Krönika Gamingbolaget Embracer har gått upp i kurs 174 procent på tre år, men jag ser många som ställer frågor om nedgången. Till sin natur är kursfall snabbare och intensivare än uppgångarna. Då är vi mer passivt nöjda och glada, medan ett aktieinnehav som rasar är en mer hissnande upplevelse, skriver Marcus Hernhag i sin måndagskrönika.

Ett gammalt aktiedjungelordspråk är att ”börsen tar trappan upp och hissen ned.” Det öppnar också för långsiktiga köplägen, om vi hinner med. I Embracers fall är det lätt att i efterhand se toppformationen med rörelse i sidled och sedan hur kursen viker av nedåt. Senaste månaden är raset 15 procent.

Än ser jag ingen bottenformation så frågan är hur bråttom det är att köpa för den som är intresserad av Sveriges största börsnoterade datorspelsutvecklare. Långsiktigt verkar bolaget utvecklas som det ska och missade du förra uppgångsvågen bör du aktien på din radar nu.

Trots 46 procents kursnedgång i år är Stillfront upp med 144 procent på tre år. Den organiska tillväxten har stannat upp för mobilspelsutvecklaren och det är bara förvärv som lyfter siffrorna. Då Stillfront är mindre än Embracer har man färre spel och det blir därför lite svängigare resultatutveckling.

En vinst på 2 kr per aktie är inom räckhåll och p/e-talet är därmed nere på 27. Det finns prognoser på marknaden om 3 kr per aktie i vinst redan för 2021 och då är värderingen på börsen låga 15 gånger pengarna. Klart lockande, men med stadigt fallande kurstrend är det frågan när det vänder.

Riskerna i de båda aktierna är högre än börsens genomsnitt, men det är uppsidorna också om bolaget fortsätter att skapa ökade värden per aktie sett över flera år.