Hernhags nya bok: Så hittar du världens bästa aktier

Publicerad 2017-08-22 10:08

Bok Nu kommer Privata Affärers aktieskribent Marcus Hernhag ut med sin tredje aktiebok. ”Den enkla vägen hitta världens bästa aktier” handlar om en av de mest beprövade strategierna för klokt långsiktigt aktiesparande – värdeaktier.

Warren Buffett, Joel Greenblatt, Skagen Fonder och många andra ledande kapitalförvaltare hyllar strategin för värdeaktier. Varför?

– Den är effektiv sett över många år. Orsaken är att du med värdeaktier sänker riskerna mer än du ger avkall på avkastningen. 

Förklara vad modellen går ut på.

– Du vill hitta aktier där du får så mycket värde som möjligt. Det går förstås att beräkna och bedöma på lite olika sätt och jag hävdar att även tillväxtbolagens aktier kan klassas som värdeaktier om bolagens vinster utvecklas tillräckligt bra framöver.

Vilka är den största fördelen med strategin?

– Det är att du lär dig hålla nere riskerna. Du får verktyg för att kunna ställa krav på värdering, nyckeltal och bolagets utveckling så din investering ger bra avkastning jämfört med de risker du tar.

Vad kan gå fel?

– Du kan bli för defensiv. Det är viktigt att vara allmänbildad så du ser de stora trenderna i samhället och vilka bolag som verkligen skapar värde för kunderna och aktieägarna.

Håller de gamla mästarnas grundprinciper för värde-investering även i dag?

– Det strategiska tänket och många av tumreglerna fun-gerar mycket bra. Du kan hitta relativt defensiva och bra bolag med de gamla klassiska kriterierna. Däremot kan du i regel inte använda de gamla matematiska formlerna.

Vad skulle du vilja ändra på?

– En föränderlig värld kräver flexibilitet av dig som investerare. Att ändra synen på gamla värderingsmodeller och kriterier i takt med att det från ett decennium till ett annat blir nya tider är vanskligt, men nödvändigt. Det är viktigt att lära sig se de långa trenderna på börsen.

Vilka kända värdeinvesterare har vi i Sverige?

– Det finns oväntat få förvaltare som tydligt profilerar sig som värdeförvaltare. Odin Sverige, Carnegie Sverige och Skagens olika fonder har några av undantagen. Flera and-ra förvaltare använder delar av strategin för värdeaktier, bland annat framgångsrika Didner & Gerge.

För vilka passar strategin med värdeaktier bäst?

– Långsiktiga placerare som vill ha ett funktionellt och relativt enkelt sätt att hantera riskerna.

Kan man se den som ett alternativ till traditionellt pensionssparande?

– Ja, allt sparande i aktier kan bli ett bra tillskott till din pension. Värdeaktier lönar sig på sikt.

Detta är din tredje aktiebok. Innehåller den mycket omtugg från dina båda succéböcker?

– Nej, jag skulle säga att det är väldigt lite. Jag blev förvånad att det fanns så mycket mer att skriva om.

Dina tre bästa tips för den som vill bygga en egen portfölj av värdeaktier?

1. Hitta bolagen som gör mest nytta i samhället och kolla så det över flera år avspeglas i form av stigande vinster.

2. Köp aktier i rekyler, särskilt om värderingen är normal eller lite lägre än vanligt.

3. Var långsiktig, men gift dig inte nödvändigtvis med någon aktie.

Nämn några bolag på svenska börsen som skulle kunna klassas som värdeaktier.

– Skogsbolaget SCA har stora värden i sin balansräkning och en aktie som känns överkomligt värderad.

– Fastighetsbolaget Wallenstam har låg direktavkastning, men utdelningen har inte sänkts på 22 år utan pekar stadigt uppåt. Det är ett imponerande värdebyggande, men just nu saknar jag substansrabatt i aktien så det är mer värdebolag än en klassisk värdeaktie.

– Förvaltningsbolaget Lundbergs handlades länge med en attraktiv substansrabatt, men nu är denna klassiska värdeaktie ovanligt dyr. Trots allt ett imponerande värdebyggande som kommer att fortsätta, även om den defensive placeraren avvaktar lägre värdering.

Not: Du som läser Privata Affärer kan köpa Marcus nya bok till specialpris här.