Noteringar Fastighetsbolaget Fortinova och nätbanken Nordnet är två bolag som är på väg att listas på börsen. Marcus Hernhag har tittat närmare på dessa.

Heba Fastigheter har länge varit det fastighetsbolag som varit mest renodlat mot hyreshus. Balder äger till exempel även hotell. Nu ser det trygga och relativt lågt belånade Heba ut att den 19 november få en lillasyster på First North i form av Fortinova.

Bolaget har sina bostadsfastigheter längs västkusten. Värderingen är inget fynd då teckningsintervallet på 40-44 kr är högre än det beräknade substansvärdet på 39,50 kr per aktie. Det är å andra sidan inget överpris heller, då Heba och Balder handlas med premier på 25-30 procent. Inte för att Fortinova ska värderas lika högt, men ändå.

Vill du ha ett bolag med mycket trygg efterfrågan och som gynnas av låga räntor är Fortnova intressanta. Lite utdelning per år kan det bli också, men i första hand är aktien för den som vill ha det kanske tryggaste segmentet i fastighetsbranschen. Reala tillgångar för framtiden.

Att teckningsintervallet är så brett som 10 procent är den enda stora nackdelen. Det tar därför emot att rekommendera att teckna, när vi inte vet vad aktien kostar. Plus i kanten för att Balder är en ankarinvesterarna. Sista teckningsdag i Fortinova är nu på tisdag den 17 november.

Själv avstår jag från att teckna, för jag har en för mig måttlig post sedan flera år tillbaka i tiden. Det räcker i nuläget och jag funderar istället på om jag ska ta hem vinsten.

Ett annat bolag som kan liknas vid en uppstickare är Nordnet, som den 25 november planerar en börsintroduktion på Nasdaq Stockholm. Jag skulle hellre investera långsiktigt i Nordnet än storbankerna, då tillväxtförutsättningarna är större.

Även om nya fondtorg som SAVR ökar konkurrensen lär Avanza och Nordnet kunna knapra marknadsandelar av storbankerna. Vinsterna kan tydligen öka trots prispressen på courtage, det visar Avanzas starka vinstutveckling i år.

Avanza är min favorit i sektorn och vi vet ännu inte till vilken värdering Nordnet ska börsintroduceras. Nordnet har sina fördelar med bättre geografisk spridning, men det Sverigefokuserade Avanza är hittills den mest framgångsrika nätmäklaren.