Rapportkommentar Kredithanteringsbolaget Hoist resultat för det första kvartalet var starkare än förväntat och en kursuppgång är således motiverad. Det framhålls i snabbkommentarer från analytiker som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av efter tisdagsmorgonens kvartalsrapport.

”Vinsten före skatt var 16-18 procent starkare än vi och konsensus antagit till följd av högre räntenetto och lägre kostnader än förväntat”, skriver Pareto i en snabbkommentar.

Pareto kallar nedskrivningsvinsterna på 51 miljoner kronor som i linje med deras och marknadens förväntan medan tradingnettot på -16 miljoner kronor däremot anses ha varit svagare än vad som antogs inför.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att kvartalets resultat före skatt på 226 miljoner kronor ”var cirka 3 procent högre än vi hade räknat med, och cirka 10 procent över konsensus”. Bland annat bidrog en stark inkassering kombinerat med en förbättrad relation mellan kostnader och intäkter positivt i kvartalet. K/I minskade till 71 (74).

”Vi förväntar oss att estimaten behöver justeras upp efter kvartalsrapporten och att Hoist utvecklas bättre än den övriga börsen i dag”, skriver Nordea vidare.

Hoist lyfter nära 20 procent i tisdagens och är med det upp omkring 5 procent sedan årsskiftet.