Chatt: Två heta småbolag

Publicerad 2013-08-16 11:03

Chatt I veckans aktiechatt berättade Marcus Hernhag bland annat vilka småbolag han tycker bäst om just nu. Dessutom listade han fyra aktier som lär stå emot en nedgång på börsen.

Moderator: God förmiddag allesammans! Välkomna till veckans aktiechatt med Marcus Hernhag. Nu kör vi igång!

Danne: Anser du att jag skall gå in på Semafo eller avakta rekyl, hur långt tror du företaget kan nå?
Marcus: Aktien har backat från över 60 kr och ligger nu på 13 kr någonting efter att ha studsat upp från 8,30 kr. Risken i gruvbolag som Semafo verkar vara lika stor som kursrörelserna. Aktien kan ta vägen vart som helst.

Danne: Vilket ”small-cap” företag tror du mest på? (Kortsiktigt)
Marcus: Utifrån lagen om alltings j*vlighet är de aktier som går bäst de jag själv hade tänkt köpa men inte hann förrän de gick upp. Den här sommaren är det Doro och Bejer Alma. På kort sikt är det så pass svårt att gissa kursrörelser att jag inte gör det, men fortsätter det som det gjort så får mitt något irrationella svar som sagt bli Doro och Bejer Alma.

Dunkis: Hej Markus Vad tycker du om AOIL?
Marcus: Hej! Det är en bra chansaktie för Rysslansvänner.

kalle: Vad anses du om arcam? Köp eller sälj? Tack
Marcus: Arcam, ja, efter den kursuppgången är det för aktieägare snarare läge att sälja och ta hem vinster än köpa mer aktier.

Lena: Hej, Jag tänker köpa kinnevik i både kort och långsikt. Vad anses du? Tack
Marcus: Hej! Jag gillade Kinnevik under många år och rekommenderade dem. Den senaste uppgången är så stor att det luktar bubbla, främst om deras innehav Zalando. Istället för stor substansrabatt och stabil portfölj håller det på att bli hög värdering och högriskportfölj. Kinnevik är inget bolag jag avråder från, men det stora kurslyftet borde vara över.

Jonas: Jag har missat börsuppgången under 2013. Har pengar på konton med dåligt avkastning. Vågar man gå in på börsen nu?
Marcus: Du ska i vart fall inte gå in med allt på en gång. Rekyler på börsen kommer det alltid då och då, men om det blir stora eller små går inte att veta. Sett på fem års sikt är börsen nog ingen dum placering jämfört med konton.

lily: vilket bank är köpvärd??Tack
Marcus: Den bank som Privata Affärer har köpråd på nu är Swedbank.

Eva: Hej, Simon Blecher rekomenderade Holmeni i senaste PA pga det framtida mervärdet i skog. Vad är din syn på det? /Eva
Marcus: Hej! Holmen har förvisso en hel del skog som står och växer sakta med säkert. Det är förstås en fördel, men bolagets övriga verksamheter är inte lika trygga.

Gunilla: Vad tror du om verkstadsaktierna när centralbanker slutar med sina stödköp? ABB, Atlas Copco, AlfaLaval, SKF? Sälja nu och köpa tillbaka eller sitta lugnt i båten? Behöver inte pengarna nu, kanske om 5 år.
Marcus: Det där är fyra bra bolag. Agera utifrån från det och hur aktierna är värderade, inte hur centralbankerna agerar. På sikt borde bra bolag avkasta sig, även om bankstimulanser kan få börsen kortsiktigt på fall.

FEOH: Hej Marcus, Vad är din syn på Elekta, Transmode, Castellum och Holmen både på kort och lång sikt? / FEOH
Marcus: Hej! Jag gillar alla fyra bolagen, på sikt främst kanske de första tre. Holmens tidningspapper etc är inget jättespännande för framtiden.

Gunnar: Hej. Det talas mycket om att man kan förvänta sig en eventuell nedgång nu efter flera års uppgång på börsen. Vad är din åsikt om att växla sin portfölj och lägga i huvdsak andelen hos svenska små- och medelstora börsbolag, eftersom det har visat sig att den svenska marknaden har klarat sig ”bättre” vid globala nedgångar. Vad tror du om en övervägande andel av portföljen i Kinnevik, Nolato, Loomis, Securitas, Trelleborg, Haldex, Klövern, Swedbank och ICA, med inställningen att hålla kvar dem under en period på minst 5 år?
Marcus: Efter de kursuppgångar som varit i aktier som Kinnevik, Loomis och Nolato är fallhöjden där nog ganska stor om det blir en global nedgång. ICA och nog även Securitas kan nog stå emot rätt bra. På sikt lönar sig medeltora bolag, även som risken är något högre.

Kjelle: Hej Marcus Jag tänker köpa aktier i ett fastighetsbolag och ett investmentbolag helst med bra utdelningar. Långsiktigt ägande. Har du några bra förslag, funderar ev. på Latour
Marcus: Hej! Latour är inget dumt alternativ. Ett annat är Lundbergs, som har både investmentbolagsrörelse och fstigheter. Ingen dålig kombination, men Lundbergs har tyvärr aldrig någon särskilt hög direktavkastning.

Josef: Hej Marcus! Jag har en relativt spekulativ högriskskportfölj med innehav i micronic mydata, CRAD, Transcom Worldwide, Elekta och CDON. Ligger i skrovande stund ca 11% back. Vad tror du om denna portfölj och dessa bolags framtid? Tack för en trevlig chatt förresten! Mvh Josef
Marcus: Hej! Transcom har en mkt dålig historik, medan Elekta är ett helt annat långsiktigt tillväxtcase. CDON lär nog få de tufft ett tag till, CD&DVD-skivor är mer eller mindre döende, men långsiktigt så är ju ehandelframtiden och CDON ger i vart fall riskspridning mellan olika e-butiker.

G: Vilken/vilka aktier tycker du är undervärderade idag och är värda att gå in i, nu känns börsen verkligen övervärderad? Vad anser du om teliasonera?
Marcus: Börsen är nog inte övervärderad om det startar en ny högkonjunktur under nästa år, och värderingarna tyder inte på något fullständig bubbla heller. Men kraven på bolagens vinster är mycket högre nu än för ett eller två år sedan. Telia Soneras äventyr i öst vet jag inte om de lockar så mycket egentligen, annars är det ingen dum kassako för den som gillar utdelningar.

Lucas: Hej! Kan du ge tips på 3 bra stabila bolag att äga om det blir en större nedgång?
Marcus: Hej! Bolag som lär stå emot en nedgång rätt bra är Astra, Axfood och ICA. Deras kunder är inte särskilt konjunktkurkänsliga. Detsamma gäller Swedish Match.

Anders: Hej! Undrar vad du tror om dessa tva aktier: Readsoft och Danska Vestas?
Marcus: Hej! Readsoft är ett spännande småbolag som lär ha en ljus framtid, men jag blir inte riktigt klok på varför de ibland kommer med så dåliga kvartal. Efterfrågan och aktiekursen hoppar, men annars är det inget dumt val. Vestas har det blåst snålt om länge, då konkurrensen är hård och miljöteknik en tyvärr rätt politisk sak. I längden brukar det löna sig att inte satsa tungt i bolag som är allt för beroende politiker. Vestas lär överleva oavsett, men det blir nog ingen lätt match att konkurrera.

Hans-Erik: Hej! Tänkte köpa aktier till mina två barn på deras födelsedagar i stället för pengar som de förbrukar ganska snabbt på onyttiga saker. Tänker säga att detta är en långsiktig placering som bör sparas några år,barnen är 23 och 25 år. Vilka aktier skall jag köpa åt dem???
Marcus: Hej! Försök hitta bolag som är kopplade till något de kan tänkas vara intresserade av, även om det kan bli svårt. Gillar de att shoppa kläder – H&M. Miljö och teknik – Alfa Laval. Fastigheter i Stockholms innerstad – Hufvudstaden. Det blir lättare att få igång barnens spariver tror jag, om det finns en liten ”intressekoppling”.

Birgitta: Är det läge att gå in och köpa Tele2?
Marcus: Det är en helt okej konjunkturstabil aktie som kan fortsätta ge rätt bra med utdelningar. Men tror du på fortsatt kursuppgångar på börsen och stor högkonjunktur finns det mer spännande aktier, men risken i Tele2 är lägre än börssnittet.

Herman: Hej! Vad tror du om en porfölj innehållande Autoliv, HM, Holmen, Skanska, Volvo, Nolato, Sweco, Telia och Wihlborgs?
Marcus: Hej! Det ser bra ut, flera olika branscher och bra bolag.

TP: Hej. En fråga ang Enquest, kollar man kursrörelsen senaste åren så ligger den o pendlar mellan 12-14kr. Finns det nån chans att den vaknar till liv tror du?
Marcus: Hej! Ja, det skulle jag säga. Men inte om oljepriset faller, för då lär produktionskostnaderna bli för höga för god lönsamhet. Men kommer Enquests produktionsökningar som planerat lär aktien kunna lyfta.

jörgen: Hej, Vad ases du om arcam? Jag tycker det lukta som Nokia under 90 talet? vad tycket du? Tack
Marcus: Hej! Nja, Arcam är inte precis ensamma om 3D-printerteknik. Nu var Nokia inte ensam bland mobiltelefoner heller, men jämförelsen är lite svår att göra. Arcams teknik vet jag inte hur det är jämfört med konkurrenternas.

Janne: Vad anser du om Husqvarna på lång sikt 5-10 år
Marcus: Husqvarna ser jag inte så ljust på. De och Electrolux möter prispress från lågkostnadsländer och det verkar alltid dyka upp nya omstruktureringar som måste göras för att flytta fabriker.

Peter: Om du bara fått investera i en aktie vilken hade du valt i nuläget? Tack för en trevlig chatt mvh Peter
Marcus: Egentligen borde jag svara Investor eller Ratos, för då får jag riskspridning etc. Men bara ett rörelsedrivande bolag så ligger nog H&M bäst till.

Gunilla: Hej! Har du förslag på fastighetsbolag för långsiktigt ägande och med god utdelning?
Marcus: Hej! Det finns många bra utdelande fastighetsbolag på börsen. Castellum har höjt utdelningen varje år hittills. Klövern är mer expansiva.

Martin: Är det läge att gå in i Oriflame nu efter senaste nedgången? Historiskt ser ju värderingen låg ut trots en ganska generös avkastning de senaste åren.
Marcus: Det finns faktorer som talar för att chansen till en vändning finns, men så har det låtit tidigare. Oriflame har en bra aktie för de som vill ha exponering mot Östeuropa, men är trots värderingen inte direkt lågrisk.

Emil: Hej! Är en nybörjare när det gäller aktier. Vad kan du rekommendera för bolag som kan passa en rookie som mig?
Marcus: Hej! Jag rekommenderar investmentbolag, för de äger flera olika bolag så du får riskspridning. Investor, Industrivärden, Ratos, etc.

Henke: Hej Har tänkt placera i antingen Probi eller Biogaia vilket skall jag välja o gärna en motivering. mvh Henke
Marcus: Hej! Jag har inte exakt koll på de bolagen, men jag lutar åt Biogaia.

Crille: Vad är din syn på SKF, Alfa Laval och Xano? / Crille
Marcus: Tre bra industribolag. Främst Alfa Lavals verksamhet känns spännande på sikt.

Moderator: Det var allt vi hann med i dag! Tack för alla bra frågor och tack för alla svar. Marcus är tillbaka nästa fredag vid samma tid.