Aktiechatt I veckans aktiechatt berättade Marcus Hernhag vilka förändringar han nyligen gjort i sin egen portfölj. Dessutom listade han tre investmentbolag för långsiktiga investerare. Han gav också rådet "ta pengarna och spring" när det gäller en norsk krisaktie. 

Kspgabbe: Hej Marcus, hur och vilka är dina största förändringar i portföljen inför 2021? Mvh Kspgabbe
Marcus: Hej! Kanske har jag något större likviditet nu än tidigare, men det är ändå bara ett fåtal procent. Mina senaste affärer är att jag sålt Bilia, minskat i Fortinova, köpt lite grann i Estea Omsorg och tagit in amerikanska IT-bolaget Broadcom i portföljen.

Ole-Gunnar: Hur ska man göra med NAS? Ska man sälja nu när det fått upp lite med en mindre förlust eller ska man låta det ligga kvar?
Marcus: I längden är mitt råd att ta pengarna och spring. Från en dag till en annan vet jag inte hur kursen ska gå, men turistfokuserade flygbolag är en för svår sektor att investera i. 

Stefan: Nämn 3st aktier att lägga i en barnportfölj på 10-15års sikt?
Marcus: Om det är passivt barnsparande kan det fungera bra med investmentbolag inom tillväxt, som VEF, VNV och Bure. Klart man kan ha andra investmentbolagsaktier och så också, men tillväxtportföljer på många år borde löna sig trots att värderingen kanske är hög nu.

Mats : Är det dags att sälja Entra och ta hem vinsten innan aktien börjar dyka?
Marcus: Kortsiktigt kan det kanske vara det. Jag tror i och för sig det kan bli ett något höjt bud från Castellum, men den uppsidan är mycket mindre än nedsidan om budet inte går igenom. Långsiktigt är Entra säkert ett bra bolag av andra skäl.

Olof: Hej För mig är det fortfarande oklart om t ex bankerna får delta ut under 2021. Skulle du kunna rätat ut frågetecknen krig detta.
Marcus: Hej! Hittills får de inte dela ut till och med årsskiftet. Mig veterligen har inte Finansinspektionen stoppat dem för hela 2021, så i nuläget får de det även om det förstås kan förändras. I takt med att vaccinerna rullas ut borde även sådana här regleringar bli överflödiga. Senast nästa höst kan bankerna dela ut, tror jag.

Yoda: Hej Marcus, har du något boktips, någon gammal favorit i bokhyllan, om placeringsstrategi, att rekommendera över julen…
Marcus: Hej! Klassikern Så här blev Warren Buffett världens rikaste person.

Lars : Vad anser du om Oscar P och nyemissionen? Är den köpvärd?
Marcus: Oscar överlever om deras fastighetsförvärv går igenom. Med nya storägare på väg in ser det ljusare ut. Med det sagt knappast rätt aktie för vanliga placerare att spekulera i.

Ola Gunnarsson: Hur utvecklas börsen 2021?
Marcus: Jag tror börsen fortsätter upp ett tag till, men det kommer antagligen en eller två märkbara svackor under 2021.

Oskar : Om jag köper en aktie efter x-dagen, kommer jag att ha rätt till utdelning till våren isåfall?
Marcus: Nej, inte om det är på eller efter x-datum. Det ska vara senast föregående vardag, sink-dagen. Sista INKlusive-dagen. Om det är en halvårsutdelare och du köper nu på x-dagen efter höstens utdelning så har du däremot rätt att få utdelning i vår.

Claesson: Är Airbnb någon att stoppa i den långsiktiga portföljen? Och vilka utländska hållbara tillväxtaktier känns intressanta just nu?
Marcus: Bolaget lär nog ha en bra framtid, men jag har inte tittat på aktien. Det är rätt sektor även om den inte är pandemisäker, men plattformar för att förmedla tjänster och som har starka varumärken är bolag intressanta att titta närmare på. En bred kandidat för olika mer eller mindre gröna projekt är Atlantica Sustainable.

Petter: Hur skulle du placera om du hade 100 tusen på sparkonto? Någon speciell aktie/fond?
Marcus: Är det min första aktie kanske det blir Investor eller fonden Xact Högutdelande. Troligen skulle jag vilja ha fler placeringar än en, men jag skulle börja där.

Klara: Hej! Jag sitter med ett antal Oscar Preop. preferensaktier sedan flera år tillbaka. Kommer jag nånsin kunna få någon utdelning på dessa eller kan bolaget leva vidare som vanligt och samtidigt strunta i de som äger preffar? Måste de inte antingen lösa in preffarna eller börja betala utdelning till slut?
Marcus: Hej! Det blir antingen någon form av erbjudande som röstas igenom, alternativt så blir det inlösenkurserna aktierna löses in till eller att utdelning börjar betalas ut. Om Oscars fastighetsförvärv går igenom så de får kassaflöden börjar det ljusna för preffarna. Inte för att det är värt risken att chansa, men det är inte konstigt att Oscars preff OP Pref rusade igår och stiger igen idag.

Karin i Varberg: Kommer Handelsbanken ge dubbel utdelning nästa år? Om inte, behåller de bara utdelningen i bolaget?
Marcus: Jag tror det blir en genomsnittlig ordinarie utdelning plus en bonusutdelning.

Johan: Hej! Har du tips på någon ratad svensk småbolagsaktie som kan tänkas vända uppåt?
Marcus: Hej! Om IAR Systems börjar få fart på tillväxten igen är de en intressant kandidat. Kursen ser ut att vilja söka sig nedåt nu för att göra en dubbelbotten runt 100-110 kr eller så. Inte bråttom att köpa, men potentialen i verksamheten borde finnas kvar. Mjukvaror för att programmera chip känns som en framtidsnisch, men så länge bolaget har tappat formen bör vi vara försiktiga med aktien.

Stefan: Hej Jag förstår inte Tele 2s låga värdering. Har du någon bra förklaring ? Mvh Stefan
Marcus: Hej! Allmänt är det prispress och låg tillväxt på telefoni- och bredbandstjänster. Tele2 är mer en kassako som ska ha relativt låg värdering, då den organiska tillväxten är låg. Helt rätt tillgångar för framtiden är det med mobilmaster och kablar i backen, men marknaden är mogen. Ett hopp är att priserna som nätägarna kan ta ut av andra operatörer börjar stiga nu.

Per: Hi Champ! Var placerar man bäst kapitalet när man sålt aktier och man väntar på nästa köpingivelse? Dvs, om man inte vill flytta dem ur portföljen? Är det möjligt att få någon riskfri avkastning på dem då?
Marcus: Hej! Nej, likvider är bäst. Ett räntekonto med insättningsgaranti kan förvisso ge säkra 0,6% i årsränta och har du det i samma bank som dina aktiedepåer kan det gå snabbt att föra över vid behov.

Rulle: Hej! Vad är dina tankar om att köpa Annehem fastigheter med långsiktig horisont?
Marcus: Hej! Håller du koll på hur deras kontorsmarknad utvecklar sig kan det vara en vettig värdering.

Johannes: Hej Marcus! Tror du vi står inför en global börskrasch 2021, eller tror du på en boom?
Marcus: Hej! Jag tror mer på boom än på börskrasch.

A och O: Hej! Tror du toppen/vändning på tredje optimistvågen syns i USA-börsen först?
Marcus: Hej! Det är möjligt det blir så om det är de stora teknikbolagen som leder utvecklingen.

Rolf: Xact högutdelande eller Investor som bas i en ny portfölj?
Marcus: Jag tycker båda fungerar bra.

Marie: Hej! Kan man ha både en tillväxt- och en utdelningsstrategi på samma gång?
Marcus: Hej! Absolut, men ha gärna en strategi per ISK så kan du jämföra och hålla koll på de olika typerna av aktier bättre och jämföra utvecklingen över tid.

Lene: Hej! Har du någon bra förslag på en vattenaktie?
Marcus: Hej! Vattenverk finns det några stycken med bra utdelningshistorik, men vara i USA. American States Water har höjt utdelningen 65 år i följd. Även American Water Works och York Water kan man titta närmare på. York Water har gett någon form av utdelning i 205 år i följd nu. Det intressantaste framtidstemat vore annars vattenrening i betydelsen avsaltning av havsvatten, men att hitta renodlade spelare där är nästan omöjligt. Det blir istället stora och breda bolag som Veolia Environnement.

Henrik: Hej Marcus Vilket av ”Brookfield-bolagen” skulle du rekommendera?
Marcus: Hej! Brookfield Asset Management har bredast intjäning via ägande i de andra Brookfieldbolagen plus ägandet i fondbolaget Oaktree Capital.

Anton: Hallå! Hur ser du på blankning? Ska man försöka hålla sig borta från blankade aktier
Marcus: Hej! Nej, men funderar på om blankarna kan ha rätt. De har länge haft helt fel i Intrum och Mycronic, men ibland har de kusligt rätt.

Anton: Hallå har du några tankar om det är värt att ta in Intrum i portföljen?
Marcus: Hej! Intrum känns fortsatt som ett bra val, särskilt för att vara något i finanssektorn.

Emil: Hej Marcus. Vad kan du rekommendera för stabila utdelare med potential till kontinuerliga höjningar av vinst och utdelning inom läkemedelsbranschen? Har undvikt läkemedelsbolag eftersom det känns lite som ett lotteri vilket bolag som kommer på nästa stora grej. Forskar man dåligt uteblir stabiliteten i vinst och utdelning längre fram, menar jag. Men jag hoppas att jag har fel, för det är en exponering jag saknar idag.
Marcus: Hej! De stora läkemedelsbolagen känns ändå rätt trygga när det gäller intjäningen, som Astra Zeneca och Pfizer. Mitt val är sedan tidigare i år amerikanska Abbvie. De lite mindre bolagen som Sobi blir mycket svängigare och en helt annan placering med högre risk och större potential. Bolag utan intäkter och med förluster skulle jag undvika helt.

Chatt
Hernhag: Fem aktier på fem årSamt " en riktig värdeskapare över tid"
Insiders
Insiders som handlat med aktier efter rapporterna
Börsen
Ordentligt nedåt på valborgsbörsenAstra och Swedish Match rapportvinnare
Aktier
Veckans mest blankade aktier
30/4
Trading Direkt: "Hög tid köpa bankaktier"
Analys
Carnegie köpstämplar G5 EntertainmentEfter besked från Microsoft
Analys
AFV: Goda tillväxtutsikter för GHPTidningen köpstämplar bolaget
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktiecase
Carnegie: SKF rullar vidare mot högre marginalerSer attraktivt köpläge efter kursfallet
Aktieportföljen
Rapporttät vecka i portföljen
Foto: Pressbild
Rapport
Astra klart bättre än väntat
Rapport
SCA slog vinstförväntningarnaMen försäljningen nådde inte hela vägen fram
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Resultatlyft för Ratos
Rapport
Sats klart under förväntan
Rapport
Rejält omsättningstapp för Norwegian
Foto: Copyright (c) 2016 safriibrahim/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Kryptobolag lockade aktiespararna i aprilMen kursraketen såldes av på bred front
Placera
Chefsstrategen: Fortsatt medvind”… men gott om traditionella varningssignaler just nu”
Analyser
Här är torsdagens många nya köprekar
BNP
Analytiker: BNP tillbaka på förkrisnivå"Det var verkligen starka siffror"
Analys
ABG: Omotiverat kursfall för Kambi"Utnyttja dippen"
Konjunktur
Kraftigare BNP-ökning än väntat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser upp i Stockholm
FED
Powell: Ännu inte dags att diskutera nedtrappningar
Fonder
Så agerade fondspararna i aprilSverige- och globalfonder lockade medan grön energi kastades ut
Foto: Copyright (c) 2010 Pincasso/Shutterstock. No use without permission.
Placera
Danske Bank: "Potential på sikt men hög risk just nu""Minska vikten i portföljen"