Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag sina favoriter inom industrisektorn. Han berättade också vilken preferensaktie han nyligen ökat i och att han köpt Castellumaktier efter torsdagens storaffär i bolaget. 

Niklas: Hej Marcus, Vilka är dina favoriter i industrisektorn? Hur många procent av portföljen tycker du skall bestå av industri?
Marcus: Hej! Favoriter bland industribolagen är Alfa Laval, som kanske börjar bottna nu. Beijer Alma föll länge handlöst, men värda att hålla koll på. Lagercrantz föll hårt igår och bolagets verksamhet inom elektronikrelaterad industri är stabil när det gäller att öka vinsten år för år. Ingen sektor ska vara särskilt mycket tyngre än 10-15 procent normalt.

Lollo: Hej Marcus! Är det några preferensaktier du tycker är köpvärda nu? Några man ska hålla sig ifrån?
Marcus: Hej! Jag ökade en smula i Corem Pref igår. Jag vågar inte ta i Corem B, men preffen har företräde till utdelningar framför stamaktierna. Därmed klart lägre risker. Volati Pref känns stabilare, liksom Sdiptech Pref, men där är direktavkastningarna lägre och Sdiptech-preffen handlas dessutom en bit över sin inlösenkurs. Undvik alla preffar med inställd utdelning eller med en direktavkastning klart högre än de andra.

Olle: Vad är du rädd för i Corem B ?
Marcus: De sänkte utdelningen i coronakrisen 2020. Nu när finansmarknaden är tuffare och räntorna högre blir det tuffa tider igen.

Per: Hej Marcus, Vilka utdelningshöjande fastighetsaktier har har störst uppsida på 5 år?
Marcus: Hej! Längst historik av att höja utdelningen har Castellum, Wihlborgs och Sagax. Störst uppsida när det vänder har de bolag med störst utmaningar, så ska vi hålla riskerna under kontroll ska vi inte satsa så hårt. Dessa tre bolag verkar ändå ha överkomliga risker och svårigheter att parera.

Ulle: Hej! Vågar man ha kvar SBB eller finns risk att Ilija Batjan tvingas sälja i pressat läge (som Arnhult igår)?
Marcus: Hej! Den risken finns även om jag inte kan bedöma dess sannolikhet. Vem som köper aktierna och hur det går till är avgörande för kursreaktionen, tror jag. Det såg vi i Castellum igår. En ny stark ägare är förstås bättre än att vräka ut aktier över börsen.

Hiba: Hej Marcus! Hur ser du på att flera inom ledningen för Sinch har storhandlat aktier den senaste tiden när Softbank sålt hela innehavet? Vågar man satsa på Sinch?
Marcus: Hej! Jag tror att Sinch kommer att vända på utvecklingen förr eller senare. Det tror uppenbarligen insiders också. Frågan är när och vad aktien står i då. Det är i vart fall betydligt ljusare nu när Softbank sålt med brakförlust utan att de skedde direkt över marknaden.

LEHO: Hej! Kan du förklara hur de olika analytikerna kan komma till olika slutsatser då de analyserar ett och samma företag? Som Tomra då de får fram allt från 149 kr till 230 kr. Kan dem ha några egenintresse utifrån analysen?
Marcus: Hej! Många analyser verkar gå ut på att generera courtage. Sen kan man alltid utgå från olika takt för tillväxten på riktigt lång sikt och en liten förändring där kan ge stort utslag på riktkursen.

Viktor: Hej! Vad tror du om Arbor Realty Trust till senaste kurs? Direktavkastningen ser ju väldigt lockande ut. Även lågt p/e. Trevlig helg!
Marcus: Hej! Direktavkastningen på 12,6 procent är lite för hög, som om marknaden trodde på utdelningssänkning. Arbor gynnas av högre räntor så länge låntagarna klarar av sina lån. Jag tror bolaget kan behålla utdelningen på höga nivåer den här gången också, fast det är värt att vara försiktig.

GKi: Vad tror du om Investor?
Marcus: En given basaktie.

Harry: Hej! Vad är din åsikt om Bitcoin?
Marcus: Hej, i teorin kan det vara en grund till ett nytt sätt att skriva kontrakt/avtal och överföra värden mellan två parter. Omöjligt att värdera är det tyvärr. Hur allt slutar i praktiken får vi se.

Berra: Hej Marcus. Hur tycker du jag ska hantera mina Accellerons depåbevis som erhållits från ABB?
Marcus: Hej! För de flesta är det värt välja alternativet där du får dina depåbevis sålda. Det är lite knepigt att äga aktier i Schweiz och följa bolaget och handla från Sverige. Annars ett lovande bolag som avancerade placerare väljer att behålla aktier i.

Cecilia: Hej. Är loppet helt kört för Ferronordic eller skulle jag kunna få nån krona tillbaka framöver? Vilka fastighetsbolag är säkrast /osäkrast från din synvinkel? Vilken utav bankerna är i nuläget tryggast att luta sig emot?
Marcus: Hej! Ferronordic har kvar sin verksamhet i Tyskland och den är nog inte så tokig. Tror det är 70 procent av bolaget som är bort för evigt. Det kvarvarande är konjunkturkänsligt, men inte så dumt med lite tajming. Bland fastighetsbolagen är de minsta bolagen och SBB de som ser ut att gå tuffast framtid till mötes. Heba har däremot relativt låg risk. Handelsbanken och SEB de två bästa storbankerna sammantaget.

