Aktier Börsåret 2021 var närmast osannolikt när stimulansfesten fortsatte samtidigt som återstarten av ekonomierna kom i gång. Riskaptiten var hög men den populäraste aktien var en stabil klassiker, konstaterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Spararnas år 2021 har karaktäriserats av hög riskaptit, IPO-yra men också köp i fallande tillväxtfavoriter. Riskaptiten tycktes periodvis vara skyhög under 2021. Det syntes inte minst på köpen i Reddit-haussen, i kryptorelaterade instrument och på spac-trenden. I januari slogs hos Nordnet rekord i avtal avslut under en och samma dag och antal kunder hos Nordnet ökade under året med över 30 procent, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande. 

Men trots en hög riskaptit är det en klassisk stabil favorit som toppar listan över den mest nettoköpta aktien bland Nordnets kunder under 2021.

– Investor stärkte sin ställning som folkaktien framför andra. Aktien är den mest nettoköpta bland Nordnets svenska kunder i år. Bland kunder som äger över tio instrument, både fonder och aktier, så äger hela 40 procent Investor. Via Investor fås enkelt en exponering mot bank och verkstad, sektorer som gjorde comeback under 2021, säger Frida Bratt.

Men även Evolution och Embracer finns med på topplistan.

– Evolution har haft en helt fenomenal resa, och spararna var snabba på att bottenfiska när aktien fick sig en törn under slutet av året. Även Embracer gillas starkt, trots en knackig utveckling större delen av 2021, säger Frida Bratt.

Däremot har spararna ratat storbankerna.

– Trots att bankerna är en starkt bidragande orsak till att storbolagsindex gick så bra särskilt under årets första halva, med drivkrafter som stigande räntenivåer och utdelningar tillbaka på ordinarie nivåer, så har banktåget inte lockat. Tre av storbankerna återfinns på listan över mest nettosålda aktier i år, säger Frida Bratt.

Mest nettoköpta via Nordnet Mest nettosålda via Nordnet
Investor Nordea
AB Volvo Intrum
Embracer SEB
SBB JD.com
Evolution Swedbank
Kinnevik Sagax
Sinch Nokia
SAS Lundin Energy
Swedish Match Hexpol
Nibe Husqvarna