Placera Tidigare har amerikanska ETF:er stoppats på den europeiska marknaden. Men nu stänger nätmäklaren Avanza dörren för investeringar i kanadensiska LP-bolag och amerikanska truster. Men det finns sätt att gå runt köpstoppen, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag har tidigare skrivit om hur skydd som ska hjälpa oss konsumenter försämrar utbudet. Möjligheterna att investera i kanadensiska LP-bolag och amerikanska truster står på tur då Avanza har meddelat att man stänger möjligheterna till köp efter den 18 april.

LP motsvarar bolagsformen handelsbolag eller möjligen kommanditbolag och en trust är en bolagsform som påminner om stiftelse, men tack vare börsnotering och handel i andelarna ändå är riktigt olika svenska stiftelser. Truster kan vara bolag som äger en rättighet de får royalties för och all vinst ska slussas vidare till ägarna så beskattning sker där istället. Eller så äger de tillgångar och är då antagligen REIT:s, real estate investment trust.

Svårt att hänga med i gränsdragningarna blir det om vi tar kanadensiska Morguard Real Estate Investment Trust som exempel. Det är en REIT i Kanada vi inte ska kunna köpa framöver via Avanza, men däremot ska vi kunna köpa i alla vanliga amerikanska REIT:s som Realty Income eller Omega Healthcare. Å andra sidan tror jag aldrig vi kunnat köpa amerikanska börsnoterade LP:er i kapitalförsäkring.

Enligt Avanza handlar köpstoppet om ”värdepapper där vi inte kan säkerställa att du som kund får tillräcklig information innan du handlar och där vi inte har tillgång till korrekt klassificering och data för att kunna distribuera dem enligt gällande regelverk, alternativt att vi inte kan hantera skatterapporteringen (gäller LP-bolag noterade i Nordamerika)”.

Även Nordnet överväger köpstopp framöver. Av storbankerna har jag fått svar från Nordea att de också ”är i en process där möjligheten till att handla dessa LP-bolag genom kapitalförsäkring troligen kommer begränsas”.

Men något säger mig att det länge kommer att gå att handla det mesta du vill i alla fall någonstans. För att om någon bank ändå tar den administrativa bördan som behövs kommer det att vara en konkurrensfördel som lockar till sig nya kunder så det blir värt det. Till exempel har en läsare meddelat mig att Degiro svarat att handeln ska fortsätta.

Det framstår för mig som så oklart exakt vilka placeringar, genom vilka banker och av vilka anledningar vi inte ska få köpa mer av, att det i vart fall lär dröja innan alla möjligheter stängs.

Det vore synd om man inte hos någon mäklare kunde investera mer i ett stort och brett infrastrukturägande bolag som Brookfield Infrastructure Partners LP (BIP). Då det lär dröja innan alla eventuellt stoppar möjligheterna är det ingen panik att köpa nu i veckan. Det ägande du har kan du alltid behålla även om det blir köpstopp.

Dessutom går det att hitta andra bolag med liknande bra tillgångar, även om det krånglar till det. När ETF:erna i USA inte gick att köpa längre blev det stopp överallt direkt. Nu ser det ut som att det blir en krånglig långbänk av olika besked. Det är nästan lika illa som köpstoppen i sig.

Oavsett går det på något vis att investera sig runt det. Byta bank om det hjälper. Aktier eller inom EU noterade ETF:er istället för amerikanska ETF:er. Amerikanska REIT:s och vanliga börsnoterade bolag istället för kanadensiska LP:er. Det blir aldrig samma sak, men det går.

Foto: istockphoto
Valuta
Rejäl kronförsvagning efter Riksbankens mjuka besked
Räntan
Riksbanken skjuter fram nästa räntehöjningSpår långsammare höjningstakt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Börsen
Uppgång på rapporttätaste dagen
Rapporter
Håll koll på detta inför fredagens rapporter
Foto: Pixabay
Fonder
Ny fond fokuserar på försvars- och säkerhetsindustrin"Ingenting är mer hållbart och etiskt än att försvara sig"
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Räntan
Analytiker om reporäntan: Färdighöjt för denna gångRiksbankens besked var oväntat mjukt
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Starkt resultat av Atlas Copco – aktien rusar på börsen
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Aktieråd
Tre aktier med olika rådAFV har tittat närmare på STG, Avanza och SAS
Event
Karlstad 7 maj: Haskels bästa aktietipsGå gratis på Stora Placeringskvällen
Rapport
Swedbanks resultat klart över förväntan
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF över förväntan
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Starkt resultat av ståltillverkaren
Rapport
Stora Enso slog förväntningarna
Analyser
Flera riktkurshöjningar efter stark rapport
Rapport
Intäkterna minskar för Net EntInleder återköp av egna aktier
Rapport
Högre förlust än väntat för Norwegian
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning ökade
Rapport
Förlust för Nokia
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Essity något bättre än väntat
Rapport
Assa Abloy nådde inte upp till förväntningarna
Rapport
Klart bättre för AxfoodStarkt lyft av e-handeln
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Haldex: Högre resultat men försämrat marknadsläge
Rapport
Bygghemma: Kraftig organisk tillväxt
Placera
Kapitalförvaltaren: Här ska du placera när tillväxten tar fart