Heta värmepumpar lyft för Nibe

Publicerad 2016-03-10 07:13

Aktie Trots minskat rot-avdrag är marknaden för olika värmepumpar het. Det bådar gott för Nibe som nyligen steg kraftigt efter en bra bokslutsrapport.

Det är Dagens Industri som på onsdagen skriver om att efterfrågan på värmepumpar inte har gått ner efter att rot-avdraget sjunkit vid årsskiftet. Försäljningen steg 15 procent under förra året, men branschföreningen rapporterar om att den ökande efterfrågan tycks bestå.

Förklaringen kan till viss del bero på att nybyggnationen ökat och att det idag knappast byggs några hus utan en värmepump som är installerad från start.

För Nibe som gick starkt på börsen under fjolåret är detta goda nyheter. Värmepumpar är en viktig del av verksamheten och bolaget släppte i februari ett bokslut som visade på en kraftigt ökad omsättning och en vinst som var högre än förväntat. Även utdelningen ökade mer än väntat, men kursen är trots detta ner knappt 7 procent sedan årsskiftet.

Vd Gerteric Lindquist var i rapporten också försiktigt optimistisk för innevarande år – en anledning kan vara den starka starten för försäljning av värmepumpar under 2016.

{Chart}