Rapport H&M redovisar ett resultat som var något sämre än vad analytikerna förväntat sig. Samtidigt ökade varulagren markant och klädjätten flaggar nu för att man kommer att tvingas rea ut produkterna.

H&M redovisar ett rörelseresultat på 6.007 miljoner kronor för det andra kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2017/2018.

Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat på i genomsnitt 6.056 miljoner kronor.

Bruttomarginalen blev 56,1 procent, jämfört med förväntade 55,8 procent.

Varulagren sväller

H&M:s varulager uppgick vid utgången av det andra kvartalet (utgången av maj) till 36,3 miljarder kronor, en ökning med 13 procent i kronor räknat och med 11 procent i lokala valutor, jämfört med motsvarande tidpunkt året innan.

Det framgår av H&M:s delårsrapport.

Varulagret utgjorde 18,2 procent (16,1) av omsättningen exklusive moms, rullande tolv månader och 32,3 procent (31,9) av balansomslutningen.

Det utgående varulagret är fortsatt för högt, skriver H&M. Varulagerökningen förklaras av den svaga försäljningen till följd av vissa obalanser i H&M-sortimentet i kombination med att transitionen på flera viktiga försäljningsmarknader medfört störningsmoment i varuflödet. Det höga utgående varulagret kommer att innebära ökade prisnedsättningar i relation till omsättningen i tredje kvartalet 2018 jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Ingen helårsprognos i rapporten

H&M skriver ingenting om sina prognoser för 2018 i rapporten. Vare sig bedömningen om ett något bättre resultat jämfört med i fjol, eller att online och new business ska växa med över 25 procent, finns med.

”Vi ser att utvecklingen går i rätt riktning även om det fortfarande finns många utmaningar och hårt arbete återstår. Det första halvåret blev något mer utmanande än vad vi inledningsvis trodde, men vi tror på en gradvis förbättring och ett starkare andra halvår”, skriver Karl-Johan Persson i sitt vd-ord på den plats där ovanstående helårsbedömningar stod i den föregående rapporten.

H&M:s resultatutveckling det andra kvartalet påverkades av den svaga försäljningen till följd av en fortsatt utmanande marknad men också av interna faktorer såsom oväntade störningsmoment i samband med transitionen till nya logistiksystem samt en del obalanser i H&M-sortimentet.

De transitioner H&M nämner påverkade butiksförsäljningen negativt i USA, Frankrike, Italien och Belgien men även onlineförsäljningen i Norden påverkades.

Ska öppna något fler butiker än tidigare kommunicerat

H&M planerar nu att öppna cirka 240 nya butiker netto under verksamhetsåret 2017/2018. Tidigare hade bolaget talat om att öppna cirka 220 butiker.

Planen är att öppna cirka 390 butiker och stänga 150. Flertalet av H&M-butiksöppningarna sker på tillväxtmarknader medan stängningarna sker på etablerade marknader. Antalet planerade stängningar har justerats från tidigare 170 till 150 till följd av avsevärt förbättrade hyresvillkor, skriver H&M i sin rapport.

Av de nya butikerna som öppnas under 2018 kommer de flesta att vara H&M-butiker, cirka 40 kommer att ha H&M Home shop-in-shops och cirka 90 butiker kommer att utgöras av COS, & Other Stories, Monki, Weekday, ARKET och Afound. Under 2018 planeras åtta fristående H&M Home-butiker att öppna.

Ny H&M-butiksmarknad under det andra halvåret blir Uruguay, vilket bolaget tidigare aviserat. För 2019 planeras Bosnien-Hercegovina att bli en ny H&M-butiksmarknad och Mexiko att bli ny H&M-onlinemarknad.

Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Kursrekyl efter måndagens uppgång
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva