Det är den nya lagen om uthyrning av egen bostad som från och med den 1 februari gör att du kan hyra ut din bostadsrätt eller villa för betydligt högre belopp än tidigare. Hyr du ut en lägenhet i Stockholms innerstad kan du till exempel utan problem ta ut tiotusentals kronor i månaden i hyra.
Tidigare styrde den så kallade bruksvärdesprincipen. Andrahandshyran för till exempel en bostadsrätt fick då inte vara högre än vad motsvarande hyresrätt kostade i månaden.
Men nu blir det istället bostadens kapitalkostnad och driftskostnader som styr. Kapitalkostnaden beräknas som en avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. För närvarande anses 4 procent vara en skälig räntenivå.
Ett exempel: Den som har en bostadsrätt värd 3 000 000 kronor med en månadsavgift på 3 000 kronor och kostnader för el, tv, internet och telefoni på 1500 kronor i månaden kan ta ut 14 500 kronor i månaden ((3 000 000 * 0,04)/12 + 3000 + 1500).
Använd vår räknesnurra nedan för att se hur mycket du kan ta ut i hyra.
Ingen retroaktiv återbetalning
Om andrahandshyran inte överstiger denna nivå kan hyresgästen inte gå till hyresnämnden och begära att hyran sänks.
Om du tar ut mer än maxnivån kan hyresgästen däremot kräva att hyran sänks. Men till skillnad från tidigare kan hyresgästen inte retroaktivt få tillbaka den del av hyran som överstiger maxbeloppet.
Hyresrätter omfattas inte
De nya reglerna gäller enbart privat uthyrning av villor, bostadsrätter, möblerade och omöblerade rum och ägarlägenheter. För hyresrätter ändras inte reglerna.
Räkna själv hur mycket du skulle kunna ta i hyra: