Krönika De största bubblorna inom aktier vi har idag hittar vi sannolikt inom förlustbringande startups och superheta amerikanska tillväxtbolag. Det är heta men svårvärderade aktier. Håll därför nere din portföljs andelar i de hetaste tech-bolagen för att kompensera för riskerna, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

I boken Trygghetsnarkomanerna skrev David Eberhardt om hur samhället blir allt tryggare och att folk ändå känner sig otryggare. Detta trots allt mer regler och krav och säkerhetsanordningar i folks vardagsliv.

Centralbankernas beteenden påminner mig lite om detta, då de verkar antingen rädda för lågkonjunktur eller att inflationen inte ska vara tillräckligt hög. Nu är det för flera centralbanker räntesänkningar på gång igen och marknadsräntorna är allt oftare långt inne på negativt territorium.

Ofta är ränteläget mycket lägre än under finanskrisen 2008-2009. Bara om det väntar en ny ännu värre finanskris är det motiverat. Förr i tiden klarade sig ekonomin med mer normala styrräntor på 1-3 procent även i lågkonjunkturer, så frågan är allt verkligen så mycket känsligare och sämre nu?

Det är det verkligen inte om vi tittar på hur olika tillgångar värderas. Inga trygghetsnarkomaner här inte. De tillgångspriser som tryckts upp mot dyra nivåer av de låga räntorna kräver goda tider framöver. En del finansiella bubblor har vi, tyvärr inom prissättningen av vissa obligationer men även inom delar av fastighets- och aktiemarknaden.

Även om till exempel Axfood som handlas till 26 gånger årsvinsten är historiskt dyr är det nog många som köpt aktien som en högriskobligation. Trots allt är 3,5 procent i direktavkastning långt högre än de tryggaste värdepapperens minusräntor. Aktien är dyr, men ingen bubbla. Detsamma gäller fastighetsaktier som nuförtiden handlas till premier i stället för substansrabatt.

De största bubblorna inom aktier vi har idag hittar vi i stället sannolikt inom förlustbringande startups och superheta amerikanska tillväxtbolag. Uppgifterna i media om det börsaktuella kontorshotellet We Company är häpnadsväckande och taxiappbolagen Über och Lyft har usel lönsamhet. Übers förlust under andra kvartalet var 5,2 miljarder dollar. Elbiltillverkaren Teslas svaga finanser har länge målats upp som hot mot bolagets överlevnad.

Det är heta men svårvärderade aktier. Det är inte lätt att upprepa ehandelsjätten Amazons långa rad av förlustår och sen därefter fortsätta att expandera men under lönsamhet. De flesta bolag klarar det inte. Håll därför nere din portföljs andelar i de hetaste tech-bolagen för att kompensera för riskerna. Satsa bara tungt i investmentbolag och stabila lönsamma utdelningshöjare.

På så vis undviker vi i alla fall de största bubblorna och smällarna i portföljen. Det är viktigt att tänka på tider när centralbanker skapar obalanser i ekonomin i jakten på inflation.

Chatt
Hernhag: Tre bra svenska utdelare
Foto: istockphoto
Bolån
Höga förhoppningar på nya bolånesatsningen"Finns gott om utrymme för fler aktörer"
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Marginell uppgång avslutade börsveckan
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Nordeas modellportfölj
Foto: Maskot/TT
Seniorlån
Familjeekonomen: Seniorlån fälla för äldreMen det finns både fördelar och nackdelar
Indien
Börsrally i Indien efter sänkt bolagsskattIndex upp över 5 procent på fredagen
Olja
Analytiker tvivlar på snabb återställning i Saudiarabien
Räntan
Riksbankschef: Farligt för Sverige att röra sig bort från Fed och ECB
20/9
Trading Direkt: Analys av olika index och sektorer
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex rasar efter storägares försäljningHaldex ledning vill nu bli av med störste ägaren
Bolån
Bolåneutmanare bildar gemensamt hypoteksbolagÅlandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners ska samarbeta
Foto: Maskot/TT
Kortbetalning
Nya regler för kortbetalningMobilt bank-id krävs för att betala på internet
Foto: istockphoto
Aktier
Disney populäraste "streaming-aktien"Nordnets sparare flyr Apple och Netflix
Analys
Carnegie: Köp det snabbväxande gamingbolaget
Oljan
UBS varnar för extremt låga oljereserverGör marknaden utsatt vid nya störningar
IPO
Airbnb vill till börsen nästa år
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera i höst
Fond
Här är Blechers nya fondSka investera i börsens avknoppningar
Sektor
Danskes nya syn på fastighetsbolagenÄndrar rekommendationer efter analytikerbyte
Spara
Nu sänker toppaktörerna sparräntorna
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
Valueguard: Så mycket rörde sig bopriserna i augusti
Fed
Powell: Beredd att sänka ytterligare om det behövs
Pension
Så många gör aktiva premiepensionsval
Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten