DNB: Hexpols glansdagar är över

Publicerad 2018-02-05 11:54

Aktie Hexpol är inte längre vad det en gång var och glansdagarna för bolaget är därmed över. Det är huvudbudskapet i DNB:s analays där rekommendationen sänks från behåll till sälj.

”Vi tror att Hexpol har blivit av med många av de egenskaper som gjorde det till en sådan framgångssaga tidigare. Vi tror inte bara att bolaget kommer att få kämpa för att leva upp till sin förvärvshistorik, utan också att en ofördelaktig, geografisk mixförändring samt en fortsatt prispress som en konsekvens av intensifierad konkurrens, kommer leda till marginalen som bäst utvecklas sidledes”, skriver den norska banken som vidare tycker att bolaget inte lägre förtjänar en premiumvärdering och att multiplar bör gå ned (”derate”).

DNB konstaterar att Hexpols rapport för det fjärde kvartalet var i linje med de generella förväntningarna. Banken har dragit ned sin prognos för rörelsevinsten under 2018 och 2019 med 1-4 procent efter bokslutet.

DNB:s nya riktkurs ligger på 65 kronor, ned från tidigare 85 kronor. Aktien i Hexpol handlas ned nästan 5 procent på måndagen till strax under 79 kronor.

Press kom sannolikt även från en nedgradering av Handelsbanken, från köp till öka.

Handelsbanken menar att bolagets rapport för det fjärde kvartalet var odramatisk, men uttrycker besvikelse för att bolaget inte bjöd på någon extrautdelning.

”Tidigare har vi sett en eventuell extrautdelning som en viktig kursdrivande faktor, varför vi nu har färre anledningar att vara positiva till aktien”, skriver Handelsbanken i ett morgonbrev och argumenterar för att bolaget skulle ha råd med både förvärv och extra utskiftning till ägarna med tanke på att bolaget väntas ha en nettokassa på över 800 miljoner kronor vid årets slut.

 

Graf: kursutveckling de senaste tolv månaderna.

 

 

 

image

 

Källa: Infront