Rapport (Uppdaterad) Modejätten H&M levererade på torsdagsmorgonen ett kvartalsresultat som var något bättre än väntat. På börsen fick rapporten ett positivt mottagande och aktien tog rejäl fart uppåt.  

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat något över förhandstips. H&M:s rörelseresultat var 5.029 miljoner kr i det tredje kvartalet, juni-augusti, och det var cirka 4 procent högre än snittestimatet i Infront Datas sammanställning.

På rätt väg enligt vd. Väl mottagna sommarkollektioner och ökade marknadsandelar visar att H&M är på rätt väg med sitt förändringsarbete, kommenterar vd Karl-Johan Persson. ”Fortsatt ökad fullprisförsäljning och minskade prisnedsättningar bidrog till att rörelseresultatet ökade med 26 procent i tredje kvartalet samtidigt som den höga aktivitetsnivån i förändringsarbetet fortsatte”, säger han.

Bruttomarginal snäppet över förväntan. H&M:s brutto-vinstmarginal uppgick till 50,8 procent. Snittet av 17 analytikers estimat låg på 50,4 procent, enligt Infront Data. Prisnedsättningarna i relation till omsättningen minskade cirka 2 procentenheter jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Onlineförsäljning +30 procent. H&M:s onlineförsäljning steg med 30 procent i svenska kr och med 25 procent räknat i lokala valutor. Senare under 2019 kommer det att bli möjligt för kunder på upp till ett 70-tal nya marknader handla online från H&M:s varumärken Cos, Weekday, Monki, & Other Stories och Arket.

Septemberförsäljning +8 procent. H&M:s försäljning i september, alltså månaden efter rapportperioden, ökade 8 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år.

Svag krona ökar varulagret. H&M:s varulager var vid utgången av augusti 42,0 miljarder kr, +9 procent i kr ”som en följd av den fortsatta försvagningen av den svenska kronan” och en minskning med 1 procent justerat för valuta, jämfört med samma tidpunkt året innan. Varulagret utgjorde 18,5 procent av omsättningen. Motsvarande siffra kvartalet innan var 18,3 procent. Karl-Johan Persson tror alltjämt på H&M:s mål att varulagret som andel av försäljningen ska komma ner till 12-14 procent. Han avstår dock från att sätta en tidsgräns för när nivån ska nås.

Något färre nya butiker netto. H&M räknar med att öppna cirka 120 nya butiker netto under 2019, en sänkning av tidigare bedömning som var 130 butiker netto. ”Som bolaget kommunicerade i samband med sexmånadersrapporten har anpassningen till kundernas ändrade köpmönster accelererats och därför har nettotillskottet av nya butiker reviderats ner”, skriver H&M. Totalt planeras cirka 290 nya butiker att öppnas (tidigare 295) varav drygt 220 är H&M-butiker. Totalt planeras cirka 170 butiker att stängas (tidigare 165).

Click & Collect nu på tolv marknader. H&M fortsätter att integrera sina fysiska butiker med online. Tjänsten Click & collect, att handla online och hämta varorna i butik, finns nu på tolv marknader och ytterligare två marknader läggs till under 2019.

Fortsatt negativa externa inköpsfaktorer. För inköpen till fjärde kvartalet (september-november) bedöms marknadsläget för de externa faktorer som mest påverkar bruttomarginalen sammantaget som fortsatt negativt jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

Tror hyror kommer att sänkas på många marknader. H&M står inför många hyresomförhandlingar nästa år och bedömer att hyrorna kan komma att sänkas på många marknader, sade Karl-Johan Persson på torsdagens telefonkonferens.

”Vi har en stor möjlighet med många butiker som ska omförhandlas nästa år och vi tror att hyrorna kommer att sjunka på många marknader. Vi tror att det finns en potential här och det är en av anledningarna till att vi just nu är lite försiktigare när det gäller att öppna nya butiker”, sade vd:n.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

 

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum