Rapport (Uppdaterad) Modejätten H&M levererade på torsdagsmorgonen ett kvartalsresultat som var något bättre än väntat. På börsen fick rapporten ett positivt mottagande och aktien tog rejäl fart uppåt.  

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat något över förhandstips. H&M:s rörelseresultat var 5.029 miljoner kr i det tredje kvartalet, juni-augusti, och det var cirka 4 procent högre än snittestimatet i Infront Datas sammanställning.

På rätt väg enligt vd. Väl mottagna sommarkollektioner och ökade marknadsandelar visar att H&M är på rätt väg med sitt förändringsarbete, kommenterar vd Karl-Johan Persson. ”Fortsatt ökad fullprisförsäljning och minskade prisnedsättningar bidrog till att rörelseresultatet ökade med 26 procent i tredje kvartalet samtidigt som den höga aktivitetsnivån i förändringsarbetet fortsatte”, säger han.

Bruttomarginal snäppet över förväntan. H&M:s brutto-vinstmarginal uppgick till 50,8 procent. Snittet av 17 analytikers estimat låg på 50,4 procent, enligt Infront Data. Prisnedsättningarna i relation till omsättningen minskade cirka 2 procentenheter jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Onlineförsäljning +30 procent. H&M:s onlineförsäljning steg med 30 procent i svenska kr och med 25 procent räknat i lokala valutor. Senare under 2019 kommer det att bli möjligt för kunder på upp till ett 70-tal nya marknader handla online från H&M:s varumärken Cos, Weekday, Monki, & Other Stories och Arket.

Septemberförsäljning +8 procent. H&M:s försäljning i september, alltså månaden efter rapportperioden, ökade 8 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år.

Svag krona ökar varulagret. H&M:s varulager var vid utgången av augusti 42,0 miljarder kr, +9 procent i kr ”som en följd av den fortsatta försvagningen av den svenska kronan” och en minskning med 1 procent justerat för valuta, jämfört med samma tidpunkt året innan. Varulagret utgjorde 18,5 procent av omsättningen. Motsvarande siffra kvartalet innan var 18,3 procent. Karl-Johan Persson tror alltjämt på H&M:s mål att varulagret som andel av försäljningen ska komma ner till 12-14 procent. Han avstår dock från att sätta en tidsgräns för när nivån ska nås.

Något färre nya butiker netto. H&M räknar med att öppna cirka 120 nya butiker netto under 2019, en sänkning av tidigare bedömning som var 130 butiker netto. ”Som bolaget kommunicerade i samband med sexmånadersrapporten har anpassningen till kundernas ändrade köpmönster accelererats och därför har nettotillskottet av nya butiker reviderats ner”, skriver H&M. Totalt planeras cirka 290 nya butiker att öppnas (tidigare 295) varav drygt 220 är H&M-butiker. Totalt planeras cirka 170 butiker att stängas (tidigare 165).

Click & Collect nu på tolv marknader. H&M fortsätter att integrera sina fysiska butiker med online. Tjänsten Click & collect, att handla online och hämta varorna i butik, finns nu på tolv marknader och ytterligare två marknader läggs till under 2019.

Fortsatt negativa externa inköpsfaktorer. För inköpen till fjärde kvartalet (september-november) bedöms marknadsläget för de externa faktorer som mest påverkar bruttomarginalen sammantaget som fortsatt negativt jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

Tror hyror kommer att sänkas på många marknader. H&M står inför många hyresomförhandlingar nästa år och bedömer att hyrorna kan komma att sänkas på många marknader, sade Karl-Johan Persson på torsdagens telefonkonferens.

”Vi har en stor möjlighet med många butiker som ska omförhandlas nästa år och vi tror att hyrorna kommer att sjunka på många marknader. Vi tror att det finns en potential här och det är en av anledningarna till att vi just nu är lite försiktigare när det gäller att öppna nya butiker”, sade vd:n.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

 

Chatt
Hernhag: Fyra långsiktiga kvalitetsbolag"Två framtidssektorer att satsa på"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknaden: Prisförväntningarna rasar till rekordlåg nivå
Analys
Analyser: Avanzas gynnas av hög aktivitet i coronakrisen
Börsen
Sur avslutning på fredagsbörsen
Pandemin
UD förlänger reseavrådan till 15 juni
Bostad
Danske: Så mycket föll bostadsrättspriserna i StockholmSpår fortsatt nedgång kommande månader
Foto: AP/TT
Wall Street
Dyster jobbstatistik sänker Wall Street
Pension
Sänkta återbäringsräntor i coronakrisens spårÅtertag kan inte uteslutas
Foto: Hanna Franzén/TT
Krisen
Ingves: Riksbanken redo göra mer om det behövs"Räntesänkning inte huvudfrågan"
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Rapport
H&M:s försäljning nästan halverades i marsÖppnar 35 nya butiker i år
Aktie
Alfa Laval drar tillbaka utdelningsförslaget
Analyser
Många färska köprekar bland analyserna
Aktier
Norrmännen hamstrar aktierKöper oljejättar trots oljepriskollaps
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Coronaviruset pressar elpriset
Aktie
Moodys sänker Swedbanks kreditbetyg
Oljan
Oljepriset rusade efter Trump-tweet
Krisen
Professorn: I bästa av världar är ekonomin sig lik efter krisen"Gamla jobb och företag duger fortfarande"
Bolån
Sparekonomen hyllar FI:s amorteringsbesked”Gör stor skillnad för enskilda”
Bolån
FI: Hundratusentals kan komma att ansöka om amorteringsfrihet
Bostad
"Slopad amortering lättnad för hushåll - inte bostadsmarknaden"
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Pandemin
Landeborn: Ekonomin kan öppna upp efter påskMen dröjer längre i USA
Foto: istockphoto
Aktie
Autoliv drar tillbaka guidning och utdelning
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Pandemin
Uppgifter: H&M förhandlar om permitteringar för tusentals anställda
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Spilttrad syn på Intrums aktieAnalytiker oense om virusets påverkan
Foto: istock
Fonder
Svenskarna står fast vid sitt långsiktiga sparandeMen hälften har sett över det