Placera Tidigare har amerikanska ETF:er stoppats på den europeiska marknaden. Men nu stänger nätmäklaren Avanza dörren för investeringar i kanadensiska LP-bolag och amerikanska truster. Men det finns sätt att gå runt köpstoppen, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag har tidigare skrivit om hur skydd som ska hjälpa oss konsumenter försämrar utbudet. Möjligheterna att investera i kanadensiska LP-bolag och amerikanska truster står på tur då Avanza har meddelat att man stänger möjligheterna till köp efter den 18 april.

LP motsvarar bolagsformen handelsbolag eller möjligen kommanditbolag och en trust är en bolagsform som påminner om stiftelse, men tack vare börsnotering och handel i andelarna ändå är riktigt olika svenska stiftelser. Truster kan vara bolag som äger en rättighet de får royalties för och all vinst ska slussas vidare till ägarna så beskattning sker där istället. Eller så äger de tillgångar och är då antagligen REIT:s, real estate investment trust.

Svårt att hänga med i gränsdragningarna blir det om vi tar kanadensiska Morguard Real Estate Investment Trust som exempel. Det är en REIT i Kanada vi inte ska kunna köpa framöver via Avanza, men däremot ska vi kunna köpa i alla vanliga amerikanska REIT:s som Realty Income eller Omega Healthcare. Å andra sidan tror jag aldrig vi kunnat köpa amerikanska börsnoterade LP:er i kapitalförsäkring.

Enligt Avanza handlar köpstoppet om ”värdepapper där vi inte kan säkerställa att du som kund får tillräcklig information innan du handlar och där vi inte har tillgång till korrekt klassificering och data för att kunna distribuera dem enligt gällande regelverk, alternativt att vi inte kan hantera skatterapporteringen (gäller LP-bolag noterade i Nordamerika)”.

Även Nordnet överväger köpstopp framöver. Av storbankerna har jag fått svar från Nordea att de också ”är i en process där möjligheten till att handla dessa LP-bolag genom kapitalförsäkring troligen kommer begränsas”.

Men något säger mig att det länge kommer att gå att handla det mesta du vill i alla fall någonstans. För att om någon bank ändå tar den administrativa bördan som behövs kommer det att vara en konkurrensfördel som lockar till sig nya kunder så det blir värt det. Till exempel har en läsare meddelat mig att Degiro svarat att handeln ska fortsätta.

Det framstår för mig som så oklart exakt vilka placeringar, genom vilka banker och av vilka anledningar vi inte ska få köpa mer av, att det i vart fall lär dröja innan alla möjligheter stängs.

Det vore synd om man inte hos någon mäklare kunde investera mer i ett stort och brett infrastrukturägande bolag som Brookfield Infrastructure Partners LP (BIP). Då det lär dröja innan alla eventuellt stoppar möjligheterna är det ingen panik att köpa nu i veckan. Det ägande du har kan du alltid behålla även om det blir köpstopp.

Dessutom går det att hitta andra bolag med liknande bra tillgångar, även om det krånglar till det. När ETF:erna i USA inte gick att köpa längre blev det stopp överallt direkt. Nu ser det ut som att det blir en krånglig långbänk av olika besked. Det är nästan lika illa som köpstoppen i sig.

Oavsett går det på något vis att investera sig runt det. Byta bank om det hjälper. Aktier eller inom EU noterade ETF:er istället för amerikanska ETF:er. Amerikanska REIT:s och vanliga börsnoterade bolag istället för kanadensiska LP:er. Det blir aldrig samma sak, men det går.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem småbolag för långsiktiga
Fonder
Bolagen som Blecher är mest imponerad av
Foto: Audun Braastad/NTB/TT
17 maj
Här är norska storbankens aktiefavoriterMen i dag firar de 17:e maj!
Försäkring
Extrema prisskillnader på MC-försäkringarKan skilja tiotusentals kr mellan bolagen
Aktie
Thomas Cooks aktie kraschar efter nollad riktkursÄger bland annat Ving
Foto: istockphoto
Resor
"Ingen anledning till oro för Vings resenärer"Resegarantin gäller
Börsen
Sur fredag på Stockholmsbörsen
Biltullar
Trump skjuter på införandet av biltullarDröjer minst ett halvår
Aktie
Stefan Persson fortsätter tanka H&M-aktier
Köptips
Köptips från Erik Penser
17/5
Trading Direkt: Bostadsmarknaden & teknisk analys
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Analys
Analys: Positiv utdelningsöverraskning att vänta från SEB
Pension
Nu stoppas svenskars skattefria pensioner i Portugal
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Vinstlyft för Engelska skolan
Foto: istock
Kryptovalutor
Bitcoin: Återhämtning efter kurskrasch i natt
Bostad
Mäklarkedjan: Spekulanternas boprisförväntningar stiger
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i april
Asien
Surt i Kina – uppåt i Japan
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
Rekordmånga klagar på finansbluffar"Varning för oväntade samtal"
Foto: Pontus Lundahl/TT
Resebolagen
Tufft för resejättarnaFjolårets värmebölja minskade efterfrågan på vintersol
Foto: istockphoto
Kina
Stora utflöden från Kina
Foto: Erik Simander/TT
Analys
Fingerprint: UBS ser flera risker
Bostad
Analytiker: Bokunder borde oroa sig för bolag som Oscar Properties
Försäkring
Viktiga försäkringen som 400 000 svenskar saknar
Aktie
Norwegian lyfter på budspekulation