal aktier ger rätt att teckna en ny. Är du aktieägare tecknar du, men bli inte för tung i Hövding. Mer än 1-5 procent av en bred portfölj ska nog de flesta placerare inte ha.