Högsäsong för bluffakturor

Publicerad 2012-07-13 08:49

Har du ett nystartat företag eller ett mindre företag? Har du som företagare nu under semestertider tagit in sommarvikarier? Då gäller det att vara extra vaksam mot bluffakturor och oseriösa bolag.

Historiskt sett brukar anmälningarna angående oseriösa bolag och webbsajter till Svensk Handel öka under sommarsemestern. Det handlar oftast om bluffakturor som skickas till företag eller förfalskade id-handlingar för privatpersoner.

Än så länge har Svensk Handel inte noterat en märkbar ökning så här i början av semestertiden. På sin hemsida informerar de företag och privatpersoner hur de ska skydda sig. Till exempel ska företag kontrollera och stämma av sina betalningsuppgifter till leverantörer innan samt efter de anställda går på semester.

– Det går lite i vågor hur många anmälningar vi får in under ett år. Men det är högre tryck på sommaren. Det kanske inte är så många nya oseriösa bolag som dyker upp i anmälningarna, däremot kommer nya bolagsnamn hela tiden. De försöker göra det så trovärdigt som möjligt och det blir svårare för de som blir utsatta att upptäcka det, säger Lars G. Ohlsson på Svensk Handel.

Enligt Svensk Handel är det är framförallt mindre företag och nya företag som utsätts för oseriösa bolag. Lars G. Ohlssons hypotes är att blufföretagen bevakar Bolagsverket om vilka företag som är nystartade och försöker utnyttja dessa.

– Handeln med bluffakturor uppgår till stora belopp, ett antal hundra miljoner per år gissningsvis, och som alltid i sådana här fall är det ett stort mörkertal. Privatpersoner är också inkluderade i detta.

För att inte riskera att bli utsatt är det viktigt med väl inarbetade säkerhetsrutiner och det gäller för exempelvis företag att kommunicera mycket med vikarier under semestertider då risken ökar. Det är också bra med samarbete mellan företag och myndigheter. Lars G. Ohlsson säger att hos många svenskar finns det en inneboende rädsla för kronofogdsmyndigheten, men det är bra att tala med dem, de hjälper också till i sådana här fall.

Så kallade företagskapningar förekommer också men de är relativt få i jämförelse med bluffakturor.

– Det som är vanligare är identitetskapningar. Detta visar på att privatpersoner på olika sätt måste vakna upp. Det är lätt att få tag på personlig information. Beställer en bedragare då exempelvis ett kontokort i ditt namn, kommer det med vanlig post som bedragaren kan få tag på och koden kommer även den med vanlig post två dagar senare. Jag tycker att de som skickar iväg exempelvis kontokort ska se över rutinerna, och ändra det som innebär en risk.

Bolag som skickar ut bluffakturor har under lång tid negligerats. Det fick ökad uppmärksamhet under rättegången i Helsingborg i våras. Lars G. Ohlsson säger att man då fick ett slags värde på detta, att det verkligen är bedrägeri, med en fällande dom i tingsrätten och att det ger resultat att anmäla.