Butiker i kläm då e-handeln växer kratigt.

Hotet mot butikskedjorna

Publicerad 2017-03-05 21:47

Krönika När H&M:s chef för investerarrelationer Nils Vinge i veckan frågades ut av nyhetsbyrån Direkt var det inget snack om att det för butiksmarknaden generellt finns vissa strukturella problem. Det är tydligt att somliga bolag i USA tvingas lägga ned butiker och även att en del butikscenter stängs ned.

H&M fortsätter öppna många fler butiker än vad som stängs och jag tror dessutom inte att det blir någon allmän butiksdöd ens om tio år. Megatrenden är ändå att e-handeln snabbt tar marknadsandelar på butikernas bekostnad. En megatrend är en trend som kan vara i decennier. USA brukar ligga långt fram i både konjunktur och trender, så för alla svenska butikskedjor inom sällanköpsvaror gäller det att se upp.

Det är talande att Realty Income från och med 2013 inte längre har någon bokaffär som hyresgäst. Det amerikanska fastighetsbolagets fokus är mot stora ensamma byggnader och i tider av e-böcker och webbhandel antar jag att bokhandlarna behöver allt mindre fysiska butiker.

Svårast sits har de butikskedjor som saknar egna varumärken. Det gäller inte bara bokförsäljare utan även bolag som Clas Ohlson som till skillnad från H&M saknar stort inslag av egna varumärken och egen design på produkterna. Det finns ingen megatrend som gynnar den typen av butiker.

Att Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway sålt det mesta av innehavet i den stora butikskedjan Wal-Mart säger kanske något. Om en värdeinvesterare inte vill sitta kvar och vänta ut ett innehav som släpat efter amerikanska S&P500-indexet på både ett och tre år känns det inte helt lovande. Wal-Mart har en del egna varumärken och satsar nu på e-handel, men frågan är om det räcker.

Jag kommer antagligen sälja mina aktier i Clas Ohlson någon gång framöver av strategiska skäl om inte annat. Kanske kan H&M jobba hårt och klara av att få fram en bra kombination av butiker och e-handel. Klädjätten har i vart fall egendesignade produkter och bara egna varumärken, men oddsen för att slå börsindex är bättre bland bolag som gynnas fullt ut av e-handeln och inte tvingas till omvändning under galgen.

Vilka bolag det kan tänkas vara skriver jag om i nästa krönika.