Krönika De största bubblorna inom aktier vi har idag hittar vi sannolikt inom förlustbringande startups och superheta amerikanska tillväxtbolag. Det är heta men svårvärderade aktier. Håll därför nere din portföljs andelar i de hetaste tech-bolagen för att kompensera för riskerna, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

I boken Trygghetsnarkomanerna skrev David Eberhardt om hur samhället blir allt tryggare och att folk ändå känner sig otryggare. Detta trots allt mer regler och krav och säkerhetsanordningar i folks vardagsliv.

Centralbankernas beteenden påminner mig lite om detta, då de verkar antingen rädda för lågkonjunktur eller att inflationen inte ska vara tillräckligt hög. Nu är det för flera centralbanker räntesänkningar på gång igen och marknadsräntorna är allt oftare långt inne på negativt territorium.

Ofta är ränteläget mycket lägre än under finanskrisen 2008-2009. Bara om det väntar en ny ännu värre finanskris är det motiverat. Förr i tiden klarade sig ekonomin med mer normala styrräntor på 1-3 procent även i lågkonjunkturer, så frågan är allt verkligen så mycket känsligare och sämre nu?

Det är det verkligen inte om vi tittar på hur olika tillgångar värderas. Inga trygghetsnarkomaner här inte. De tillgångspriser som tryckts upp mot dyra nivåer av de låga räntorna kräver goda tider framöver. En del finansiella bubblor har vi, tyvärr inom prissättningen av vissa obligationer men även inom delar av fastighets- och aktiemarknaden.

Även om till exempel Axfood som handlas till 26 gånger årsvinsten är historiskt dyr är det nog många som köpt aktien som en högriskobligation. Trots allt är 3,5 procent i direktavkastning långt högre än de tryggaste värdepapperens minusräntor. Aktien är dyr, men ingen bubbla. Detsamma gäller fastighetsaktier som nuförtiden handlas till premier i stället för substansrabatt.

De största bubblorna inom aktier vi har idag hittar vi i stället sannolikt inom förlustbringande startups och superheta amerikanska tillväxtbolag. Uppgifterna i media om det börsaktuella kontorshotellet We Company är häpnadsväckande och taxiappbolagen Über och Lyft har usel lönsamhet. Übers förlust under andra kvartalet var 5,2 miljarder dollar. Elbiltillverkaren Teslas svaga finanser har länge målats upp som hot mot bolagets överlevnad.

Det är heta men svårvärderade aktier. Det är inte lätt att upprepa ehandelsjätten Amazons långa rad av förlustår och sen därefter fortsätta att expandera men under lönsamhet. De flesta bolag klarar det inte. Håll därför nere din portföljs andelar i de hetaste tech-bolagen för att kompensera för riskerna. Satsa bara tungt i investmentbolag och stabila lönsamma utdelningshöjare.

På så vis undviker vi i alla fall de största bubblorna och smällarna i portföljen. Det är viktigt att tänka på tider när centralbanker skapar obalanser i ekonomin i jakten på inflation.

Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Börsen
Sur avslutning på börsen
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Foto: Shutterstock
Analys
Nordea: Överdriven kursnedgång för Catena Media
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bopriserna i januari
Foto: Shutterstock
Aktie
Ecomb: Handlas åter från 15.30Rusade 95 procent på tisdagen
Aktie
Vinstvarning från Catena MediaAktien rasade 18 procent efter börsöppningen
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar guld"Coronaviruset slår mot konsumentsektorn"
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Rapport
Scandic något under förväntan
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Svagare kvartal än väntat för Opus
Foto: Bertil Ericson/TT
Rapport
Bahnhof höjer utdelningenSpår rörelseresultat på 180 miljoner kr
Rapport
Något lägre vinst för GaroMen utdelningen höjs
Aktie
Coronaviruset tvingar Apple att vinstvarna
Pension
Premiepensionens förvalsalternativ kan stöpas om rejält
Krönika
Hernhag: Ericssons kursnivå är en gåta
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Swedbank: Stark verkstad efter rapporterna”Goda marginaler talar för stigande vinster”
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Elpris
Lägsta elpriset på över tio år
Bud
Dubbel kursrusning efter Footways bud på Sportamore
Fonder
Carnegie stuvar om i fondutbudet
"Leo Vegas ett värdecase"