Placera Tidigare har amerikanska ETF:er stoppats på den europeiska marknaden. Men nu stänger nätmäklaren Avanza dörren för investeringar i kanadensiska LP-bolag och amerikanska truster. Men det finns sätt att gå runt köpstoppen, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag har tidigare skrivit om hur skydd som ska hjälpa oss konsumenter försämrar utbudet. Möjligheterna att investera i kanadensiska LP-bolag och amerikanska truster står på tur då Avanza har meddelat att man stänger möjligheterna till köp efter den 18 april.

LP motsvarar bolagsformen handelsbolag eller möjligen kommanditbolag och en trust är en bolagsform som påminner om stiftelse, men tack vare börsnotering och handel i andelarna ändå är riktigt olika svenska stiftelser. Truster kan vara bolag som äger en rättighet de får royalties för och all vinst ska slussas vidare till ägarna så beskattning sker där istället. Eller så äger de tillgångar och är då antagligen REIT:s, real estate investment trust.

Svårt att hänga med i gränsdragningarna blir det om vi tar kanadensiska Morguard Real Estate Investment Trust som exempel. Det är en REIT i Kanada vi inte ska kunna köpa framöver via Avanza, men däremot ska vi kunna köpa i alla vanliga amerikanska REIT:s som Realty Income eller Omega Healthcare. Å andra sidan tror jag aldrig vi kunnat köpa amerikanska börsnoterade LP:er i kapitalförsäkring.

Enligt Avanza handlar köpstoppet om ”värdepapper där vi inte kan säkerställa att du som kund får tillräcklig information innan du handlar och där vi inte har tillgång till korrekt klassificering och data för att kunna distribuera dem enligt gällande regelverk, alternativt att vi inte kan hantera skatterapporteringen (gäller LP-bolag noterade i Nordamerika)”.

Även Nordnet överväger köpstopp framöver. Av storbankerna har jag fått svar från Nordea att de också ”är i en process där möjligheten till att handla dessa LP-bolag genom kapitalförsäkring troligen kommer begränsas”.

Men något säger mig att det länge kommer att gå att handla det mesta du vill i alla fall någonstans. För att om någon bank ändå tar den administrativa bördan som behövs kommer det att vara en konkurrensfördel som lockar till sig nya kunder så det blir värt det. Till exempel har en läsare meddelat mig att Degiro svarat att handeln ska fortsätta.

Det framstår för mig som så oklart exakt vilka placeringar, genom vilka banker och av vilka anledningar vi inte ska få köpa mer av, att det i vart fall lär dröja innan alla möjligheter stängs.

Det vore synd om man inte hos någon mäklare kunde investera mer i ett stort och brett infrastrukturägande bolag som Brookfield Infrastructure Partners LP (BIP). Då det lär dröja innan alla eventuellt stoppar möjligheterna är det ingen panik att köpa nu i veckan. Det ägande du har kan du alltid behålla även om det blir köpstopp.

Dessutom går det att hitta andra bolag med liknande bra tillgångar, även om det krånglar till det. När ETF:erna i USA inte gick att köpa längre blev det stopp överallt direkt. Nu ser det ut som att det blir en krånglig långbänk av olika besked. Det är nästan lika illa som köpstoppen i sig.

Oavsett går det på något vis att investera sig runt det. Byta bank om det hjälper. Aktier eller inom EU noterade ETF:er istället för amerikanska ETF:er. Amerikanska REIT:s och vanliga börsnoterade bolag istället för kanadensiska LP:er. Det blir aldrig samma sak, men det går.

Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöretGillar tech, hälsovård och gaming
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Finansministern: BNP minskar 7 procent i år
Bostad
SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
Uppåt på börsen
26/5
Trading Direkt: Skillnad när Evo tar plats i OMXS30
Analys
Pareto: Köksbolagets återhämtning inte inprisad i kursen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Nordea: Risk för H&M-förlust även tredje kvartaletMen håller fast vid rekommendationen "behåll"
Aktie
Equinor investerar i "svart magi"Går in i fusionsbolag
Placera
Swedbank drar ned Europa till underviktTror att aktiemarknaden underpresterar ännu en tid
Börsen
ECB redo utöka tillgångsköpen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming: Bra start på andra kvartalet
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt på bred front i Asien
Fonder
Hemberg startar datadriven "Buffett"-fond
Foto: istockphoto
Krisen
UC: Första konkursvågen tycks vara över
Placera
Danske ökar övervikten i amerikanska aktierBättre positionerade för snabb återhämtning efter corona
Placeringar
Skandia: Krisen är redan historia för börsen”Spararna bör ändå ta höjd för nya sättningar”
Fonder
Hedgefonder tankar tillväxtbolag Facebook, Alphabets Google, Alibaba, Amazon och Microsoft bland favoriterna
Bostad
Handelsbanken: Bopriserna kan i värsta fall rasa 20 procent"En kris som ingen vill se"
Krisen
Analys: Feds stödåtgärder kommer inte skapa hyperinflation
Krisen
Riksbanken: Extremt fall i efterfråganMen stor skillnad mellan branscher
Aktie
Här är villkoren i Scandics nyemission
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan strunta i
Affär
Max Matthiessen får ny ägareKöps upp av private equity-jätten
Aktie
AFV sänker Fortnox"Värderingen för hög"