Susanna Campbell har haft en tuff inledning som vd för Ratos

Bioaffären stärker Ratos

Publicerad 2013-03-19 13:49

Aktieanalys Med fusionen av SF Bio och finska Finnkino har Ratos nu kontroll över ett starkt biografimperium. Många andra innehav i portföljen är dock i turn around-lägen och risken i aktien är hög.

Ryktena om att Bonnierägda SF Bio var föremål som en strukturaffär stämde. Helt logiskt blev det ingen renodlad försäljning utan en fusion med Ratos biografkedja Finnkino. Den nya koncernen kommer att ägas till 60 procent av Ratos och till 40 procent av Bonnier.

De båda biografkedjorna kompletterar varandra väl geografiskt och blir mycket starka i delar av Norden. Det lär behövas även om bolagen uppges växa under lönsamhet i nuläget. Biografmarknaden är inte lätt i tider av hemmabio, dvd och filmer över webben.

Från Ratos krävs inget kapitaltillskott, vilket det pressade riskkapitalbolaget antagligen ska vara glada för. Utdelningen sänks från 5,50 kr till 3 kr per aktie, vilket säger en del om hur skuldsättningen och portföljvärdet utvecklats de senaste åren.

Många av innehaven i Ratos portfölj är i turn around-läge. Risken är hög, men så också möjligheterna om det vänder under de kommande åren. Relativt nya vd:n Susanna Campbell börjar vi varm i kläderna så räkna med fler affärer under året.

Avkastningshistoriken under 00-talet är lysande, men under 2012 gick det dåligt. Ratos-aktien handlas trots kursnedgången 65 procent över det egna kapitalet på 39 kr per aktie. Om det är dyrt eller billigt beror dels på hur ljust man ser på framtiden, dels vad man anser att bolaget är.

Om Ratos ska värderas som investmentbolag är aktien fortfarande övervärderad, men om aktien ska värderas som ett industrikonglomerat är värderingen av substansen okej. Till skillnad från investmentbolag som ofta äger 5-30 procent av ett bolag har Ratos flera mer eller mindre helägda dotterbolag.

Som vi skrivit tidigare kan marknadsvärdena av de onoterade dotterbolagen dessutom vara högre än det bokförda värdet. Får innehaven upp farten framöver skulle därmed Ratos-aktien plötsligt handlas till rabatt mot en teoretisk marknadsvärderad substans.