Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem favoriter bland investmentbolagen. Dessutom pekade han ut tre prisvärda aktier just nu. 

Niklas: Hej Marcus, vilka är din favoriter bland investmentbolagen på lång sikt?
Marcus: Hej! Just nu är det Investor, Creades, Bure, Latour och Lundbergs. Det är en bra femma för framtiden där vi får både basaktier och tillväxtchanser.

Yvonne: Hej, kan du ge tips på prisvärda aktier i nuvarande nedgång? Trevlig helg
Marcus: Hej! Prisvärda aktier med lite lägre risk är Tele2 B och Softronic. I tillväxtsegmentet tycker jag att Evolution framstår som allt mer prisvärd jmf deras snabba tillväxt. Om bara bolaget fortsätter växa så här är kursen ett fynd, så uppenbarligen tror aktiemarknaden att tillväxttakten kommer att sakta in.

Cicero: Hej! Vilka aktier köper du i dippen långsiktigt?
Marcus: Hej! Skulle utdelningsaktierna AAK. BTS eller Nibe komma ned rejält i pris vore jag mycket lockad. Bland tillväxt hoppas jag kunna lägga vantarna på Fortnox framöver någon gång.

Rospiggen : Vad tycker du om Orrön? De lämnar bra utdelning och har stigit mycket. Kan det vara en bra aktie för framtiden?
Marcus: Orrön har inte gett någon utdelning än. Däremot gav Lundin Petroleum det när den verksamheten utgjorde börsplatsen som Orrön har. Orrön får man chansa på till tillväxtaktie inom vindkraft och där är den ett bra alternativ.

Klasse: Hej Marcus, Hur går man tillväga om man vill sälja de utdelade Accelleron aktierna?
Marcus: Hej! Det ser i hasten ut som att du snarast ska konvertera dina depåbevis till aktier och sälja dem. https://accelleron-industries.com/sdr/sv Som aktieägare ska du ha fått ett erbjudande om detta.

Nils: Hej! Känner du till Ogunsen? Om ja, vad är din syn på bolaget?
Marcus: Hej! I medgång i riktigt kassako när det gäller kassaflöden och just nu har det gått bra en tid. Många på marknaden väntar på en avmattning för bolaget, tror jag.

Jocke: Hej, Investor är 30 procent av min portfölj, är detta bra eller dåligt?
Marcus: Hej! För många nybörjare eller de som inte hunnit så längt klarar man sig rätt bra med några få investmentbolagsaktier. Det är inget problem att du ligger tungt i Investor.

Bertil: Hej! Evolution vägrar stiga på sina starka rapporter. Vad kan det bero på? De har nu släppt flera starka rapporten men kursen stampar på samma nivåer.
Marcus: Hej! Svag börs i allmänhet och för tillväxtbolag i synnerhet. Många andra tillväxtaktier har fallit mer än Evolution. Tids nog måste aktiekursen upp rejält om bolaget fortsätter att växa intäkter och vinst med över 30 procent på årsbasis.

Ella : Vad tycker du om logistik bolaget Logistea på längre sikt
Marcus: Jag gillar fokuset mot fastigheter inom logistik. Däremot har vi ännu ingen lång historik som kan vägleda oss mot framtiden.

Christoffer: Hej! Du brukar säga att Nibe och Fortnox är dyra. Hur vet du det? Är det PE-.talet som är för högt?
Marcus: Hej! Ja, jämfört med tillväxttakten känns det i framförallt Nibes fall som att det är för högt. Det säger inget om tajming och kurser kan fortsätta upp länge efter att det börjat bli för dyrt. Därför ska man inte nödvändigtvis undvika sådana aktier, men kanske inte ha alltför stora positioner.

Cecilia: Hej, jag har en relativt stor portfölj där 30 procent är HM sedan gammalt. Hur ser du på dem på sikt och bör jag sälja av?
Marcus: Hej! Sett över flera år tror jag det är bra att minska andelen i H&M. Du har en väldigt stor del i H&M. Tror det kan vara vettigt att börja minska redan nu när kursen studsat upp en bit. H&M är ett bra bolag, vilket inte hjälper då branschen är svår med ökad konkurrens och butikshyror som lär inflateras uppåt nu. Det är ändå positivt att insiders i ägarledet köper.

Emil: Tankar kring SSB och deras utdelning av ”bostadsportföljen”?
Marcus: Jag tycket det är positivt att SBB tar konkreta tag med företagsstrukturen. Svårt att bedöma hyr mycket det hjälper oron kring obligationerna med en renodling, då sånt samtidigt innebär en sämre riskspridning. Troligen är det i det här fallet ändå positivt.

Lars: Hej! Har du någon åsikt hur nära inpå slutdatum det är realistiskt att ytterligare bud på Swedish Match skulle kunna komma?
Marcus: Hej! PM har lovat att inte höja budet och då får de inte det enligt god börssed. Att en annan aktör skulle dyka upp så sent som nu ser jag som osannolikt.

Conny: Just nu kom beskedet att aktivistfonden Elliot gått över 10 procent i SWMA. Vad händer då? Kan de blockera PMI:s bud på SWMA?
Marcus: Ja, de kan stoppa uppköpet genom att rösta nej. Det gör att det lutar mer åt att budet inte går igenom direkt. Philip Morris kanske fullföljer budet och tar de aktier de kommer över. Efter ett år kan de lägga nytt bud, men aktien kommer däremellan att falla tillbaka.

Stina: Förvirrad. Ska jag anta budet PMI eller inte?
Marcus: Ta budet från Philip Morris du. Eller säljer direkt över börsen, kursen står i några kronor lägre än budet men då vet du att då får bra betalt. Risken finns trots allt att budet dras tillbaka helt, även om jag tror det är en liten risk.

Pierre: Hej Marcus, jag funderar en del på begreppet ”risk”. Vad betyder det egentligen? Möjligheten att sparandet blir mindre värt? Volatilitet? Avsaknad av möjlighet till ökat värde på sparandet? Hur ser Du på det? Kanske en artikel i PA…..
Marcus: Hej! Risk betyder sannolikhet för förlust. Ofta mäts risken med volatiliteten/kurssvängningarna, fast det mesta handlar om hur vi reagerar på kursrörelser och nyheter. Agerar vi rationellt eller inte? Ofta är vi själv den stora riskfaktorn.

Stefan A: Hej Marcus. Om du får gissa, kommer börsen gå plus eller minus 2023? Med tanke på bland annat räntehöjningar.
Marcus: Hej! Jag tror att den långsiktiga kursuppgången med sikte mot nästa högkonjunktur börjar senast under 2023. Jag låter det vara osagt om vi få en botten nu under hösten eller i vår.

Jenny: Stämmer det att alla ”björnmarknader” slutat med ett kraftigt ras, sk kapitulation? Tex när It bubblan sprack var det ingen kapitulation som markerade slutet på nedgången.
Marcus: Det beror ju lite på definitionen av kapitulation. Sommarhalvåret 2002 var det full fart nedåt, men kanske ingen tydlig acceleration på nedsidan.

Micke : Hej Marcus. Jag köper 2-3 aktier i Park Lawn på månadsbasis. Är det en vettig strategi samt är det en bra aktie för långsiktigt ägande? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Ja, begravningsbyråbranschen möter stabil efterfrågan över tid. Sen är bolaget rätt offensivt och förvärvar hela tiden och alla kvartal är inte helt lysande kanske.

Aktsia: Godmorgon! Vad säger du om VEF och VNV-Global i dagsläget? Har för mig att du nämnt att du närmar dig köp i dem.
Marcus: Hej! Båda aktierna ser ut att ha börjat bottna. Jag funderar på saken.

Benny : Hej, hur ser du på Sinch aktie framöver, köpläge?
Marcus: Hej! Förr eller senare tror jag på ett riktigt bra köpläge i Sinch. Frågan är om det redan är nu.

Uthållig.: Hej M!! Har ägt Millicom en längre tid, men nu mer än någonsin har jag svårt att förstå varför aktien inte lyfter. Rapporten missade en liten del men i Q/A så upprepar ledningen löpande att de kommer att nå sina targets för året. Runt hörnet väntas värde i form av finansiella produkter och ägande i infrastruktur låsas upp. Riktkursen som ”alltid” i Millicom på många ggr kursen. Varför lyfter inte aktien?
Marcus: Hej! Millicom har inte presterat över tid. Med det sagt är kursen ändå misstänksamt låg, jag vet inte varför.

Pelle : Hej Marcus. En fråga vad tror du kommer att hända med Hexagon-aktien. Efter en stark rapport varför backade aktien flera procent. Ska man sälja eller ligga kvar?
Marcus: Hej! För långsiktiga är det bra att ligga kvar i Hexagon. Jag vill snarare öka än minska i aktien.

Johan : Hej. Vad innebär det för aktieägarna rent konkret om SBBs avknoppning av bostäder till ett bolag blir verklighet? Får befintliga aktieägare aktier i det nya bolaget?
Marcus: Hej! Ja, aktieägarna får en utdelning i form av aktier i det nya bostadsbolaget.