Sten: Hej, hur kan det komma sig att Orrön har ett p/e på 0,05 och en direktavkastning på 80% trots den kraftiga kursuppgången? Stämmer dessa siffror verkligen? Borde kursen inte mycket snart 10-faldigas i så fall?
Marcus: Hej! Nej, det är uppgifter i databaser från tiden när oljeverksamheten ingick i bolaget. Kvar är vindkraften, som via förvärv lär bli lönsam framöver.

Fastigheter: Är affären i Castellum ett tecken på svaghet eller ett tecken på styrka? Inte helt enkelt
Marcus: Svaghet för Arnhult som var finansiellt pressad. En styrka för Castellum att även få in Akelius i ägarleden. Bra att Arnhult inte behövde sälja alla sina aktier, för då hade han nog inte blivit kvar som VD.

Martin: Hej Marcus Tankar kring Castellum efter gårdagens försäljning? Tror du bolaget förändras med tanke på Rutgers minskande ägarandel? Mvh Martin
Marcus: Hej! Ägarsidan är bredare och därmed står bolaget stadigare. En ny kapitalstark ägare kan i nödfall backa upp bolag, plus att Arnhult inte behövde sälja direkt över börsen. I övrigt kommer inget att förändras rent operativt, i alla fall inte i närtid.

Magnus: Hej! När ökar du i fastigheter, och skulle du välja Castellum då ?
Marcus: Hej! Ja, jag ökade lite i igår efter nyheten i ägarledet.

Nybörjare : Hej Marcus! En fråga avseende bolag som är noterade i både Sverige och USA, exempelvis AstraZeneca. Hur mycket följer bolagets kurser varandra? Säg t.ex. att aktien backar ett par procent i USA efter att Stockholm stängt för dagen. Kan man då tänka sig stor sannolikhet för liknande utveckling i Stockholm vid öppning följande dag?
Marcus: Hej! Justerat för valutakursförändringar ska kurserna följa varanda exakt. Skulle de inte göra det skulle aktörer på marknaden se det och handla därefter så att det blir paritet igen.

Ludde: Hej! Tror du inte att majoriteten av alla som håller på med aktier skulle få bättre avkastning på 20 års sikt med indexfonder istället för att försöka gissa vilka aktier som ska gå bättre än index?
Marcus: Hej! Jo, om de bara behåll sina indexfonder, vilket många inte gör. Istället handlar i alla fall amerikanska fondsparare sina fonder med så dålig tajmiing att de får stryk av nästan alla index och tillgångsslag. Med en bra aktiestrategi tittar man på fler saker än kursrörelser och man får bättre koll på exakt vad man investerat i. För många av oss är det då mycket lättare att må bra och få god avkastning.

En som frågat förr: Hej! Kan det stämma något så när att då 10-årsräntan stiger i USA och Europa går börserna ned och tvärtom? Tycker mig se en korrelation.
Marcus: Hej! Just nu när marknaden oroar sig för inflation innebär stigande räntor ökad sådan oro, vilket pressar börserna. I andra mer normala marknadslägen brukar stigande räntor innebära att konjunkturen stärks vilket vore positivt.

Daniel: Är det läge att börja bottenfiska i fastighetsbolagen inom snar framtid?
Marcus: Från och med nu och under vinterhalvåret borde vi kunna se en långsiktigt botten. Kursnivåerna är i vart fall oerhört pressade. Stora smällar mot fastighetsvärde är redan inräknade i kurserna samtidigt som inflationen kommer att höja hyrorna, som därmed lär höja intäkterna trots ökade vakanser.

Lars: Hej! Tror du ytterligare en förlängning i Swedish Match-budet säger något om sannolikheten till höjning eller om det går igenom alls?
Marcus: Hej! Jag tolkade det som att det bara handlade om formalia och tillstånd. Därmed säger det inget om antalet accepter/ja-röster till budet.

Erik: Hej! Hur ser Du på Fortums framtid nu när Uniper affären klarnar? Hälsningar
Marcus: Hej! Mycket ljusare nu. Fortum har blivit av med verksamheten inom rysk gas och tysk kolkraft. Kvar är nästan enbart rena och bra verksamheter, men option på att förvärva mer sånt av Uniper. Utdelningen lär sänkas ändå i vinter, jag vill i vart fall syna den innan jag börjar rekommendera aktien.

Gustav: Hej! Är Dustin ett lämpligt bolag i en långsiktig portfölj?
Marcus: Hej! Intäkterna per aktie stiger stadigt år för år, men vinsten har slutat att öka. Konkurrensen kanske hårdnar.

Mackan: Är Latour en rimlig aktie att ha som största innehav i sin portfölj?
Marcus: Helt orimligt är det inte. Bolaget har bra historik.

Daniel: Börjar det bli läge att fånga upp VNV Global?
Marcus: Kanske börjar det bli det. Kursen ser ut att kunna börja bilda en botten nu om aktien bara studsar upp igen från nuvarande 21 kr.

Lasse: Hej, nu har Clas Ohlssons försäljningssiffror för september kommit. De var klart bättre än för ett år sedan och klart bättre än vad analytikerna förväntat. Det var likadant med siffrorna för augusti.Clas Ohlsson delar ut 6:50 den 20/1. För en utdelningsjägare borde aktien vara given tycker jag.Vad tycker du?
Marcus: Hej! En tuff bransch jag gärna undviker, trots hög direktavkastning. Konkurrensen hårdnar. Jag är nöjd kund hos Clas O så det är synd att bolagen inte går bättre långsiktigt. Jag tror ännu inte på något fin tillväxt långsitkigt för bolaget.