Hans Eckerström och Richard Båge.

Notering Stockholmsbörsens nästa SPAC-bolag framstår som ännu en het börsintroduktion. APAC kryllar av finanskändisar samtidigt som det är ett bolag inom heta hållbara områden som ska köpas in. Det är också en fördel att aktieägarna under vissa förutsättningar har rätt att lösa in sina aktier när det tilltänkta förvärvet genomförs. Rådet blir därför att teckna.

Stockholmsbörsens andra skalbolag (SPAC) efter ACQ Bure blir APAC, Aligro Planet Acquisition Company. En rad finanskändisar står bakom det med kunskap och kapital.

Riskkapitalisten Hans Eckerström, grundare och initiativtagare till APAC har bland annat ett förflutet som partner på Nordic Capital och kommer att verka som APAC:s chief investment officer.

Styrelseordföranden Richard Båge har lång erfarenhet som entreprenör och var dessutom en av ”drakarna” i SVT-produktionen Draknästet för drygt ett decennium sedan.

Tillsammans får de hjälp av flera andra tunga namn som till exempel investeraren och tidigare OS-medaljören Bengt Baron som sitter i APAC:s styrelse.

I samband med börsintroduktionen tar APAC in en miljard kr i kapital via nyemission. Ankarinvesterarna tecknar för 295 miljoner kr, vilket är 29,5 procent av erbjudandet, vilket är en hyggligt stor andel. Teckningskursen blir jämna och fina 100 kr.

En intressant sak här är att aktieägarna under vissa förutsättningar har rätt att lösa in sina aktier när det tilltänkta förvärvet genomförs. Inlösen sker då till kursen 100 kr, men löser man inte in aktien får man en teckningsoption på att köpa fler a-aktier till kursen 115 kr. I APAC:S fall kan man lösa in hela sitt innehav, vilket inte är fallet i Bure ACQ där endast 10 procent kan lösas in.

Hittar man inget förvärvsobjekt kan APAC påkalla inlösen av alla aktier i bolaget till kursen 100 kr, vilket även det innebär ett sorts skydd för aktieägarna. Ett förvärv som marknaden inte uppskattar eller som med tiden visar sig misslyckat skulle däremot kunna sänka aktien under introduktionskursen.

APAC letar efter bolag som uppfyller ESG-krav och som har digitala affärsmodeller, hållbar konsumtion eller grön teknik. Det är onekligen heta trender och det blir inte helt lätt att hitta ett bra bolag till ett överkomligt pris där, även om APAC har två år på sig enligt bolagets mål. Regelverket för svenska SPAC:s säger tre år.

En fördel för ett onoterat bolag att bli börsnoterat via en SPAC som APAC är att noteringsprocessen redan är gjord nu när APAC noteras. Då APAC i nuläget är ett tomt bolag är det heller ingen stor verksamhet som behöver granskas i noteringsprocessen.

Det känns som ett ganska lika läge som inför börsnoteringen av ACQ Bure. Då skrev jag i aktiechatten att det var läge att kortsiktigt spekulera i uppgång.  Även APAC har en bra chans till högre kurs under första noteringsdagen och tiden därefter. Detta särskilt som inlösenmöjligheterna är lite bättre.

APAC framstår sammantaget som ännu en het börsintroduktion. Finanskändisar som grundare, ett bolag inom heta hållbara områden ska köpas in, och det finns massor av riskvilligt kapital på de finansiella marknaderna.

Vårt råd blir att teckna. Sälj direkt om du vill försöka göra ett litet klipp, annars behåll om du vill ha ett i enligt planerna hållbart bolag i portföljen. Ett osäkerhetsmoment är att du kan få vänta två år på att få reda på vilket.

Foto: Shutterstock
Placera
Threadneedle: Läge "sitta still med given"
Portföljen
Investmentbolag bäst i portföljen
Aktie
Fingerprint drar tillbaka prognosCovidutbrott i Vietnam påverkar intäkterna
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Hernhag
Foto: AP/TT
Börsen
Minusstängning på Wall Street
SPAC
Klart: Babylon noteras genom SPAC-affärKinnevik och VNV Global delägare
Börsen
Förvaltare har något mindre positiv syn på börsen”Men Sverige och Europa är bästa marknaderna”
Börsen
Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: Hasse Holmberg/TT
Aktier
Här är finländarnas favoritaktier
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
EBM: Tre personer har anhållits för marknadsmanipulationKursmanipulation genom "pump and dump"
Foto: Copyright (c) 2020 MNAphotography/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
AMC varnar för egna aktien"Investera bara om du är beredd att förlora allt"
Foto: Copyright (c) 2017 ITTIGallery/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Oxford: Låg risk för ny höginflationsera
Konjunktur
SEB: Behövs fler svenska stimulanser
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
Notering
OX2 ska noteras på First NorthMiljardbolaget sysslar med vind- och solkraft
Foto: istock
Aktier
Spararna tankar hajpade amerikanska aktierAMC och Gamestop fortsätter att locka
Bostad
SBAB: Underskott på nya villor ökar
Aktie
Drakenberg tf vd för Scandi Standard
Aktie
Arnhult avfärdar vd-spekulationerSka inte bli vd för Castellum
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Viktigare än vanligt med god riskspridning"Rotationen mellan cykliskt, defensivt och tillväxt böljar fram och tillbaka"
Placera
Swedbanks junistrategi: Aktier orkar inte riktigt vidare"Minskar även kreditexponeringen"
Bostad
Swedbank: Prislyft tynger bostadsköpkraften
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
SBAB: Prisuppgångarna bromsade in i maj"Bra att det lugnar ner sig lite"
Placera
Här är norrmännens favoritaktier i maj... och de elva mest sålda bolagen
Analys
Dometic: Kepler ser förvärvspotential
Foto: Shutterstock
Elpriset
Entelios: Elpriset i maj det högsta på 10 år”Vi får vänja oss vid dyr energiproduktion”