Ekonomi Trots ökade levnadskostnader växer semesterbudgeten igen. Svenskarna räknar med att spendera 19.000 kronor på sommarsemestern i genomsnitt. Det är tillbaka till nivåer innan pandemin och en ökning med 18 procent jämfört med förra året. Det visar en undersökning från Nordea.

”Det var överraskande att vi ökar vår semesterbudget i år, med tanke på allmänt stigande priser och oro i omvärlden. Det är tydligt att sommarsemestern är viktig och inte det första vi sparar in på”, sade Ingela Gabrielsson på Nordea.

Anledningar bakom den ökade semesterbudgeten är bland annat att vi i år finansierar semester från fler källor jämfört med tidigare år. Främst finansieras semestern av lön och sparade pengar, men andelen av de som använder semestersättning och skatteåterbäring för att betala semestern har ökat markant.

Fyra av tio känner att ökade levnadskostnader kommer att påverka hushållets möjligheter att finansiera sommarsemestern.

”Jag anar en viss press att få pengarna att räcka och inflationen gör att man som privatperson tappar i köpkraft eftersom pengarna inte längre räcker till samma saker som tidigare”, sade Ingela Gabrielsson.

Undersökningen är gjord 26 april till 11 maj.