Fastigheter med tillväxt

Publicerad 2013-01-15 10:54

Analys Wihlborgs är bästa valet i fastighetssektorn, enligt teknisk analys. Stark tillväxt och stabil utdelning talar också för aktien.

I årets första Placeringsguiden placerar sig Wihlborgs på sjunde plats i den teknisk analys-baserade topplistan som tagits fram i samarbete med Investtech. Det är högst bland fastighetsbolagen.

Wihlborgs har sedan renodlingen mot kommersiella fastigheter i Öresundsområdet 2005 vuxit från 197 fastigheter värda 7,9 miljarder kr till dagens 250 fastigheter värda 19,4 miljarder kr. Soliditeten har i år fallit under strax målet på 30 procent. I det stora hela verkar bolaget ändå ha tuffat på som det ska under 2012, vilket ser ut att ha avspeglat sig i börskursen.

Aktiekursen är 100 kr, vilket är över det egna kapitalet per aktie på 95,76 kr. I substansen ingår inte uppskjutna skatteskulder, som fastighetsbolag i regel bara kan rulla framöver sig. Inkluderas skatteskulderna blir substansen 75 kr per aktie, vilket får aktien att se dyr ut.

Å andra sidan kommer den sänkta bolagsskatten enligt Wihlborgs att krympa skatteskulden och effekten av det redovisas i rapporten för det fjärde kvartalet.

Utdelning som kom våren 2012 var 3,75 kr per aktie och innebär en direktavkastning på lika många procent. Analytikergenomsnittet förväntar sig en höjning till 3,90 kr per aktie nu i vår. Direktavkastningen är inte högst i branschen, men ligger på en helt okej nivå.

Att utdelningen inte är högre ger å andra sidan mer resurser till expansion och äventyrar inte finanserna. Wihlborgaktien lämpar sig för dig som gillar fastighetsbranschen och både vill ha tillväxt och skaplig utdelning.

Bokslutet för 2012 inklusive utdelningsförslaget från styrelsen kommer den 5 februari.