Placera Tidigare har amerikanska ETF:er stoppats på den europeiska marknaden. Men nu stänger nätmäklaren Avanza dörren för investeringar i kanadensiska LP-bolag och amerikanska truster. Men det finns sätt att gå runt köpstoppen, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag har tidigare skrivit om hur skydd som ska hjälpa oss konsumenter försämrar utbudet. Möjligheterna att investera i kanadensiska LP-bolag och amerikanska truster står på tur då Avanza har meddelat att man stänger möjligheterna till köp efter den 18 april.

LP motsvarar bolagsformen handelsbolag eller möjligen kommanditbolag och en trust är en bolagsform som påminner om stiftelse, men tack vare börsnotering och handel i andelarna ändå är riktigt olika svenska stiftelser. Truster kan vara bolag som äger en rättighet de får royalties för och all vinst ska slussas vidare till ägarna så beskattning sker där istället. Eller så äger de tillgångar och är då antagligen REIT:s, real estate investment trust.

Svårt att hänga med i gränsdragningarna blir det om vi tar kanadensiska Morguard Real Estate Investment Trust som exempel. Det är en REIT i Kanada vi inte ska kunna köpa framöver via Avanza, men däremot ska vi kunna köpa i alla vanliga amerikanska REIT:s som Realty Income eller Omega Healthcare. Å andra sidan tror jag aldrig vi kunnat köpa amerikanska börsnoterade LP:er i kapitalförsäkring.

Enligt Avanza handlar köpstoppet om ”värdepapper där vi inte kan säkerställa att du som kund får tillräcklig information innan du handlar och där vi inte har tillgång till korrekt klassificering och data för att kunna distribuera dem enligt gällande regelverk, alternativt att vi inte kan hantera skatterapporteringen (gäller LP-bolag noterade i Nordamerika)”.

Även Nordnet överväger köpstopp framöver. Av storbankerna har jag fått svar från Nordea att de också ”är i en process där möjligheten till att handla dessa LP-bolag genom kapitalförsäkring troligen kommer begränsas”.

Men något säger mig att det länge kommer att gå att handla det mesta du vill i alla fall någonstans. För att om någon bank ändå tar den administrativa bördan som behövs kommer det att vara en konkurrensfördel som lockar till sig nya kunder så det blir värt det. Till exempel har en läsare meddelat mig att Degiro svarat att handeln ska fortsätta.

Det framstår för mig som så oklart exakt vilka placeringar, genom vilka banker och av vilka anledningar vi inte ska få köpa mer av, att det i vart fall lär dröja innan alla möjligheter stängs.

Det vore synd om man inte hos någon mäklare kunde investera mer i ett stort och brett infrastrukturägande bolag som Brookfield Infrastructure Partners LP (BIP). Då det lär dröja innan alla eventuellt stoppar möjligheterna är det ingen panik att köpa nu i veckan. Det ägande du har kan du alltid behålla även om det blir köpstopp.

Dessutom går det att hitta andra bolag med liknande bra tillgångar, även om det krånglar till det. När ETF:erna i USA inte gick att köpa längre blev det stopp överallt direkt. Nu ser det ut som att det blir en krånglig långbänk av olika besked. Det är nästan lika illa som köpstoppen i sig.

Oavsett går det på något vis att investera sig runt det. Byta bank om det hjälper. Aktier eller inom EU noterade ETF:er istället för amerikanska ETF:er. Amerikanska REIT:s och vanliga börsnoterade bolag istället för kanadensiska LP:er. Det blir aldrig samma sak, men det går.

Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen stängde lätt nedåtBrant fall för MTG efter rapporten
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Asien
Mest nedåt i Asien
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport