Höjd riktkurs för Humana inför rapporten

Publicerad 2016-08-15 18:56

Aktie På fredag kommer Humanas halvårsrapport och Carnegie höjer riktkursen 12 procent till 90 kr. Låg risk tillsammans med stabil tillväxt lockar och aktien skulle då kunna slå kursrekordet från tidigare i sommar.

I mars introducerades vårdbolaget Humana som är verksamt i Sverige och Norge inom äldreomsorg, personliga assistans och för personer med olika funktionsnedsättningar. Trenderna pekar mot en ökad efterfrågan på dessa tjänster. Dels beror det på den demografiska utvecklingen med alltfler äldre, men ett ökat behov finns också bland barn och unga inom psykiatri.

Privata Affärers analys pekade på en attraktiv introduktion som var en kombinerad försäljning av befintliga aktier och en nyemission och vi rekommenderade teckning. Det blev en omedelbar vinst efter en kraftig kursuppgång på 13 procent från introduktionspriset 62 kr och därefter nådde aktien som högst 83 kr i början på juni.

Därefter hade aktien en nedåtgående trend sannolikt delvis på grund av den pågående debatten om vinster i välfärden. Som lägst nådde aktien 71 kr för en knapp månad sedan, men därefter har uppgången var stark tillsammans med övriga börsen.

Och på fredag kommer halvårsrapporten som lovar att bli bättre än bolagets första kvartalssiffror som börsnoterat bolag. Då visade Humana minussiffror med kostnaderna för börsnoteringen inräknade, nu lär det dock bli plus och allt pekar tillväxt för både vinst intäkter och resultat – inte minst på grund av de förvärv som bolaget gjort. Den nyemission som gjordes vid introduktionen har också bidragit till att ta ned skuldsättningen, vilket kommer förbättra finansnettot framöver.

För Carnegie räcker detta för att behålla sin köprekommendation och höja riktkursen från 83 till 90 kr, vilket ger en kurspotential på 15 procent från måndagens slutkurs. Att sektorn nu lockar långsiktiga investerare som gärna vill ha stabila bolag med låg risk är ett extra plus för den som vill göra vårdbolag till en del av sin portfölj.