Hög direktavkastning i Kungsleden

Hög direktavkastning i Kungsleden

Publicerad 2010-03-23 09:16

Den som söker en högavkastare kan se närmare på Kungsleden som ger över 6 procent i år och prognosen är en hög direktavkastning även nästa år, skriver Magnus Alfredsson.

Visserligen har Kungsledens utdelningar svängt kraftigt mellan åren eftersom bolaget delar ut mer eller mindre pengar beroende på hur köp och försäljningar av fastigheterna utvecklar sig. Men totalt sett har historiken varit god för bolaget som delar ut 3,75 kr i år, vilket innebär en direktavkastning över 6 procent.

Nästa år kommer det så kallade utdelningsgrundade resultatet att sjunka med cirka 40 procent. Men det innebär i alla fall en direktavkastning på över 4 procent vid oförändrad aktiekurs – något som kan kännas lockande vid dagens låga bankräntor.

Bolagets vd Thomas Erséus är också optimistisk inför framtiden – i bokslutsrapporten skriver han att bolaget aldrig haft en så stark balansräkning och en fastighetsportfölj med bättre kvalitet än nu.

I det senaste numret av Placeringsguiden ingår Kungsleden i vår sk högavkastarportfölj som Privata Affärer tar ut varje år. Den som placerade i fjolårets portfölj fick en vädeökning på 85 procent fram tills nu – det är 17 procentenheter bättre än index.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER