Problemet med H&M hittar vi i kassaflödet. Under 2016 minskade kassaflödet från den löpande verksamheten med drygt 1 procent till 23,8 miljarder kr. Av de pengarna har H&M investerat 13,5 miljarder kr i främst inventarier, en ökning på 40 procent från 2015.
Då utdelningen hölls oförändrad på 9,75 kr per aktie delade H&M ifjol ut 16,1 miljarder kr. För första gången tog klädbolaget dessutom ett lån på 2 miljarder kr. Förvisso en kortfristig skuld, men när skulder dyker upp i det annars så finansiella råstarka H&M tycker jag det känns som en spricka i fasaden.
Trots lånet var kassaflödet totalt negativt på 3,8 miljarder kr. Då H&M:s kassa minskat till 9,5 miljarder kr räcker inte likviderna till årets utdelning på oförändrade 16,1 miljarder kr. Införandet av halvårsutdelningen innebär att det bara är drygt 8 miljarder som ska ut i vår, vilket löser problemet tillfälligt.
H&M kan inte investera och dela ut mer än kassaflödet från den löpande verksamheten i evigheter. Inget bolag kan det och lån kan bara tillfälligt finansiera expansionen och utdelningen.
Nu tror jag fortfarandet att det finns en rimlig chans att H&M:s marginaltapp stannar upp och att investeringarna lönar sig. Då stiger vinster och kassaflöden och utdelningen säkras.
Där är vi inte än och riskerna har tornat upp sig i H&M under det senaste året. Det är därför jag inte rekommenderar aktien på aktiechattarna längre och det är därför som jag minskat mitt innehav en aning. Bolagets fantastiska historik de senaste 40 åren till trots tycker jag inte H&M-aktien i nuläget förtjänar att vara mer än en medelstor post i portföljen. Om ens det.
Den fleråriga trenden i aktien var upp fram till februari 2015, men sen har de ökade riskerna i bolaget tydligt visat sig i form en fallande aktiekurs. Kanske är kursbotten nära, men det skadar inte att tänka på riskerna och ha en exitstrategi redo.
Not: Torsdag den 30 mars kommer H&M:s rapport för perioden december-januari.