Olja Oljepriserna handlades uppåt på tisdagsmorgonen och klockan 7.55 stod Nordsjöoljan Brent 2,3 procent högre än vid svensk börsstängning på måndagen. Hopp om restriktionslättnader från nolltoleranspolicy mot covid-spridning i Kina kombinerat med rapporter om Opec-produktionsminskning drog upp prisnivåerna.

Helgens protester mot covidhanteringen i landet kan bidra till en exit från den kontroversiella nolltoleransen mot covid, som bidragit till att sänka Kinas tillväxt, rapporterade flera medier under morgonen. Kinas statliga råd har aviserat att en presskonferens ska hållas under tisdagen.

Samtidigt har protestvågen lugnats, bland annat med hjälp av tung polisnärvaro i flera storstäder runtom i landet.

”Spekulationerna om att det ligger ett slut på nolltoleransen i korten har ökat och driver ett positivt sentiment”, sade Société Générales Hongkongbaserade makrostrateg Kiyong Seong till Bloomberg News.

Tron på att världens mest oljeimporterande land kan komma att ges bättre tillväxtförutsättningar och högre efterfrågan på drivmedel ackompanjerades av rapporter från utbudssidan om att oljekartellen Opec+ överväger minska produktionen vid kommande möte. Opec+ håller möte dagen innan EU:s sanktioner mot rysk olja kommer att inledas den 5 december. Förhandlingarna inom EU om var pristaket för rysk havsfraktad olja ska ligga har dock stannat av.

Ett Brentfat handlades för 84:44 dollar i första termin, en uppgång för handelssessionen på 1,5 procent, samtidigt som den amerikanska WTI-oljans motsvarighet steg med 1,4 procent till 78:31 dollar.