Rapport Klädbolaget H&M redovisar ett rörelseresultat på 2.690 miljoner kr för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Bara under mars månad sjönk H&M:s försäljning med 46 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år. Det framgår av bolagets rapport.

Analytikerna hade enligt Infronts samanställning av 16 estimat väntat sig ett rörelseresultat på i genomsnitt 1.400 miljoner kr. Bruttomarginalen blev 51,0 procent, jämfört med förväntade 50,1 procent.

Onlineförsäljningen i mars steg 17 procent i lokal valuta. Den digitala försäljningen öppen på 47 av koncernens 51 onlinemarknader.

H&M:s bruttovinstmarginal uppgick till 51,0 procent det första kvartalet. Genomsnittet av 16 analytikers estimat låg på 50,1 procent, enligt Infront.

Kostnaderna för prisnedsättningarna i relation till omsättningen minskade med strax under 1 procentenhet jämfört med första kvartalet året innan. Här hade analytikerna räknat med en ökning på 0,4 procentenheter.

”Försäljningstappet kan inte balanseras”

För det första kvartalet var de externa faktorerna som påverkar inköpskostnaderna negativa, framför allt den dyrare USA-dollarn, jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

För de varor som redan var köpta till andra kvartalet före coronasituationen, var de externa faktorerna något negativa jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

H&M kommer att göra en förlust i det andra kvartalet eftersom ”det kraftiga försäljningstappet inte kommer att kunna balanseras av nerdragningarna i rörelsekostnaderna”.

Det skriver bolaget i rapporten för det första kvartalet.

75 procent av butikerna stängda

Analytiker hade inför fredagens rapport i snitt spått ett rörelseresultat om 300 miljoner kr för det andra kvartalet, enligt Infront. Spridningen i estimaten var ovanligt stor.

I slutet mars var 3.778 butiker tillfälligt stängda på grund av corona-utbrottet. H&M-gruppen har totalt 5.065 butiker.

Startar 35 nya butiker

H&M-gruppen räknar nu med att öppna cirka 35 nya butiker netto under räkenskapsåret 2019/2020. Tidigare hade H&M talat om cirka 25 nya butiker netto.

Totalt planeras cirka 165 nya butiker inklusive franchise att öppna (tidigare 200) samt cirka 130 att stänga (tidigare 175)

Nya planerade H&M-butiksmarknader är Panama via franchise mot slutet av 2020, vilket bolaget tidigare uppgett. Australien blir ny H&M-onlinemarknad med planerad start under slutat av 2020 (tidigare bedömning andra halvåret av 2020). H&M kommer även att lanseras på e-handelsplattformen SSG.COM i Sydkorea under 2020, vilket även det rör sig om en upprepning.

Precis som i bokslutet uppger H&M att det för 2020 enligt avtal finns möjlighet att omförhandla cirka 1.000 hyreskontrakt, vilket ger fortsatta möjligheter till anpassning av butiksantal och butiksytor samt förbättrade hyresvillkor.

Minskar rörelsekostnaderna

H&M bedömer att bolaget kommer att kunna minska rörelsekostnaderna exklusive avskrivningar med cirka 20-25 procent i det andra kvartalet.

”Detta möjliggörs bland annat genom genomförande av korttidsarbete på marknader som berörs av corona-situationen. Globalt sett kommer tiotusentals medarbetare inom samtliga delar av verksamheten att beröras, men ett exakt antal kan inte ges i dagsläget”, skriver bolaget i rapporten.

Bolaget skriver vidare att hyreskostnaderna minskas genom omsättningsbaserade hyror och även via hyreslättnader från vissa regeringar.

”Koncernen avvaktar eventuella ytterligare hyreslättnader utifrån dialog med hyresvärdar samt utifrån myndighetsbeslut kopplade till butiksstängningar på flertalet marknader”, skriver H&M.

Övriga rörelsekostnader justeras ner till absoluta miniminivåer, heter det vidare. Bolaget varnar dock för att kostnadsbedömningen är ”behäftad med viss osäkerhet”.

Trots kostnadsminskningarna bedömer H&M att det andra kvartalet kommer att innebära en förlust.

 

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

 

Gästkrönika
Förvaltaren: Därför lockar företagsobligationer i krisen
Chatt
Hernhag: Sex svenska tech-favoriter"Bästa norska bolaget svindyrt"
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Vändning uppåt efter Trumps Kina-besked
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Förstärkt uppgång på bopriser i Stockholm i maj
Börsen
Uppgångssviten bruten
Foto: istockphoto
Aktier
Spararna fiskade i kurskollapser i majMillicom och SBB bland de mest köpta
Insider
Balders finanschef och ekonomidirektör häktade
Analys
Pareto: Stark efterfrågan på modern mat-teknologi"Köp fukthanteringsbolaget"
29/5
Trading Direkt: Tre investeringar som fångar datatrenden
Bostad
Regeringen vill slopa uppskovsräntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapport
Oscar Properties sålde endast en bostadOmsättningen rasade under kvartalet
Rapport
Elekta slog förväntningarna
Rapport
Sämre än väntat för MekonomenSpår uselt andra kvartal
Trump
Trump slår tillbaka mot TwitterSkriver under exekutiv order
Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar