Chatt I säsongens första aktiechatt listade Marcus Hernhag sina tre favoritutdelare, plus nämnde två ytterligare som är kursmässigt attraktiva just nu. Han tipsade också om en bra chansaktie som han köpt i sommar.  

Bostedt16: Nämn dina tre favorithögutdelare!
Marcus: Tre av favoriterna är bussbolaget Nobina, Brookfield Infrastructure Partners med olika infrastrukturer, samt Oneok som äger gaspiplines.

Hannes: Hej Marcus! Kul att du och aktiechatten är tillbaka. Sedan några år har jag övergått till huvudsakligen utdelningsaktier, bland annat med inspiration från din innehavslista. Har du några utdelningsfavoriter som du tycker ser kursmässigt attraktiva ut på dagens nivåer? Allt gott!
Marcus: Hej! I tillägg till föregående svar gillar jag även kurssvackan i pipelinebolaget Enbridge samt svenska fastighetsprojektet Estea.

Christian: Hej! Hur ser du på Collector? De har ökat utlåningen ganska bra men vinsten hänger inte med i samma takt. Tror du de måste ta in nytt kapital av aktieägarna för att fortsätta växa? Värderingen ser ändå lockande ut. Ha det bra! Christian
Marcus: Hej! Collector är en bra chansaktie jag har en liten post i själv nuförtiden. Chansade i somras och så länge bolaget växer så det knakar behåller jag. Aktien ser ut att ha bottnat, men marknaden kräver ännu mer för att handla upp kursen långsiktigt. Märkligt de fallit så mycket som de gjort. Antingen faller tillväxten eller så stiger aktien. Något alternativ måste det bli, så det är rätt spännande men ovisst hur det ska gå.

Simon: Hej Marcus! Vilket/vilka av följande skogsbolag hade du valt till en långsiktig utdelningsportfölj; SCA, Holmen, Stora Enso eller Billerudkorsnäs?Tack och trevlig helg /Simon
Marcus: Hej! Skogsägaren SCA och en långsiktig favorit som nu fått fart på tillväxten tack vare öppningen av pappersbruket i Östrand. Stora Enso känns också lockande som alternativ till SCA, de har högre direktavkastning. Billerud äger ingen skog att tala om, men har viss potential inom förpackningar. Frågan är när det vänder för bolaget.

FattigTillRik: Hej Markus, skulle du hoppa på tåget och säga att vi är på väg mot sämre konjukturklimat, eller vad säger du? Jag har aldrig varit aktiv på börsen under tidigare lågkonjukturer, är det verkligen så märkbart?
Marcus: Hej! Det vet man inte i förväg hur djup en lågkonjunktur blir. Just nu ser det inte ut att bli särskilt jobbigt och kanske tittar börsen redan mot nästa högkonjunktur. Svackorna 2012 och 2016 var inte särskilt hemska. Riskmedvetenhet och handlingsplaner så vi är förberedda utifall ska vi ha. Så jag är rätt tungt investerad nu.  

Mathilde: Hej! Om du skulle investera 100 000 kr i en utdelningsportfölj bestående av tio bolag, vilka skulle du välja? Trygghet före maximal avkastning. Minst 10 års sparhorisont.
Marcus: Hej! Investmentbolagen som delar ut mest samt teleoperatörer och fastighetsbolag. Maximal trygghet innebär allt från Investor och Hufvudstaden till Telia.

Lena: Hej Marcus! Vad tror du om antingen Kinnevik eller Industrivärden i dagsläget, samt Swedish Match?
Marcus: Hej! Kinnevik gillar jag, Zalando och Tele2 verkar gå bra och vi får se vad de gör med Millicom. Men vi får hålla ett vakande öga på utvecklingen då Kinnevik omvandlas sakta med säkert. Industrivärden är lite tryggare och tråkigare helt enkelt och här är substansrabatten lite för låg just nu tycker jag. Swedish Match i en kurssvacka lockar långsiktigt, men jag vet inte när trenden vänder upp.

Aleks: Hej Marcus, hur ser du på att många preffar handlas över inlösenkurs? Bör man vänta tills kurs och inlösen är samma eller kan det ändå vara bra att köpa nu? Tänker på K2A och Akelius till exempel. Köper du bara under inlösen eller hur tänker du nu med framtida räntehöjningar eller sänkningar?Tack på förhand!
Marcus: Hej! Jag gör i vart fall aldrig stora köp högt över inlösenkurs, är det bara några kronor över är det inte hela världen. De flesta preffar blir inte inlösta direkt sedan man köpt, men helt klart är många preffar dyra nu. Inget superläge, kanske.

Carro: Hej Marcus! Du har skrivit ett par gånger om olika pipelineföretag, till exempel Oneok och Enbridge. Jag äger inget sådant bolag nu men är intresserad. Är det något av dem du ser som köpvärd relativt kurs och ”dagens världsläge”? Tanken är att ha innehavet på lång sikt, såklart.
Marcus: Hej! Enbridge ger lite högre direktavkastning, men har lite högre politiska risker och motstånd också. Oneok och gasledningar är mindre miljödebatterat och Oneok är fokuserat mot ett mindre område, så det är färre gränser pipelinesen ska passera.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag och välkommen tillbaka! Vad är ditt val mellan NCC och Skanska? Jag söker stabil utdelning på lång sikt. Jag har en liten post i NCC men det känns som om jag kanske har hoppat i galen tunna.
Marcus: Hej! Börsen verkar så sakteliga hoppas på starkare konjunktur om ett år eller så. Mitt val om jag alls ska investera i sektorn har länge varit Skanska, men det är nog ingen stor skillnad i branschexponering mellan dem, NCC och Peab. Förutom att NCC delade ut sitt bostadsbyggande i form av Bonava tidigare.

Anders: Hej Marcus! Kan du rangordna de fem viktigaste nyckeltalen?
Marcus: Hej! Fem faktorer jag alltid tittar på är direktavkastningen, den fleråriga utdelningstrenden, den fleråriga intäktstillväxten, den fleråriga vinstutvecklingen och p/e-talet.

V: Hej Marcus och roligt att du är tillbaka! Hur ser du på Sampos kursutveckling under senaste året? Dags att öka innehavet eller sälja av på fem års sikt? Positivt eller negativt med möjlig utdelning av Nordea-aktier?
Marcus: Hej! Jag ser positivt på att Sampo ska minska sitt innehav i Nordea. Dels för att det hjälper Sampo rent tekniskt gällande kapitaltäckning, etc, dels för att Nordea förvisso är en kassako men samtidigt ingen framtidsaktie.

Anders: Hej Marcus och välkommen tillbaka! Vad tror du om Intrum Justitia, kortsiktigt respektive långsiktigt?
Marcus: Hej! Intrum verkar utvecklas rätt bra och aktien känns som ett helt okej innehav. En värdeaktie utifrån värderingen, men kanske finns det risker där som är svårbedömda.

Oscar_86: Hej! Vad har Mr. Utdelningjägaren för krav på bolag för en utdelningsportfölj?
Marcus: Hej! Jag tittar på många olika saker, men några är stigande utdelningstrend i så många år som möjligt, direktavkastning från cirka 3 procent och uppåt, helst inte över 8 procent för då blir det riskabelt om vi får tro marknaden. Rätt bransch, en framtidsbransch eller i vart fall ingen som står inför stora utmaningar.

Rut: Hej Marcus! Är Castellum ett bra allternativ att ha i portföljen i dagsläget?
Marcus: Hej! Trenden är uppåt, men timingmässigt och värderingsmässigt kanske man är lite sen på bollen. Annars är det ett bra bolag med ljus framtid.

Hasse B: Hej Marcus, kul du är tillbaka! Jag köpte Alfa Laval för det mesta av mina utdelningar i våras och ligger nu 20 procent back. Ska jag ta smällen och realisera förlusten eller vänta på bättre tider?
Marcus: Hej! Om du köpte på kort sikt ja, om du köpte på lång sikt nej. Den korta kurstrenden manar i vart fall till viss försiktighet, men bolaget kommer säkert att klara den här svackan också utan problem. Långsiktiga placerare låter tiden och kapitalet arbeta i stället för att försöka tajma kortare kursrörelser.

Mikael: Välkommen tillbaka, trevligt med fredagschatt igen. Har Beijer Alma, Haldex och Trelleborg, vilka gått lite kräftgång på sistone. Jag tycker de känns undervärderade och borde vara långsiktigt intressanta placeringar. Vad är din uppfattning? Behålla, köpa mer eller sälja?
Marcus: Tack. Om du är redo att vänta ut lågkonjunkturen är det nog åtminstone hyggliga nivåer att köpa på nu.

Turn around: Hej!Vad har du för uppfattning om Mekonomen? Kommer de åter att ha utdelning inom en snar framtid?
Marcus: Hej! Vet inte, Mekonomen verkar ha slutat vara ett bra bolag. Magin de hade försvann för flera år sedan. Bilia står betydligt stadigare som det verkar.

Gustaf: Hej! Utdelande ETF:er som följer breda index (till exempel S&P 500) verkar ju vara ett synnerligen tryggt alternativ jämfört med enskilda aktier. Men vilka fallgropar finns egentligen vad gäller ETF:er? Vad ska jag vara uppmärksam på?
Marcus: Hej! I första hand ska du alls kunna handla dem. För oss i EU är alla USA-ETF:er stängda, men det finns en del noterade på tyska börslistan Xetra som vissa mäklarfirmor kan ha att erbjuda dig handel på. Välj den ETF som är billigast så länge de har samma inriktning. Fundera också över om du alls vet vilka bolag som ingår i indexet, vet vi vad vi köper om vi köper breda fonder?

Fred A. Stair: Hej! Hur går dina tankar om Bahnhof? Köpläge?
Marcus: Hej! Så länge tillväxten är i en svacka så undviker jag Bahnhof. Jag följer aktien, men har på senare tid blivit skeptisk till om de äger tillräckligt med infrastruktur för att inte sitta i knät på nätägarna när avgifterna stiger.

Bostedt16: Hejsan vad tror du om banksektorns framtid och i synnerhet SEB:s?
Marcus: Hej! SEB är kanske bästa banken att äga just nu, om man vill ha en storbank. SHB känns tryggare i vart fall. Storbankerna lär förvärva fintech bolag i takt med att de blir utsatta för svåra konkurrenter.

Sara: Kul att du är tillbaka, Marcus! Hur ser du på spelaktierna generellt framöver? Och mer specifikt: vad tror du det betyder att Betsson köpt in sig i Global Gaming? Slutligen: Kindred drabbades av en smäll efter rapporten. Själv valde jag att köpa efter raset. Hur ser du på Kindreds potential åren som kommer? Ha en fin fortsättning på sommaren!
Marcus: Tack. Betssons intåg i GG var väl oerhört litet? Mer märkligt än intressesant. Speloperatörerna är jag fortsatt skeptisk till. Hellre deras leverantörer och affiliate-bolagen, där får man mycket mer riskspridning.

Guld och …: Hej Marcus. Kul med chatt igen! Sugen på att stoppa in lite träd i portöljen, Holmen, SCA och Stora Enso är kandidaterna. Hur skulle du resonera när man ställer dem mot varandra? Eller skulle du hellre föreslå att man tittar på något annat? Är skogen alltid grönare på andra sidan Atlanten?
Marcus: Hej! SCA har den historiska stabiliiteten, Holmen är bra de också och Stora Enso har blivit en storägare av skog igen. Jag skulle välja mellan SCA och Stora Enso.

Mattias: Hej Marcus! Kan Nordea fortsätta ned eller är detta bottenkurs, räknat på fem års sikt?
Marcus: Hej! Det borde inte kunna bli så mycket värre i Nordea, men så länge kurstrenden är nedåt kan det fortsätta ned ytterligare en bit. Det kan alltid bli lite värre innan det blir bättre. Nordea sänker nog utdelningen framöver, men det är inräknat i aktiekursen redan. Ingen framtidsbransch, men fortsatt starka kassaflöden och en hel del utdelning.

Aros: Hej! Välkommen tillbaka du har varit saknad. Vad har du för syn på börsen i höst? Är Kinnevik och Intrum köpvärda nu?
Marcus: Hej! Det är ändå dragning uppåt för det breda börsindexet, särskilt om vi inkluderar utdelningar. Jag är därför aningen positiv trots allt. Både Kinnevik och Intrum framstår som intressanta aktier på nuvarande kursnivåer.

Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Börsen
Verkstad i botten på sur börs
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Foto: Jonathan Ernst / Reuters /TT
USA
Trump prioriterar ytterligare skattesänkningar"Ny plan inom 90 dagar"
Foto: Jerome Favre/EPA/TT
Analys
Kina: Virus slår mot konsumtionen
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser
Rapport
Essity bättre än väntatMen flaggar för lägre försäljningspriser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Konjunktur
Handelsbanken spår mild lågkonjunktur
Aktie
Stillfront i mångmiljardaffärTar in kapital för att finansiera
Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza höjer utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier