Krönika Optimister har hittills genom historien haft lättare lyckas över tid. När domedagsprofeterna skriker högt är det förmodligen bäst att vara beredd att fynda på börsen, skriver Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Det är inte konstigt att vi optimister generellt sett tjänar mer i längden än pessimister. Vissa människor fastnar helt i det negativa tänket. De har i alla fall periodvis fullständig så kallad konfirmationsbias mot saker som kan få börsen att rasa. Det betyder att de bara uppfattar det negativa, men inte riktigt tar till sig av det positiva.

Ta bara den kände före detta hedgefondförvaltaren som prickade börsbotten exakt på dagen den 23 mars med att i DI som sin bästa gissning tro på ytterligare två nedgångsvågor på 33 procent vardera så att raset totalt blir två tredjedelar.

En annan finanspersonlighet twittrade i juni om situationen i USA kan bli inbördeskrig, pandemin har satt hela världen i lockdown, att arbetslösheten är högsta sedan depressionen på 1930-talet och att vi är i en global recession.

Som om det inte fanns ljusglimtar. Jag tänker då på de största och snabbaste stimulanserna någonsin i historien från centralbanker och stater. Vacciner mot coronaviruset kanske redan blir klara under 2020. Nollräntor i ytterligare ett antal år. Teknologisk utveckling som via bland annat prispressande e-handel och energibesparingar ökar effektiviteten i samhället. En högkonjunktur som gissningsvis borde komma inom ett par tre år.

1999 trodde vissa på att allt möjligt skulle hände bara för almanackan visade ett jämnt årtal och datum vid millennieskiftet, ändå gick börsen upp hela den vintern. Systemkollaps skulle det även bli i telekomkrisen 2002 och i finanskrisen 2008/2009.

Därefter via eurokrisen runt 2011-2012 när Greklands ekonomi var som sämst. Vid innan och fram till finanskrisen var även peak oil något som skulle krascha samhället.

Annars är det Japans extremt stora statsskuld, och klimatskräcken (upp till 5 grader varmare enligt skräckscenario från energiorganet IEA i juni 2013).

Det blir inte undergången den här gången heller. Vi optimister har hittills genom historien haft lättare lyckas över tid, för de flesta saker utvecklas rent faktiskt till det bättre sett över decennier. Lär av Hans Rosling och boken Factfulness.

Det lönsammaste vi kan göra är att leta bra bolag och fynda deras aktier när det blir rea. Ju fler och högljuddare domedagsprofeterna är desto bättre börssvacka får vi att då och då fynda aktier i.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar