Hernhags favoritstrategi – bli rik på aktieutdelning

Publicerad 2016-09-02 09:33

Bok Marcus Hernhag, Privata Affärers populäre aktieskribent, har ägnat sommaren åt sin uppföljare till förra succéboken om aktier. Den nya heter ”Den enkla vägen – bli rik på aktieutdelning” och är en rejäl genomgång av Marcus egen favoritstrategi.

Hej Marcus, hur har sommaren varit?

– Oväntat äventyrlig och berikande.

Vad handlar nya boken om?

– Den aktiestrategi som jag tror flest placerare skulle må bäst av att använda. Långsiktigt sparande i utdelningsaktier.

Varför har du skrivit en hel bok om just den strategin?

– Det är utdelningar jag brinner mest för inom aktievärlden. Det finns mig veterligen heller ingen annan ny och renodlad utdelningsbok på svenska skriven för svenska förutsättningar. Jag vill hjälpa folk att hitta bra utdelnings- aktier.

Vad skiljer från den förra bästsäljaren ”Den enkla vägen att lyckas med aktier”?

– Jag hjälper dig definiera vad rik är och ger dig 25 steg mot att nå dit. Den förra boken var det mesta av det bästa jag lärt mig. Den nya boken är allt vi behöver veta om den bästa strategin för en vanlig småsparare.

Så den som läst din första bok har ändå stor glädje av uppföljaren?

– Ja, i princip allt i boken är nyskrivet. Det fanns till min förvåning oväntat mycket och intressant att skriva om utdelningar.

Strategin med utdelningsaktier är mycket populär utomlands, varför så förbisedd i Sverige?

 – Traditionen att i första hand spara i fonder sitter kanske i sedan allemansfonderna infördes 1984. Under många år tror jag även att sparande i enskilda aktier inte var något som varken gynnades eller diskuterades i medierna särskilt mycket på den tiden och längre tillbaka. Det var snarare sparande i den så kallade bankboken som gällde, alltså motsvarande kontosparande. Dessutom köpte många sin första aktie i form av Telia år 2000 med avskräckande dålig tajmning.

Vilka är de (tre) viktigaste fördelarna med just den här strategin?

– Den är enkel att förstå. Den hjälper dig hålla huvudet kallt då utdelningstrender är relativt lätta att investera efter jämfört med kurstrender. Dessutom sparar du tid på att ha en långsiktig utdelningsstrategi.

Vad kan gå fel?

– Alla bolag höjer inte utdelningen varje år. Ibland blir det till och med en utdelningssänkning. Med rätt handlingsplan och riskspridning går det att parera rätt bra.

För vilka passar strategin med utdelningsaktier bäst?

– Alla vi som vill investera i en bättre framtid genom att låta kapitalet arbeta åt oss, i stället för att vi arbetar med kapitalet mer kortsiktigt. Det går att placera i aktier så vi får ett inflöde av pengar varje månad, vilket vi kan se som en extra månadslön eller kapital att återinvestera om det dyker upp bra lägen på börsen.

Kan man se strategin som ett alternativ till traditionellt pensionssparande?

– Ja. Med all respekt för pensionsförsäkringar blir det i vart fall betydligt enklare att sköta pensionskapitalet själv. Sätt in dina sparpengar som vanligt i ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring) och låt kapitalet växa där, utanför det traditionella pensionssystemet. Det innebär färre regler och enklare att ta ut pengarna när det är dags. Det som krävs är att just du har disciplin nog att inte göra av med kapitalet innan du går i pension.

Vad vill du mer säga om boken?

– Boken är lättläst så även en nybörjare kan förstå den. Jag har också med några avsnitt för mer avancerade placerare som vill veta mer detaljer och lära sig lite svårare saker.

Du som läser Privata Affärer får köpa Marcus bok till specialpris. Beställ här.